Doorgaan naar hoofdcontent

Het Loodswezen

Terwijl we in Antwerpen langs de Schelde op weg waren naar de plek waar die mooie oude kranen stonden waar ik gisteren over blogde zagen we dit gebouw  voor ons opdoemen. Het leek wel een kasteel maar dat zou het wel niet zijn, dat paste totaal niet bij de omgeving. 

Nergens vonden we een verwijzing die ons kon vertellen wat dit grote oude gebouw ooit gehuisvest had. Het was wel duidelijk dat het helemaal leeg stond. We hebben het op laatst maar aan iemand gevraagd en die vertelde ons dat dit het Loodswezen was. 

Gebouwd in 1895 was het altijd een historisch baken in de skyline van Antwerpen. Het staat sinds een aantal jaren leeg en gaat nu een nieuwe bestemming krijgen. Het Loodswezen wordt nu een Vlaams Culinair Centrum. In het beschermde gebouw langs de Schelde komen behalve een restaurant onder meer een kooklab voor chefs, een microbrouwerij en winkels. Nou, van zo'n gebouw valt wel wat te maken. Ooit ga ik er nog eens kijken hoe ze dat gedaan hebben. 

Wat ik niet begrijp is waar die loodsen zo'n pompeus bordes voor nodig hadden? Maar goed, dat zal wel te wijten zijn aan de bouwstijl van toen. Boven de toegangsdeur aan het bordes zijn de letters SPQA te lezen (klikken om de foto te vergroten) en ik dacht dat het met het loodswezen te maken had maar dat was niet zo. 

Het opschrift S. P. Q. A. is de afkorting van het Latijnse Senatus Populusque Romanus, de Senaat en het Volk van Rome. Sommige steden hebben dit motto overgenomen met een eigen verwijzing, waaronder Antwerpen. Het motto SPQA was een grapje van architecten die rond 1900 gebouwen ontwierpen en o.a. in  Amsterdam is het ook te zien op bouwwerken uit die tijd in de stad. 

 Prachtige stijlelementen heeft het gebouw.

Zo'n gebouw is het waard om bewaard te blijven en van onkruid ontdaan te worden.

9 december 2021

Reacties

Een mooie bestemming voor zo'n markant gebouw!
In de weer zei…
Nog niet zo’n erg oud gebouw dan, of is dat een foutje ?
Marthy zei…
De 9 en 8 omgedraaid Toos, bedankt.
Het loodswezen van België zit in Vlissingen: https://www.agentschapmdk.be/nl/afdelingen/loodswezen
Dat had ik al een paar keer gezien toen we daar waren.
Het is wel een markant en prachtig gebouw. leuk dat het omgetoverd wordt tot iets anders.
Elizabeth zei…
Inderdaad... echt sjiek de friemel hoor... Je zou aan een paleis denken!
Janny zei…
Zeker een prachtig gebouw, goed dat er een nieuwe bestemming voor is!
miekequilt zei…
Wat een mooi gebouw zeg. Jammer dat het leeg staat, gelukkig is er toch een nieuwe bestemming voor.
Emie zei…
Wat een fantastische bestemming voor zo'n fraai en beeldbepalend gebouw!
Sjoerd zei…
Mooi pandje voor een restaurateur... Die is daar jaren mee onder de pannen...
willy zei…
Een mooi gebouw in eclectische stijl, waarin indertijd administratieve diensten die van het loodswezen met alle aanverwante diensten, magazijnen, post- en telegraafkantoor, archiefruimte, onderdak bood.

Nu gebeurt het loodsen naar en op de schelde sinds lang van uit Oostende, in samenwerking me de loodsdiensten van de verschillende havens Vlissingen, Gent-Terneuzen en uit Antwerpen zelf.

De verbouwingen zouden in 2024 klaar zijn

fijne avond
Hetty zei…
Ik vind het onkruid wel wat hebben op jouw foto. Het verval van een te pompeus gebouw… maar ben ook blij dat er een nieuwe bestemming voor is gevonden.
Liesbethblogt zei…
Wilde ik net beginnen over dat onkruid en dat die deur zo mooi is. Maar idd het gebouw is te mooi om te laten vergaan, laat ze er maar iets moois van maken en iets goeds in huizen.