De straten van mijn jeugd (2)

Ik neem jullie verder mee langs de straten van mijn jeugd. De Voorstraat is erg lang en ongeveer in het midden wordt de straat begrensd door het Lindenplein met op iedere kop een oude waterpomp. Aan dit plein staan ook mooie oude panden, onder andere ' De Lindenhof '. Dit grote pand werd door het LUMC Leiden jarenlang gebruikt als buitenkliniek voor chronisch zieke kinderen. Rechts op de achtergrond is nog net de pastorie te zien van de rooms katholieke kerk. Ik ben er voor het laatst geweest om de begrafenis van mijn moeder te regelen, nu tien jaar geleden.Pal aan de overkant staat het voormalige postkantoor van Noordwijk, het is gebouwd als kantongerecht in 1861. Na opheffing van het kanton Noordwijk heeft het bijna een eeuw dienst gedaan als postkantoor. Naast het gebouw een smalle doorgang naar de Zwanensteeg die verder naar achteren veel breder werd. Daar ben ik geboren en heb er gewoond totdat wij verhuisden, ik was toen zeventien jaar. Wat kan ik me nog goed die postbodes herinneren met hun transportfietsen met daarop de zwarte lederen tassen. Dagelijks staken wij hier  de Voorstraat over en liepen dan over het Lindenplein om naar de kerk en de verderop gelegen school te lopen.Toen ik een teener was had Royal nog een bioscoopzaal en hier zag ik films als 'The Young Ones' van Cliff Richard, ik kan dat liedje nog steeds meezingen. Ook films van Conny Froboess en Peter Kraus waren in die tijd zeer geliefd en de laatste film die ik daar zag was de in die tijd veel omstreden film 'Jesus Christ Superstar' maar toen was ik al wat ouder. In het laatste gedeelte van de Voorstraat staat het ouderlijk huis van mijn vader (het witte huis in het midden). Jarenlang heeft er nog een broer van mijn vader in gewoond maar sinds een paar jaar is het niet meer in de familie en zo te zien wordt het nu verbouwd.  Ongetwijfeld zijn jullie langs deze voorname straat de tientallen lindebomen opgevallen waarvan een aantal rond 1760 is geplant. Om de drie jaar worden ze gesnoeid.


Reacties

 1. "Zwei kleine Italiëner die traumen von Napoli" Ken je die ook? Ik moet Noordwijk ook eens gaan bekijken, leuk stadje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het niet zo historisch buiten het kasteel uit 1300 is het meeste pas na de opkomst van de mijnen gebouwd. Dus pas na 1910...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Noordwijk was een rijke plaats Sjoerd, door de bollen en badgasten

   Verwijderen
 3. Ik en mijn man, die toen nog mijn vriendje was, zijn ook best vaak naar de film in Royal geweest.
  Hoe gaat het met de bouw van het nieuwe Hof van Holland? Ben erg nieuwsgierig hoe het gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik was nieuwsgierig, wij woonden er immers vlak achter, Lida. Het was met platen afgetimmerd, dus er was niet veel te zien. We zullen nog even geduld moeten hebben.

   Verwijderen
 4. Leuk om met jou mee te lopen langs de straten van je jeugd. En die film 'Jesus Christ superstar' herinner ik me nog heel goed. Ik heb toen zelfs met school de musical gezien in Londen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen de film net uit was maakten men er veel kabaal over. Hij werd als schokkend ervaren.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.