Het literaire aardappelschilgenootschap van het eiland Guernsey

Ik las dit boek uit onderweg in de auto van Frankrijk naar Nederland. Als ik dat doe, lezen in de auto, dan moet zo'n boek niet al te moeilijk zijn en daar voldeed dit boek aan. Het is geen literair hoogstandje maar wel een boek dat er voor zorgde dat ik een paar keer tranen in mijn ogen kreeg. Het is met humor geschreven terwijl het toch over de oorlog gaat, namelijk de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog van het eiland Guernsey. De Kanaaleilanden werden door de Duitsers bezet op weg naar Engeland, waar ze niet kwamen. De eilanden waren helemaal afgesloten van de buitenwereld en de mensen daar wisten dus niet wat er in de rest van de wereld gebeurde. Het verhaal van de eilandbewoners wordt verteld aan de hand van brieven waarbij de Londense schrijfster Juliet kennismaakt met een leeskring op het eiland met de onwaarschijnlijke naam 'Het literaire aardappelschilgenootschap van het eiland Guernsey'. De leden van de leeskring vertellen over hun leven tijdens de oorlog en ondanks dat het een hoopvol boek is worden er gruwelijke dingen beschreven. Ik ben een beetje verliefd geworden op dit boek, zou het over twee maanden zo weer een keer kunnen lezen.

Reacties

 1. Wat leuk, dat het je zo kon bekoren. Zo vliegt de tijd op zo'n lange autorit. Dat je dat kunt, lezen in de auto. Ik word meteen wagenziek als ik dat wel eens probeer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets geen last van, onze kinderen ook niet. Haha, vandaar dat onze vakantiereizen in redelijke rust verliepen. Het waren alle drie lezers en zolang er wat te lezen viel waren ze stil.

   Verwijderen
 2. Gaat op het-te-lezen-lijstje. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer een boek op mijn lijstje. Ik geloof dat de bloggenoten pok wel een leesclub kunnen beginnen....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd lezen in de auto. Wij doen tegenwoordig vaak een luisterboek, kun je samen doen. We hadden Annie van Kees van Kooten nu bij ons. Erg mooi. Eilandpost klinkt als een goed boek. Ik maak geen leeslijstjes meer maar onthou die titel stiekem toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee, een luisterboek. ga ik ook eens proberen.

   Verwijderen
 5. o ja, dat vergat ik nog. Wat heb je weer een frisse kop!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog een beetje Frankrijk op een tuintafeltje in Stolwijk. Ik kocht ze in de Franse supermarkt.

   Verwijderen
 6. Ik heb er weer een boek bij op mijn nog te lezen lijst! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zet het op mijn boekenlijst. Alleen de voorkant vind ik al prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb ooit een roman gelezen dat zich ook afspeelde in oorlogstijd op Guernsey. Vóór die tijd eigenlijk er nooit bij stil gestaan dat die Engelse eilanden ook door de Duitsers bezet zijn geweest.
  Was ook een mooi boek en heette: "liefde in oorlogstijd" van Margaret Leroy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hiaat in onze geschiedenislessen, ik wist ook niet dat de Kanaaleilanden bezet waren tijdens de oorlog. Bedankt voor de titel, ik ga op zoek.

   Verwijderen
 9. Dat zijn de echte boeken... Boeken die je herleest.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. he das gek, ik las een boek dat zo heette 'het literair aardappelschiltaart genootschap van guernsey'. Zocht het net even op, zelfde schrijfster maar dan samen met annie barrows. zal wel het zelfde zijn, maar raar, zo onder 2 titels en met 1 of 2 schrijfsters

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker gek. Maar het verandert niets aan het boek, hoop ik.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.