De olieboer

Al dat hout van gisteren is eigenlijk voor 'erbij'. Want naast de houtkachels hebben wij tijdens de renovatie van het pand centrale verwarming aan laten leggen. Het liefst hadden we de ketel op gas gehad, goedkoper en schoner, maar er zijn geen kleine gaswagens en die grote joekels mogen niet over de bruggetjes op ons weggetje naar het dorp. Er zijn gelukkig wel kleine oliewagens en zo eentje stond er vanmorgen vroeg met zijn lading voor onze tanks op de weg boven ons huis.

Er wordt dan een hele lange slang uitgerold helemaal naar het kleine keldertje waar twee olietanks van elk 750 liter staan. Ze waren nog niet helemaal leeg maar toch werd er bijna 1100 liter in gegooid. Voorlopig kunnen we weer vooruit. De verwarming staat nu niet echt hoog meer maar 's avonds maken we af en toe nog de kachel aan. We zitten hier ruim 600 meter hoog en dat betekent dat het aan het eind van de dag afkoelt. Ook in het vakantiehuis staat een grote houtkachel en als de gasten het leuk vinden mogen ze die stoken, hout genoeg.
Reacties

 1. Dat zijn nog eens andere plaatjes dan prachtige natuuropnamen. Maar ook héél belangrijk voor jullie huizen. Die schat van jou doet toch wel voorzichtig hé met al die grote brokken hout.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is echt heel voorzichtig, Ineke, maak je niet ongerust.

   Verwijderen
 2. Niet bepaald een Ford, maar het liedje van de olieman die een Fordje heeft opgedaan zit nu muurvast in mijn hoofd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat valt er toch altijd veel te regelen bij een huis in de buitengebieden. Niets is vanzelfsprekend, roep ik altijd. Wat heerlijk om er weer warmpjes bij te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle brandstoffen genoeg in voorraad Emie, een prettig idee.

   Verwijderen
 4. Als het 's avonds nog zo fel afkoelt is een kacheltje inderdaad heerlijk... daarom dat wij intussen een caravan hebben ipv een tent. Gedaan met alle vochtigheid. Ja zo 2 tanken vullen is natuurlijk weer een hoop geld. Gelukkig kunnen jullie aanvullen met al dat hout. En laat ons hopen dat we warme zomeravonden krijgen. Voorlopig zit er dat hier in België nog niet in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verstandig, die caravan, Kris. Hadden wij ook de laatste jaren voordat we huis Frankrijk kochten.

   Verwijderen
 5. Was het niet mogelijk geweest om de hele installatie op hout te stoken dan. Ik weet van een kennis dat daar een cv-boiler in het rookgaskanaal van de houtoven staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee huizen op hout, dan heb je wel heel veel hout nodig Sjoerd. En we worden ouder, niet jonger dus komt er een tijd dat het gesleep met hout te veel wordt.

   Verwijderen
 6. Heel herkenbaar beeld. Ik weet nog goed dat de ketel werd gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het even nagekeken en je hebt helemaal gelijk. Jullie waren toen onze gasten, wat leuk dat jij dit nog weet, Vera.

   Verwijderen
 7. Wij stoken ook op olie, in de kelder staan 3 tanks van elk 1500 liter. Zou ook liever een gasleiding hebben, maar die hebben we hier niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die olieketel was een dure aanschaf, Inge, maar ik dat is verleden tijd. Heerlijk dat we de huizen aangenaam kunnen verwarmen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.