Doorgaan naar hoofdcontent

Al bewoond in de tijd van de Galliërs

Om mijn lijf weer een beetje aan het lopen te krijgen zocht ik een wandeling van ongeveer anderhalf uur met weinig hoogteverschil en dat laatste vormt hier in de Ardèche een probleem, alles stijgt en daalt, er is bijna niets een beetje vlak te noemen. Ik vond uiteindelijk een wandelingetje rond Désaignes, wel een eind weg maar noordelijker, daar is het in ieder geval een paar graden koeler. En het bleek een middeleeuws dorpje te zijn, daar valt wel wat te zien. Na het wandelingetje wat niet veel voorstelde liepen we het dorp in wat inderdaad heel mooi bleek te zijn.

Een oud kerkgebouwtje behorend aan een protestante kerkgemeenschap.  Er stond ook nog een mooie pastorie naast maar alles zag er wat verwaasloosd uit dus ik denk dat er niet meer gekerkt wordt.

Drie middelseeuwse poorten bezit dit dorp, deze met een wapen erboven.

De meeste huizen met mooie oude deuren en ramen, geschilderd in zachte tinten.

In dit winkeltje werd honing verkocht, duidelijk merkbaar aan het vrolijke geel.

Het dorp bezit een Romaanse kerk. Romaanse architectuur is de benaming voor een stijlperiode in de architectuur in Europa die duurde van ca. 1000 tot ca. 1200. Maar dit dorp werd in 52 v.Chr. al een Romijnse nederzetting. Men vond sporen van thermen en Romijnse villa's en ook sporen uit de tijd van de Galliërs wat nog eerder is. Wat is geschiedenis toch mooi.

Dit vind ik ook mooi, zo'n simpel bankje met vetplantjes. Ik heb zelf ook een rek met vetplanten en her en der staan er nog meer. De meest makkelijke planten die je jarenlang trouw blijven.

Het liep tegen twaalven en dan gaan de Fransen aan tafel. Dit meisje nam nog even een pauze voordat de ergste drukte los zou barsten. Morgen volgen er nog wat foto's van dit prachtige plaatsje.

Reacties

In de weer zei…
Een lieflijk dorpje.
Dat de wandeling niet zoveel voorstelde, maakte het dorp weer goed en voor je lijf was dit een mooi begin. Hoop dat het van lieverlede weer goed komt Marthy.
Sjoerd zei…
Het begin is er, en wat een mooi begin. Heerlen als dorp stamt ook uit die tijd...
Anoniem zei…
Ah, wat leuk dat jullie Desaignes hebben bezocht. Mooi dorpje, hè. Het weekend van 6 aug vindt het jaarlijkse Fête Médiévale daar plaats. Heb er een keer een blogje over geschreven. Leuk om te bezoeken. Bisou Annelies (https://wonenindeardeche.wordpress.com)
Judy zei…
Wat goed dat je weer aan de wandel ging! En wat een prachtig dorpje is het.
Jolande zei…
Ook al stelde de wandeling dan niet echt veel voor, je hebt toch weer hele mooie en interessante dingen gezien.
miekequilt zei…
Een mooie rustige wandeling met een mooi en kleurig einde.
Wat weer een cadeautje en nog wel wandelend. Een mooi begin.
Bertiebo zei…
Alweer zo'n mooi plekje. Zo Frans! Maar dat is erg logisch natuurlijk. Ik bedoel zoals ik het me herinner
Lies zei…
Prachtig daar! 'k Val in herhaling...
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Wat is er toch een boel moois te zien in Frankrijk.
Wat een gezellig dorp. Een fijne beloning voor de wandeling. Hebben jullie ook geluncht daar?
Marthy zei…
Ik vond een boerderij restaurantje een paar kilometer buiten het dorp. Simpel eten maar zo lekker. Daar kwam geen pakje van Maggi aan te pas.