Doorgaan naar hoofdcontent

Toekomstbestendige planten


Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van Gardeners' World magasin en daar stond afgelopen week een artikel in over droogte en zon en welke planten een hittegolf kunnen doorstaan. 

Het artikele begint met: "Van de afgelopen vijf zomers waren er vier heet en (gort)droog. Je kunt dus wel stellen dat het steeds belangrijker wordt om meer toekomstbestendige planten die goed tegen zon en droogte kunnen in de tuin te zetten. Zo hoef jij minder water te geven en blijft je tuin de hele zomer mooi – hoe heet of droog het ook is".

Ik tuinier hier al jaren in een warm klimaat en kan wel zeggen dat ik enige ervaring heb met planten die niet direkt omvallen van een beetje droogte, ik let daar altijd op als ik ze aanschaf. Maar ook in Nederland zal het steeds belangrijker worden om hittebestendige planten in de tuin te zetten.

Alle sedumsoorten worden genoemd in de lijst die in de nieusbrief staat. Ik heb er twee soorten van en die geven geen krimp van een beetje droogte. Komen ook nog mooi in bloei.

De eerste in de lijst van 25 soorten zijn mediterrane kruiden zoals wilde en echte marjolein, ik heb ze beide staan in de border. Verder staan er nog twee mooie soorten thijm en een grote pol rozemarijn.

Ook heb ik verschillende winterharde geraniums. Deze soort, de 'Patricia' is onverwoestbaar, al jaren in mijn tuin. In juni tot de grond afgeknipt en ondanks een loeihete zomer vrolijk voor de tweede keer in bloei gekomen.

En natuurlijk staan salvia's ook in de lijst. Alle salvia's die ik in juni afknipte zijn weer in bloei gekomen, zonder enig probleem. Deze, de 'Hot Lips' is tot een struik uitgegroeid en heeft vanaf juni gebloeid. Die knip ik volgend jaar in april weer tot de grond toe af en dan begint de plant opnieuw te groeien en daarna te bloeien. Ik heb er diverse staan en worden ze te groot dan wordt de plant gerooid, in tweeën of vieren gestoken en opnieuw geplant. Schoondochter Christianne heeft er ondertussen een grote heg van staan en als wij dan eind september terugkomen in Stolwijk bloeit die nog.

Neem eens een kijkje in de lijst, misschien kan je er je voordeel mee doen.

Reacties

Bertiebo zei…
Dankjewel, genoteerd!
Sjoerd zei…
Op die nieuwsbrief ben ik ook geabonneerd. Daar staan vaak hel fijne artikelen in. Zoals o.a. dit artikel.
Judy zei…
Heb me meteen op de nieuwsbrief geabonneerd. Goeie tips! Vooral voor op het balkon waar het een broeikas is, zo heet.
miekequilt zei…
Dank je voor de tips. Op ons balkon is het bloedheet, dus de meeste planten hebben het opgegeven. Nu maar eens kijken op de lijst van Gardeners.
Zitten daar ook potplanten bij?
Marthy zei…
Alle vaste planten kunnen ook in een pot, Jeanne. Ze zullen wel meer water nodig hebben.
Jolande zei…
Dat zal inderdaad in de toekomst steeds belangrijker worden zulke planten.
Hier hoeven we we daar geen rekening mee te houden, want het wordt nooit echt heet.
Marthy zei…
Dat is een goede keuze geweest als woonplek, Jolande.
KnutzEls zei…
Goeie tip inderdaad.
Emie zei…
Ben altijd blij met jouw tuintips!
Annelies zei…
Dank voor je tips. Ik ga binnenkort weer genieten van de wilde cyclaampjes in onze Franse tuin.
Els04 zei…
Bedankt voor de nuttige tips!
Bedankt voor de tip. Ik ga de lijst bewaren.