Doorgaan naar hoofdcontent

Niersteenvergruizer

Nadat de datum twee keer verschoven was mocht ik gisteren dan toch eindelijk onder de niersteenvergruizer in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. Niet dat ik er naar uitgekeken had wat de behandeling betrof, ik had wat teveel verhalen gehoord over pijn en daar had ik ondertussen genoeg van gehad.

Ik kreeg 4000 schokgolven in drie kwartier tijd en de pijn was om te doen, net op het randje weliswaar. Ik had daarvoor een uur voor de behandeling 100 mg diclofenac gekregen. Men start met het opsporen van de steen met röntgendoorlichting en als dan de steen goed in beeld is wordt er een beetje warm water gegoten tussen je rug en de tafel. Daar lig je op een rubber mat zonder kleding met alleen een operatiejasje. Het water zorgt voor de geleiding van de schokgolven. Daarna wordt de vergruisbol automatisch onder de tafel geschoven en tegen je huid aan geplaatst. 

De vergruizer richt schokgolven op de steen. De schokgolven zijn hoorbaar als tikken en voelen aan als elastiekjes, die tegen de huid worden geschoten maar dat is wel heel simplistisch voorgesteld. De kracht van de schokgolven wordt langzaam opgevoerd en na elke 1000 schokgolven (tikken) slaat uit veiligheidsoverwegingen de machine even af, maar wordt direct weer herstart. 

Over twee weken heb ik een afspraak met de uroloog, vooraf moet ik een röntgenfoto laten maken.  Dan hoop ik te horen te krijgen dat de vergruizing gelukt is, anders mag ik nog een keer. Die zeef op de foto heb ik gisterenmorgen bij de kringloop gehaald, wij hebben geen winkel in huishoudelijke artikelen meer op het dorp, en die gaat dienen om mijn plas te zeven om zodoende gruis of steentjes op te vangen. Ik juich het hele appartemntengebouw bij elkaar als ik het eerste stukje steen in die zeef hoor tikken.

Reacties

Annelies zei…
Je legt het heel duidelijk uit. Brrr….ik zie het al helemaal voor me hoe je daar ligt.
Juich maar heel hard, dan horen wij het hier ook en juichen we gewoon met je mee! On croise les doigts!
Janny zei…
Oei, dat lijkt me geen pretje, ik hoop heel erg met je mee dat het gelukt is!
Bertiebo zei…
Een nachtmerrie lijkt me dat. Ik duim heel hard voor je hoor.
In de weer zei…
Ik ook Marthy, sterkte !
Judy zei…
Sterkte Marthy! Nierstenen zijn geen pretje, wat ik ervan gehoord heb, maar zo'n behandeling ook niet. Ik duim dat je er gauw vanaf bent!
miekequilt zei…
Wat een goede uitleg. Dank je wel. Maar wat een ervaring was dat voor je. Één die je hopelijk nooit meer mee maakt. Sterkte ermee. En hopelijk komen die steentjes er nu gauw uit.
Duidelijke uitleg, ik weet nog hoe blij mijn man was toen hij ‘t splintertje (echt, groter was het niet maar wat had hij pijn!) uitgeplast had
Ik hoop enorm met je mee, dat één zo'n behandeling voldoende is! Sterkte!
Petra1945 zei…
Ik wist niet dat zoiets zó erg was... Aiiiii.
KnutzEls zei…
Oh jesses, het klinkt al zo naar. Hopelijk heeft het resultaat. Sterkte! 🍀
Marthy zei…
Bij de een kan een splinter ongelooflijke pijn veroorzaken en een ander voelt niets van een steen ter grootte van een kastanje. Dat leerde ik in het ziekenhuis.
Ellen zei…
Oei, dat klinkt nogal spannend. Eigenlijk heb ik er nooit enig idee van gehad hoe zo'n niersteen vergruizer werkte. Je hebt heel duidelijk uitgelegd, bedankt. Ik ga heel hard voor je duimen dat het gelukt is en alles vergruist is. Voor nu vast, veel sterkte!!
Emie zei…
Wat een akelig gedoe zeg, die behandeling. Ik hoop dat je snel juichend kan plassen!
Anoniem zei…
Een oom van me kon een 'tuinpad' (zo noemde hij dat) aanleggen van nierstenen, hij bewaarde ze allemaal en had echt alle soorten en maten.
Ik hoop voor jou dat het éénmalig is en dat je er gauw van af bent.
Lies
PRAATHUIS zei…
Hoi Marthy…

wat een wonder dat het allemaal mogelijk is en dat je binnenkort van de pijn af bent! Weg met die steen!
Succes!!!

Groetjes van Marlou
Sjoerd zei…
Wat een gedoe zeg, ik hoop dat alles goed gegaan is en je van de pijn afraakt.
Edward McDunn zei…
Dat is een hele toestand hoor, hopelijk ben je straks van de pijn af.
Elizabeth zei…
Nou, dat is alles bij elkaar geen pretje... En nu maar hopen dat je straks alles uit plast en de nierstenen verleden tijd zijn! Beterschap gewenst...
Margriet zei…
Dat heb je gelukkig achter de rug! Hopelijk komt alles er netjes vergruisd uit en kun je aan je herstel werken. Ik wacht nog steeds op mijn operatie, vanwege achterstallige ok's en nu weer die corona toename is het niet een noodzakelijk operatie...
Marthy zei…
En dat is ook niet leuk, Margriet.
Hetty zei…
Ik duim voor je!
Vera zei…
Sterkte en succes en ik hoop dat jij er snel vanaf bent en sowieso van de pijn
Lies zei…
Toch eng...! 'k Wens je alle goeds!
Vergruisde steentjes kunnen héél klein zijn, toch maar een (koffie)filterzakje in je zeef leggen. ;-)
Lie(f)s.
willy zei…
zeker geen pretje Marthy

hopelijk en er snel van af


prettige avond
Je gaat dat vast van de eerste poging steengoed doen. We duimen voor je! Michiel en Karin
Marthy zei…
Duim maar hard!
Dat ziet er absoluut niet fijn uit! Ik hoop echt dat je snel van die niersteen verlost zult zijn Xxx