Doorgaan naar hoofdcontent

Schoolbank wordt dorpsbank

Tijdens de jaarvergadering van onze dorpsvereniging afgelopen week werd er geopperd dat een bank wel aardig zou zijn in het 'centrum' van ons dorpje, zo halverwege de onderste en bovenste huizen. We staan op die plek nogal eens te kletsen met elkaar en dan is kunnen gaan zitten wel zo makkelijk. 
Bij ons in de garage stond nog een bank, weliswaar geen schoonheid maar functioneel totdat iemand wat beters vind. 

In 1976 tijdens die warme zomer, we waren net verhuisd naar Stolwijk, reed er op een ochtend een vrachtwagentje voorbij mijn keukenraam naar het gemeenteterrein achter ons huis. In de laadbak spullen van de oude lagere school en ik zag nog net twee houten banken op de hoop die bestemd was voor het afval. 
Ik ben gaan vragen of ik ze mocht hebben en nadat ze jaren dienst gedaan hebben in en rondom huis zijn ze een keer naar Frankrijk verhuisd. Eentje staat altijd voor het huis hier en de ander nu midden in het dorp. Het kan verkeren.
Ons dorp is tegen de helling aangeplakt en de vijftien kleine en grote huizen daarvan staan ongelijk verdeeld over de oppervlakte. Tussen de huizen, soms steil naar boven paden van gras,  grote stenen en de grotere, maar dat zijn er niet veel, van beton zoals hieronder.


Reacties

Mooier hergebruik kun je toch niet hebben!
Marthy zei…
Zo is het Jeanne en ondanks de kleur vind ik hem nog steeds mooi.
Sjoerd zei…
Het bankje staat dar goed, maar wat zijn die ronde gaten in die muur erachter...
Emie zei…
Die ronde gaten zijn voor de afwatering, Sjoerd. Tenminste dat lijkt me met al die hoogteverschillen wel aannemelijk. Leuk dat na de Stolwijkse kinderen er nu Franse buren op die bank gaan zitten!
KnutzEls zei…
Dat is echt recycling. En dat die bank al meer dan 50 jaar oud zal zijn. Respectabele leeftijd toch...?
Bertiebo zei…
Ha zo'n bank had ik ook mee van school. Hij staat nu bij mijn dochter
Marthy zei…
Die Emie is wel slim, Sjoerd, want ze heeft het goed gezien.
Marthy zei…
Nog veel ouder, schat ik zo.
Marthy zei…
Ze blijven leuk. Deze zal in zijn nadagen wel in een handarbeidlokaal gestaan hebben, gezien de bonte kleuren.
Marthy zei…
Maakt voor die bank niets uit, Emie, die kan alle bibsjes hebben;-)
In de weer zei…
Heb je dan geen last van het water als je op de bank zit ???
Marthy zei…
De grond boven de muur moet wel helemaal doorweekt zijn wil er water uit die buizen komen, Toos en dat is dus meestal in de winter. Dan zal er weinig gezeten worden op de bank.
Ivy zei…
Een leuke hangplek voor ouderen, rondom zo'n bank ;-)
Ik houd wel van dit soort hergebruik.
Marthy zei…
Haha, hangplek, dat moet ik nog even vertalen in het Frans.
Wieneke zei…
Oh, leuk is dit. Wat een deugdelijk materiaal werd toen gebruikt. Ik heb ooit eens een sloepbank weggegrist uit een boot die naar de sloop ging. Het ding was van teakhout en moest opgeknapt. Dat heb ik gedaan, want in die tijd vond ik het leuk om ouwe dingen op te knappen. De bank heeft zeker nog 30 jaar dienst gedaan als tuinbankje. Stond in weer en wind buiten. Af en toe een kwast buitenbeits erover heen. Maar toch is er iets aan mijn aandacht ontsnapt, want opeens was een staander of poot toch gaan rotten. Een buurman die timmerman was heeft nog wel iets geprobeerd, maar het lukte hem ook niet. Dag bankje. Ik had er gewoon hartzeer van :-)
Twee schoolbankjes van mijn oude lagere school staan nu op een balkon in Brussel.
Mooi hergebruik. En ondanks dat ik niet echt van kleur ben, vind ik dit zo wel toepasselijk, het 'paars' van de franse Hortensia's en het oranje uit Nederland. Twee werelden verenigd.
Marthy zei…
Ja, een teakbankje uit die tijd, ik kan me voorstellen dat zoites lang mee gaat.
Marthy zei…
Na een paar zomertje buiten is die kleur wel verdwenen, Jeanette.