Doorgaan naar hoofdcontent

Gasten op de agapanthus

De agapanthus oftewel de Afrikaanse lelie staat wonderschoon te bloeien. Wat een pracht. De grote bloemen van de plant worden niet alleen door mij gewaardeerd maar ook door insecten.

Dit vrolijk gestreepte beestje is de bijenwolf of bijenkever. De volwassen kevers zitten op bloemen en eten deels van planten. Zijn larve is een echte rover, die leeft in bijennesten en eet zowel de eitjes, larven, poppen en verzwakte exemplaren van de bijen. Niet alleen kolonievormende bijen maar ook wilde bijen vallen ten prooi.

Een paar dagen later zag ik de blauwzwarte houtbij  op een van de bloemen. Ze knaagt haar nestgangen in hout uit, vandaar haar naam. Om dat te kunnen doen beschikt ze over sterke kaken. Deze bij wordt 2 à 3 centimeter groot en is behalve door de grootte gemakkelijk te herkennen door de zwarte kleur en de donkere en iriserende vleugels. 

Ze komen heel veel voor in onze tuin en veel mensen schrikken als dit grote insect om hen heen zoemt. Maar ze bijten niet, je hoeft niets te doen alleen maar die mooie vleugels bewonderen.

Ik hoop dat bloemen van de agapanthus nog een poosje mooi blijven, wat een dankbare plant.

Reacties

Sjoerd zei…
Een mooie plant, de agapanthus, alleen werd die hier ook ieder keer gesloopt door kevertjes en ander ongedierte. Hij heeft het hier niet lang volgehouden.
Judy zei…
Ik weet eigenlijk heel weinig van insekten, maar allebei zijn het mooie exemplaren. Zolang ze niet steken of planten opeten.
Gerda zei…
Jouw Agapanthus staat in de volle grond, prachtige plant. Goed idee, ik ga die van mij uit de pot halen.
Wat een prachtige foto's en verhalen van deze fraaie insecten.
Bertiebo zei…
Wij kregen een boeket en daar zaten er twee in. Na een dag slap en de volgende dag op sterven na dood. Misschien niet zo geschikt voor een vaas.
Emie zei…
Dat heb je prachtig in beeld gebracht!
Marthy zei…
Nee hoor Gerda, de agapanthus staat in een pot, net niet te zien op de foto.
In de weer zei…
Het is een schitterende plant !
De blauwe Agapanthus zie ik volop hier maar die witte van jou heel wat minder. Mooie plant hoor en nu maar hopen dat die roodzwarte bijenwolf er niet te veel van gaat ‘snoepen’!
Janny zei…
Mooi contrast, die bijenkever op de witte agapanthus.
Edward McDunn zei…
Schitterend hoor, ik had nog nooit van deze plant gehoord, en ook niet van de bijenwolf, die is helemaal fantastisch!
Ger zei…
Prachtige bloemen van de Agapanthus en interessante les over insecten.
Hier staan de bloemen ook al weken mooi te wezen maar zonder enige vlinder of welk ander beestje,zie wel heel de dag door een citroenvlinder,koolwitje en boomblauwtje,die laatste gaat nooit ergens zitten en heeft zo’n neurotische vlucht dat je amper kan zien wat het is.Marthy jij hoeft voor de schoonheid om je heen eigenlijk nergens anders heen……maar zou je heel veel Agapanthussen willen zien dan moet je op Madeira zijn,daar bloeien ze massaal in het wild over heel het prachtige eiland heb ik gezien toen we daar 15 dagen met huurauto verbleven.
Jolande zei…
Zo´n kevertje heb ik nog nooit gezien, maar hij steekt prachtig af tegen de witte agapanthus.
Ze bloeien heel lang, hier op het eiland (en in onze tuin) bloeien ze al vanaf mei en staan ze nog steeds in bloei.
De meeste zijn blauw, maar er zijn ook witte.
miekequilt zei…
Wat een mooie kevers. En prachtig op de foto gezet.
Lies zei…
De wet van de sterkste?! Moooiiiii...!
Lie(f)s.
Margriet zei…
Mooi die witte Agapanthus! Steekt mooi af bij het rood van het bijenkevertje. Mijn agapanthus is paars en heeft dit jaar maar 1 bloem, terwijl hij vorig jaar vol zat