Educatie

Eergisteravond kreeg ik een whatsappje van schoondochter Wietske of ik zin en tijd had om de klas van Thijs te vergezellen tijdens een excursie met school. Leuk, en zo dacht Mart er ook over dus gingen we samen. Met de bus waarin twee klassen groep acht van Scheveningen naar Den Haag centrum waar onze klas begon in het Humanity House en de andere klas het Filmhuis bezocht. Het Humanity House is meer dan een museum, het biedt o.a. scholen een educatief programma dat jongeren meeneemt naar het leven in een vluchtelingenkamp.

Via een spannende ervaringsreis van ongeveer drie kwartier zie, hoor en beleef je wat het betekent om te moeten overleven in een conflict- of rampgebied. Vooraf werd er uitleg gegeven over het begrip 'vluchteling', waar de meeste vluchtelingen vandaan kwamen en waar ze heen gingen. Ik vond het allemaal heel goed uitgelegd en was verbaasd over hoeveel kinderen van deze leeftijd al weten over het vluchtelingen probleem.


Na dit bezoek liepen we naar het Filmhuis waar we de film 'Blijf' te zien kregen die gaat over Milad en Lieke. Milad hoort dat hij met zijn gezin terug moet naar Iran. Uitgeprocedeerd na drie rechtszaken. Als volwassene kun je na dit alles gezien te hebben alleen maar goed beseffen wat het is om in een vrij land te leven met weinig kans op natuurrampen. Ik hoop dat de kinderen daar ook wat van mee gekregen hebben. Het zijn natuurlijk moeilijke thema's maar daarom juist heel goed om ze begrijpelijk en bespreekbaar te maken.Reacties

 1. Wat een goed initiatief zo'n excursie en wat een leuke opa en oma zijn jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n excursie zouden alle kinderen boven de 10 jaar in Nederland moeten krijgen. Protesten tegen vluchtelingenhulp komt meestal voort uit angst en onwetendheid.

   Verwijderen
 2. Prima dat het museum zo'n activiteit organiseert voor de jeugd. Was het maar wat dichter bij. Iedereen zou er op zo'n manier eens over aan het denken gezet moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk, Jeanne, zou dit een reizend educatief programma moeten worden zodat het de hele jeugd van Nederland kan bereiken.

   Verwijderen
 3. Ik ben ook in het Humanity House geweest en vond het erg indrukwekkend. Ik heb er toen een blogpost overgemaakt volgens mij.
  Leuk om dat soort dingen te kunnen doen met je kleinkinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heel goed opgezet en inderdaad heel indrukwekkend, Jolanda.

   Verwijderen
 4. Wat superleuk om opa's en oma's in te schakelen. Win_win heet dat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna alle ouders werken, Bettie, en dan zijn opa's en oma's goede vervangers om zo'n klas te begeleiden.

   Verwijderen
 5. Goed dat kinderen hier kunnen zien hoe het is om vluchteling te zijn en ook hoe bevoorrecht hetvis om hierxte leven. En wat leuk dat jullie mee mochten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn helaas nog veel mensen in ons mooie landje die niet beseffen hoe fijn het is dat hier hun wieg heeft gestaan, Els. Wij praten met onze volwassen kinderen veel over deze zaken en ik ben blij dat zij het in ieder geval wel beseffen.

   Verwijderen
 6. Heel fijn dat jullie erbij waren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wiets, een voorrecht om dit soort dingen met jonge mensen mee te beleven.

   Verwijderen
 7. Ik ben daar binnenkort in de buurt en zal zeker eens overwegen om daar te gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit initiatief helpt zeker om het vluchtelingenprobleem ook eens vanuit de kant van de vluchtelingen te bekijken. Mooi dat de school van jouw kleinkind hier aandacht aan besteedt. En fijn dat jullie als grootouders deelgenoten mochten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vonden het ontzetten fijn om hier bij te zijn en de juf was ontzettend blij met ons, anders had ze er alleen voor gestaan.

   Verwijderen
 9. Ik denk dat dat een verplicht uitje zou moeten zijn voor scholen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat zou kunnen, Chantal, zou dat geweldig en zo nuttig zijn.

   Verwijderen
 10. Deze juf is zeker blij dat jullie mee zijn gegaan! Ontzettend bedankt daarvoor! Op school hebben we de dag nog nabesproken; de kinderen hebben het als erg indrukwekkend ervaren en menig beeld t.o.v. vluchtelingen is veranderd. Leuk dit blog en tot bij het volgende uitje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, Christa, dat je even reageert. Goed om te horen dat ook de kinderen het indrukwekkend vonden. We gaan graag nog eens mee, is het niet bij Thijs dan wel bij Sebas. Lieve groet van ons twee.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.