Passata recept

Onze tomatenoogst is overweldigend dus we maakten vandaag voor de tweede keer passata. Daar kan je niet genoeg van hebben want het is in veel gerechten toepasbaar. Mart zoekt de potten op in de kelder en helpt me met het snijden van de tomaten en daarna ga ik aan het fornuis. Er waren laatst wat vragen over hoe ik die passata maak dus hier komt het recept. Ik vond het ooit op een Vlaams blog en ik ga de taal niet aanpassen, zo leuk dat Vlaams.

Ingrediënten: Veel tomaten, ongeveer 5 kilo en dat mogen verschillende variëteiten door elkaar zijn.

 3 grote ajuinen, 5 tenen knoflook 

verse kruiden: basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, lavas (met mate) 

2 eetlepels zout, 1 eetlepel gemalen witte peper

Spoel de tomaten en snij ze in grove stukken. Rotte of beschadigde plekjes snij je weg, steeltjes en het harde groene stukje daaronder verwijder je ook. Kook ze (zeker in het begin regelmatig roeren zodat het niet aan kan zetten aan de bodem) tot ze helemaal zacht zijn.

De ajuin mag je ook in grove stukken snijden en samen met de knoflook zachtjes stoven in olijfolie, let op dat ze niet verbranden.

Doe de ajuinen bij de tomaten en schep het mengsel dan in een blender en mix tot het een mooie saus wordt. Je kan de tomaten ook door een passe-vitte halen als je liever geen pitjes en velletjes in je saus hebt, maar dat stoort mij eigenlijk niet. Ik zet er gewoon de staafmixer in.


Laat je saus een kwartiertje op een zacht vuurtje inkoken en werk af met peper, zout en verse kruiden. Het is belangrijk dat je de verse kruiden pas op het einde bij je saus voegt, net voor je ze in de potten schept, anders  verlies je de smaak van de kruiden.

Bij het steriliseren ga ik uit van het principe: je kan niet steriel genoeg werken! Potten, deksels en al het materiaal dat ik gebruik laat ik minstens 30 minuten in kokend water liggen. Bij mij gaan de potten en deksels die allemaal in de afwasmachine hebben gezeten een halfuurte in een oven van 120 graden. Uit de oven zo heet mogelijk vullen, nooit problemen gehad.

Haal de bokalen uit het kokende water en vul ze meteen met de hete passata. Doe de bokalen zo vol mogelijk, zodat er zo weinig mogelijk lucht in je bokaal blijft. Let er op dat je geen druppel tomatensaus op de rand laat zitten, want dan is al het werk voor niets geweest! Draai de nog hete bokalen stevig dicht en zet ze een poosje ondersteboven.

De zon in een potje!

Reacties

miekequilt zei…
Wat een leuk recept. En volgens mij is het superheerlijk. Je hebt een mooi mandje met kruiden en een mooi snijplankje.
Jolande zei…
Geweldig om zo je tomaten te verwerken, passata is zo lekker en veelzijdig.
Thérèse zei…
Oh Marthy, Vlaams is gewoon Nederlands, als je het tenminste niet hebt over de dialecten. Het ' klinkt' wat anders maar is gewoon Nederlands. Vlamingen kijken Nederlandse zenders en wij hoeven heus geen ondertiteling. Sorry Marthy, het was even een steek in mijn hart maar het gaat wel weer en zoals jullie graag zeggen 'alles komt goed'. Wij zeggen dan weer 'even goede vrienden' en we verstaan elkaar zonder probleem. Fijn WE en hopelijk een paar milde regenbuien.
Sjoerd zei…
Dat lijkt me heel erg lekker. Wij hebben geen tuin en kopen het gewoon.
Marthy zei…
Maar natuurlijk weet ik dat Vlaams gewoon Nederlands is, Thérèse. Juist deze week vertelde ik onze Franse buren dat de Vlamen meestal de taalwestrijd tussen België en Nederland winnen. En ik weet echt dat Vlamingen Nederlandse televisie kijken. Ik heb hier een stapel Vlaamse Libelles liggen die ik met plezier lees, gehad van onze Vlaamse vrienden.
Judy zei…
Wat heerlijk dat je van eigen oogst zoveel kon maken!
Emie zei…
De zon in een potje, wat een goede opmerking! Buon appetito!
KnutzEls zei…
Lekker zeg. Maar zo'n mooie koperen pan, dat is toch zeker de helft van het kookplezier.
Annelies zei…
Ziet er heerlijk uit en heel gezellig om te maken.
Laat die zon maar schijnen, heerlijk!
Marthy zei…
Ik heb hem al jaren Els, het is zwaar koper en hij was duur maar dat geld was het dubbel en dwars waard.
Janny zei…
Wat een rijkdom al die potten, heerlijk!
Margriet zei…
Ik heb inmiddels ook al een aantal potten op de plank staan. Ook die met geraspte courgette....