Doorgaan naar hoofdcontent

Buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland

Gisteren, de eerste zaterdag van het nieuwe jaar liepen wij, zoal we al jarenlang doen, de nieuwjaarswandeling van Frans, vader van schoondochter Christianne. Deze keer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland wat zich uitstrekt van Zandvoort tot IJmuiden. 
We kwamen bij elkaar in Gasterij Leyduin, een grote groep van 23 personen. De meeste kennen we ondertussen, leuk om elkaar na een jaar weer te zien en te spreken. 

De eerste buitenplaats die we passeerden was Huize Leyduin, in de 18e eeuw werd de plaats bewoond door telgen van het geslacht Van Loon.
In de 19e eeuw kwam Leyduin in het bezit van de familie Van Lennep, die delen van de buitenplaats beschikbaar stelde voor de eerste duinwaterwinning, bestemd voor de stad Amsterdam. 

 Hier waren ooit Franse tuinen, aangelegd door de Zweedse florakenner Linnaes in 1730 maar daar is weinig meer van over. Het landhuis de Hartekamp staat er nog samen met een oranjerie en wat bijgebouwen.

Kijk, dat had ik nog nooit gezien, wist eigenlijk niet eens dat het bestond, een vleermuiskast. Er hingen er een paar hoog in de bomen. Mocht je er interesse in hebben, ze zijn gewoon te koop maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, allemaal te vinden op internet.


 Op deze plek stond ooit een theehuis dat door brand werd verwoest. Een ontwerpprijsvraag leverde dit bouwsel op,

met in de zichtas weer zo'n prachtig landhuis.
Pompstation Leiduin. Het water van de Leybeek stroomde van de Oranjekom in de duinen via landgoed Leyduin naar dit stoompompstation aan de Leidse vaart.  Tussen 1852 en 1853 liet de Duinwater Maatschappij er 8850 gietijzeren buizen ingraven richting Amsterdam. Zo kregen de Amsterdammers zuiver water. 

Als directeur van de Duinwater Maatschappij wist Jacob van Lennep familieleden zover de krijgen dat zij grote stukken land voor dit project verkochten.

Dit mooie Belvédère staat op het landgoed Leyduin. Een stenen uitkijktoren op een hoge heuvel boven de beek. 

Bijzonder, dit geraamte van een boom tussen de afstervende varens. Ik vond het net een prehistorisch dier. Of heb ik nu teveel fantasie?

Aan het eind van de dag hebben we met het grootste deel van de groep nog ergens lekker zitten eten. Het leuke gezelschap en de mooie wandeling was een goede start voor ons nieuwe wandeljaar.

Reacties

KnutzEls zei…
Leuk zo'n wandeling. In de zomer zie je hier vleermuizen rond fladderen, dus hangt er sunds jaren een vleermuiskast aan onze gevel. Maar tot nu toe leeg (geloof ik....)
En dat er nog maar vele mooie wandelingen mogen volgen!
Bertiebo zei…
Het idee is alleen al zo leuk
Sjoerd zei…
Dat lijkt me een interessant stukje wandeling, ene met een industriële touch. Ik zie er iets als een sprinkhaan in...
Ziet er uit als een mooie wandeling, en leuk om zo'n groep eens per jaar te spreken.