Doorgaan naar hoofdcontent

Het bunkerpad en het fort bij Vechten

Vlak voor we zaterdag de weg overstaken bij het gehucht Vechten zagen we deze mooie muurschildering op de zijkant van een huis. We waren op weg voor het laatste rondje naar het Fort bij Vechten wat een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is. De schilder van het kunstwerk is Robert-Jan Brink, ook wel de Verfdokter genoemd. 

Ik keek op internet naar meer van zijn werk en stom toevallig kwam als eerste een foto van deze beschilderde bunker tegen, een opdracht van de gemeente Utrecht.  Wij kwamen net van het bunkerpad af waar we veel meer van deze bunkers hadden gezien. De bunkers dienden vroeger als schuilplaats tijdens beschietingen van bijvoorbeeld artillerie voor zo’n twaalf soldaten en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs de hele linie staan ruim 700 van dit soort betonnen bouwwerken. 

Hier een aantal van de bunkers waar wij langsliepen.

Het Fort bij Vechten, gebouwd tussen 1867 en 1870, samen met Rhijnouwen  bedoeld om de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht te verdedigen.
Sinds 2015 is het Nationaal Waterliniemuseum in het fort gehuisvest.

We liepen hier langs een muur achter het fort en in de diepte fotografeerde ik een deel van de maquette van de Waterlinie, een uniek oer-Hollands verdedigingssysteem.

Reacties

Sjoerd zei…
Ik zie dat ik van Nederland nog veel niet gezien heb. Mooie beelden en verhaal. Mooie murals ook.
Mooie muurschilderingen
Emie zei…
Het is een super interessant gebied. En wat een diepte heeft die tweede muurschildering die je laat zien, prachtig.
miekequilt zei…
Mooi daar. Ik geniet iedere keer weer van jullie wandelingen.
Lies zei…
Nooit meer oorlog...
Lie(f)s.
Edward McDunn zei…
Een goed en interessant weblog, met fraaie foto's.
Die schilderingen zijn echt prachtig.
natuurfreak3 zei…
Toffe muurschilderingen
Wat is er veel te bekijken, ik merk dat er voor mij veel nieuw is. Het is ook een deel van Nederland waar we niet vaak komen.