Bewegen, bewegen, bewegen!

Mensen waarbij diabetes, hart- en vaatziekte of reuma geconstateerd wordt gaan vaak minder bewegen of helemaal niet meer, vertelde mijn reumatoloog gisteren. 'Gelukkig bewijst u het tegendeel' kreeg ik te horen. 'Bewegen, bewegen, bewegen' waren haar laatste woorden voordat ik de spreekkamer verliet. Die woorden indachtig vond ik vanmorgen vroeg dat ik het zwemmen dan maar weer op moest pakken. Oh, waarom ben ik zo verdraaid plichtsgetrouw, mijn bed was zo lekker en buiten was het donker en het regende ook nog eens. Getver! Maar als ik dan in het water lig en een paar baantjes gedaan heb voel ik hoe mijn lichaam dit nodig heeft. Na een half uur ben ik echt moe maar wel tevreden over mezelf. Want wil ik kunnen blijven wandelen tot mijn tachtigste, en ik doe niets liever, dan zal ik die zelfdiscipline op moeten blijven brengen. Of ik het nou altijd leuk vind is een tweede.

Reacties

 1. Goed bezig Marthy, maar wandelen is toch ook bewegen? Of is dat niet voldoende? Met zwemmen gebruik je natuurlijk wel veel meer spieren dan met wandelen.
  Gaan we samen ook weer een keer wandelen? Ik kijk er al naar uit.
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee baantjes en ik voelde direct mijn arm, schouder en rugspieren. Nou reageert mijn lijf heel snel op bewegingen die ik een poos niet gedaan heb, dus ik zal morgen wel spierpijn hebben. Geeft niet, het is ergens goed voor. Ik mail je!

   Verwijderen
 2. Ja, heel belangrijk! Zelfs mijn schoonouders (87 en bijna 91) wandelen nog iedere dag trouw een rondje door de buurt of naar het centrum van de stad. En ik probeer iedere dag op zijn minst 10000 stappen te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat vind ik zo goed. Mensen die heel oud zijn en dan toch nog hun best doen om te bewegen, echt geweldig.

   Verwijderen
 3. Knap Marthy.Helaas ben ik niet zo erg gedisciplineerd. Mijn 10000 stappen komen meteen in de verdrukking bij een beetje regen, zo slap van mijzelf. Straks toch maar even gaan.........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw lichaam heeft zeer waarschijnlijk minder discipline nodig als het mijne, Jeanne. Bij mij is er echt noodzaak om te blijven bewegen. Ben ik blij dat ik het meestal nog leuk vind ook om dat te doen.

   Verwijderen
 4. Wat goed van je dat je zoveel dicipline op kan brengen, zwem je dan in verwarmd water, Marthy?
  Onderdeel van de moermantherapie is dat ik elke dag een uur loop aan een stuk, aangezien ik voordien grote tochten wandelde, is dat geen straf, maar vergt wel dicipline en energie!
  Groet
  Marrian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een binnenbad natuurlijk en het water is warm maar niet extra warm. Als jij de moermantherapie doe je dat niet voor niets. Ik begrijp dat afgezien van die discipline je dat veel energie kost. Toch lijkt het me heel zinvol. Ik kan het mis hebben maar geloof nog steeds dat ik door vaak oefeningen te doen en veel te wandelen goede cellen aanmaak. Die heb ik nodig en jij zal ze zeker nodig hebben.

   Verwijderen
 5. Echt elke dag die 10.000 stappen haal ik ook niet. Maar ik beweeg wel regelmatig. Zwemmen zo vroeg, nee dat is niks voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij wandelt ook aardig wat af, Els. En zwemmen heb ik altijd graag gedaan, alleen dat vroege....brrr.

   Verwijderen
 6. Zó nodig, blijven bewegen, wij hopen het ook nog lang te kunnen doen ( fietsen ) maar het is dan ook geen straf voor ons, dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij beleven zoveel plezier aan het wandelen, Toos, dat ik graag wat extra's doe om dat nog lang ter kunnen doen.

   Verwijderen
 7. Wat goed van je. Ik kreeg hetzelfde advies, Maar ik ben geen zwemmer. als reuma patiënt weet ik net zoals jij dat bewegen een must is. Ik streef ernaar elke dag 11.000 stappen te lopen. Ik heb mijn stappenteller aan. Gelukkig helpt het hebben van een hond. En dan nog elke week een keer naar yoga voor de souplesse. Hopelijk is het voor ons genoeg om soepel oud te worden.
  Zwem ze...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn, yoga. Ik heb er ook aan gedacht om het weer te gaan doen, in het verleden heb ik langdurig op yogales gezeten. Maar jammer genoeg wordt er hier op het dorp geen yoga gegeven.

   Verwijderen
 8. Ik loop op mijn werk al zo min mogelijk. Maar op een dag maak ik ondanks dat toch aardig wat stappen... En dat mag ik dan in de avond bezuren. Moet ook eens gaan kijken of het zwembad een oplossing is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwemmen is een van de gezondste sporten. Je belast je lichaam het minst en toch train je het.

   Verwijderen
 9. Een diepe buiging maak ik voor jou. Zo knap dat je dan toch gaat. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zei het al, ik ben een plichtsgetrouw meisje, haha.

   Verwijderen
 10. Zwemmen vond ik het minst leuke onderdeel van de triatlon maar wel een uitkomst bij slecht weer. Voldoening is een belangrijk "iets" in je leven. Helemaal als het je gezondheid ook nog eens ten goede komt. Ga zo door! Maar daar heb je mijn advies niet voor nodig (-:
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje, dat jij dat allemaal gedaan hebt, geweldig. En ja, ik blijf wel door gaan hoor. Het zal misschien in de toekomst minder makkelijk gaan maar ik stop niet.

   Verwijderen
 11. Oeps....zo herkenbaar. Door omstandigheden drie weken niet kunnen sporten. Ik voel me als een ouwe taart van 80 en zo sta ik ook op. Ben net een diesel!
  Maar....volgende week ga ik er weer flink tegenaan: bewegen - bewegen - bewegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop je volgende week weer te zien tijdens het lopen, Ien.

   Verwijderen
 12. Ook hier is het plan om te gaan zwemmen deze morgen........
  Maar als ik zo naar buiten kijk; donker en regen. Ik begrijp je helemaal de zin is ver te zoeken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is net wat Onlie Mieke hieronder schrijft, de weg er naar toe is niet leuk. Zwemmen vind ik tof.

   Verwijderen
 13. Knap van je dat je er je bed voor uit komt. Ik voel helemaal mee... vreselijk vind ik dat zwemmen tijdens de donkere periodes van het jaar. Tenminste de weg er naar toe. Eenmaal in het water en dan erna voel ik me dan wel helemaal top en pokkefier dat ik dat toch maar weeral gedaan heb. En het is de gezondste sport om te beoefenen als je al wat ouder bent. Volhouden hé!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij begrijpen elkaar volkomen. Fijn dat je er weer bent.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.