Doorgaan naar hoofdcontent

Erosie


Verleden jaar is er een stuk rotswand naar beneden gekomen in onze vallei. Dat komt hier wel meer voor, erosie onder invloed van het weer. Het gebeurde gelukkig in een wijde bocht van de weg zodat nadat de rotsblokken opgeruimd waren de weg goed afgezet kon worden.

Een paar weken geleden is men begonnen met het probleem aan te pakken. Er wordt niet van uit gegaan dat er geen stukje steen meer naar beneden zal komen daarom worden op de hele wand ijzeren netten bevestigd. Mocht er dan weer wat gesteente losraken wordt dat opgevangen door de netten.

Die netten moeten ergens aan vast gemaakt worden en en daarvoor worden er gaten in het gesteente  geboord waarin draadeinden komen die weer vastgezet worden met speciale kit.

Om die gaten te boren heeft men een zware boor nodig, deze hier wordt water gekoeld.

Die rode machine is een hoogwerker want op een laddertje doe je dit soort werk niet.


Op een deel van de rotswand spande men eerst jute, waarschijnlijk verwacht men daar fijner neervallend gesteente maar dat was maar een idee van ons, zeker weten doen we het niet.

Toen we afgelopen week weer langs de plek kwamen rijden zagen dat het werk klaar was, de machines waren weg en alles was opgeruimd. Prettig idee dat het weer een veilige plek is. Een jaar of twee geleden werdt er een auto van iemand hier in de buurt die 's morgens vroeg naar zijn werk reed onder stenen bedolven toen een rotswand het begaf. Hij kon op tijd onder het puin vandaan gehaald worden door zijn broer die achter hem reed.

 

Reacties

Janny zei…
Gelukkig dat het nu weer veilig rijden is daar, het zal je toch maar overkomen!
Natuurkrachten zijn onvoorspelbaar. Zo probeert de mens er enigszins grip op te krijgen. Doen ze goed!
Jolande zei…
Dat zien we dus hier ook, stukken weg die door erosie weg zijn en dan op dezelfde manier gerepareerd worden als het nog kan.
Judy zei…
Dat lossen ze mooi op!
Sjoerd zei…
Ik moet er niet aan denken, dan is het in ieder geval mooi dat het ook wordt aangepakt.
Lies zei…
'k Mag 't niet gedroomd hebben. Hopelijk is 't weer veilig.
Lie(f)s.
Ah, een bekende bocht! Ben blij dat we daar weer veilig langs kunnen rijden👍 Wat een werk trouwens, hè!
Bertiebo zei…
Denken in oplossingen. En doen!
Emie zei…
Vernuftige oplossingen! We zien het bij ons in Italië ook vaak op deze manier. Leuk dat jij er een hele serie foto's van kon maken.
Hier in Oostenrijk ligt een flink gebergte achter ons. Gelukkig op wat afstand, maar toch denk ik wel eens: wat als?
KnutzEls zei…
Heb me altijd al afgevraagd hoe zo'n net op z'n plek komt.