Doorgaan naar hoofdcontent

Zorgelijk

Blogvriendin Mieke vroeg gisteren hoe het weer bij ons was. Nou, het is hier iets koeler. Na zondag toen het flink geregend heeft is de temperatuur wat omlaag gegaan en dat voelt heerlijk. Vanmorgen vroeg weer een lichte onweersbui met een uurtje regen en op dit moment betrekt de lucht flink, er komt nog meer nattigheid. Die buien zorgen er voor dat de temperatuur heel wat draagelijker is waarvan ik vanmorgen heb geprofiteerd door een flinke pan rood fruit jam te maken. Al de aardbeien en frambozen die nog in de vriezer zaten zijn samen met wat rode bessensap verwerkt tot jam. 

Na het ontbijt vanmorgen was het weer helemaal droog en maakten we ons ochtenwandelingetje, een rondje dorp en ik maakte wat foto's. Ondanks de droogte ontwikkelen de kastanjes zich goed. Ze zijn misschien nog wat te klein voor de tijd van het jaar maar als er nog een paar flinke buien vallen komt het wel goed met die kastanjes volgens buurman Patrice.

In zijn oude perenboom overvloedig veel peren, stoofpeertjes zo te zien. Net als de meeste kastanjebomen is dit een oude boom, die heeft ontertussen diepe wortels en redt het wel.

Ook de oude druivenstruiken langs het pad bij de broodoven doen het goed. Het zijn kleine druifjes, in het voorbij gaan pluk ik altijd een trosje om zo uit de hand op te eten. Verder doet niemand er wat mee.

  Maar dit is ernstig, al veel bladval, veel te veel.

Er zijn bomen die al helemaal verkleuren, die hebben het moeilijk. Toen wij afgelopen maandag door de vallei reden schrokken we, zoveel bomen die al helemaal bruin zijn. We hebben wel meer warme zomers met droogte hier gehad maar zo erg hebben we het nog nooit gezien. Dit is echt zorgelijk.

Ondertussen is het al weer een uur later dat ik bovenstaande schreef. Er brak een flinke onweersbui met regen en hagel los en ik werd gedwongen om de stekkers van het internet eruit te trekken. Het is nu weer rustig maar het regent nog wel wat. Stekkers er weer in en mijn blogbericht de wereld in.

Reacties

Judy zei…
Hier regent het nu eindelijk ook in het Oosten. De rest van het land al eerder vandaag.
Ja die vallende bladeren gebeurt hier ook in de stad. Vier jaar geleden ook, toen het zo droog was. De bomen verminderen zo verdamping via de bladeren.
Anoniem zei…
Toch wonderlijk , ik heb een klein berkenboompje in een pot op mijn plaatsje achter het huis staan. Aan het eind van de vorige week leek het erop dat hij dood ging alle bladeren waren verdord , maar nu een paar dagen later zitten er toch weer groene blaadjes aan. Ans
KnutzEls zei…
Na lange periodes van droogte herpakr de natuur zich meestal weer. Survival of the fittests
Sjoerd zei…
Hier is het momenteel zonnig, veel regen is er nog niet gevallen. Klinkt goed, de inhoud van zo'n potje jam.
Lies zei…
En nog beseffen zovelen niet wat er aan de hand is, laat staan iets 'doen'...
Hier viel, alles samen, 8mm. regen.
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Dat is niet niks. Hier ook veel dode bladeren , eikels vallen nu al van de bomen. En nog steeds weinig regen.
Emie zei…
Geweldig, die perenboom. Ik krijg ogenblikkelijk trek in stoofpeertjes. Ook hier zagen we vandaag al herfstachtige bomen. Brrr.
willy zei…
ook hier veel peren per boom

ze zijn wel wat kleiner dan de vorige jaren


Rusland was onze voornaamste bestemming

maar dat is nu wel anders

prettige dag Marthy
Jolande zei…
Dat is inderdaad wel heel vroeg dat de blaadjes vallen, maar het is dan ook wel heel erg heet geweest.
Grappig om druiven te kunnen plukken tijdens je wandeling.