Doorgaan naar hoofdcontent

De Middenstatie van Antwerpen

Oudste zoon die heel veel in Antwerpen komt, meestal in het gezelscahp van zijn twee zonen, zei dat we beslist eens in de hal van het Cetraal Station Antwerpen moesten gaan kijken en dat deden wij natuurlijk. De buitenkant alleen al beloofde heel wat.

In de hal zelf val je stil en kan je alleen maar om je heen kijken, wat een schoonheid. Station Antwerpen-Centraal is een van de mooiste gebouwen van Antwerpen en deze Spoorwegkathedraal (in de volksmond ook 'middenstatie' genoemd) aan het Koningin Astridplein is het derde station dat op deze plek is gebouwd en werd op 11 augustus 1905 in gebruik genomen. 



Ook op het perron is het een en al schoonheid, zo ook het kunstwerk op de voorgrond.

Tot 2007 was het een kopstation: treinen die aankwamen moesten na aankomst in tegengestelde richting weer vertrekken. Maar na een zeer grootscheepse verbouwing hoeven treinen niet meer te keren en kan bijvoorbeeld de hogesnelheidslijn door Antwerpen rijden.

Boven de wachtzaal is een enorme koepel. Deze koepel is met 75 meter het hoogste punt van het station. Er werden geen kosten gespaard voor dit weelderig gebouw, zo werden er meer dan 20 soorten marmer en steen gebruikt. 

Nog een leuk weetje: Het Amerikaanse weekblad Newsweek plaatste het station in februari 2009 bij de wereldtop. De Amerikanen bezochten een aantal prestigieuze stations en kwamen tot de conclusie dat de Antwerpse spoorwegkathedraal een vierde plaats waard is.

Het station was ook al het decor voor tal van films en op de mooie marmeren vloer kan prima gedanst worden, zie onderstaand filmpje.


Kijk ik nog even naar dat filmpje terwijl ik het ondertussen al een paar keer keer gezien heb, zit ik potverdorie opeens met tranen in mijn ogen. Ik denk  gewoon omdat het me blij maakt, al die genietende mensen. 

8 december 2021

Reacties

Elizabeth zei…
Het lijkt meer op een paleis dan een station! Wow, wat ontzettend mooi...
miekequilt zei…
Ha, ik moest meteen huilen. Mis al die leuke spontaniteit. Ik was er een paar jaar geleden en was ook erg onder de indruk van de schoonheid. Leuk om het weer eens terug te zien. En nu ga ik eens kijken of er nog meer van zulke leuke filmpjes zijn.
Emie zei…
Nooit geweten dat Antwerpen zo'n prachtig station heeft, ik ben er nog nooit geweest. Van het filmpje kreeg ik kippenvel om dezelfde reden als jij.
Sjoerd zei…
Het filmpje is een van de meest bekeken flash mobs, er is er nog een op dezelfde plaats: https://youtu.be/s_hlvRNgGOQ
Janny zei…
Wat een prachtig station! En het filmpje is mooi, hoop dat zoiets snel weer kan.
Marthy zei…
Dat station is een prachtplek voor dit soort optredens. Ook naar deze heb ik met veel plezier zitten kijken, ik hou veel van dansen.
KnutzEls zei…
En als klap op de vuurpijl iets drinken in het prachtige café. Alleen al om het station is Antwerpen geweldig.
Anoniem zei…
Oh wat leuk vooral die flashmob van Sound of Music. Klasgenoot van mijn kleinkind (10) speelt nu in deze musical.
Suzanne
Bertiebo zei…
Ik hou sowieso erg van stations en dit is denk ik het allermooiste
natuurfreak3 zei…
Leuk zo'n dagje Antwerpen
Merci Marthy. Het filmpje is een mooie start van de dag :-) En het station van Antwerpen is inderdaad prachtig!!!!
Machtig mooi station, en dat filmpje ga ik nog bekijken
Marietje zei…
Wauw ik word er helemaal vrolijk van zo op de vroege morgen. Had ik even nodig, dank je wel.
Hetty zei…
Van al is mensen die dansen uit het niets, krijg ik de tranen in de ogen. Stel je voor dat je erbij was…
Onliemie zei…
Tja, er is hier veel moois in België hé. ;-) Mooie foto's maakte je van het station. Jouw filmpje heb ik al vaak gezien maar dat van Sjoerd was helemaal nieuw voor me. Toch ook wel een leuk.
Marthy zei…
Het vrolijkte mij ook ontzettend op, blijkbaar hebben we dit nodig in deze tijden.
Volgens mij heb ik de binnenkant ook bij andere bloggers uit België gezien. Bijzonder filmpje, ik heb er ook wel eens een andere variant van gezien. De ontroering komt bij mij door de bijna uitzichtloze situatie waarin we allemaal zitten met dat snert virus en dat dit zien, allemaal dicht op elkaar, blij dansen, geen mondkapjes etc............
willy zei…
een prachtig gebouw en een technisch hoogstandje Marthy

prettige dag
Han Messie zei…
Die geweldige koepel boven het levendige bezoek in het gebouw... Aanzien van een deftig Oosters paleis, wakend over al het komen en gaan van reigers en bezoekers.
Bedaagd marmer omrandt gezellige eetzalen en uitnodigende winkeltjes.