Doorgaan naar hoofdcontent

Voorbereidend werk

We gaan drukke maar gezellige dagen tegemoet. Morgen allereerst de Ronde des Fours, een wandeling langs vier houtovens waarvan Le Serret er een van heeft. En dan hebben we de dag erna ons jaarlijks repas met onze dorpsgenoten. Alle twee de dagen vervult onze broodoven een belangrijke rol. 

Vanmorgen vroeg is buurman Patrice begonnen met het stoken van de oven, die moet morgen rond elf uur de juiste temperatuur hebben en dat vergt tijd. Daarom ook houden we de volgende dag het repas omdat de oven dan met een beetje bijstoken nog op temperatuur is.

Voor het stoken van zo'n grote oven is veel hout nodig en dat leveren de dorpelingen aan. Er stond hier bij de oven een houten bank, gemaakt uit een boomstam en die had allang zijn beste dagen gehad. Mart stelde voor om zijn motorzaag erin te zetten, Patrice vond het een goed idee en binnen no time lag er al een aardige stapel hout klaar.

Op de plek van die bank staat nu deze oude schoolbank, zesenveertig jaar geleden tijdens de warme zomer van 1976 door mij gered van de afvalbak. Hij kwam uit de oude openbare lagere school van Stolwijk en staat na jaren dienst gedaan te hebben bij ons in Stolwijk nu al jaren in Le Serret waar hij 's zomers door iedereen gebruikt wordt.

Reacties

Anoniem zei…
Ah, dat wordt weer een gezellig samenzijn daar: een mooie traditie!
Waarschijnlijk ben jij deze dagen al volop bezig om lekkere dingen te verzinnen die je donderdag op tafel kunt zetten, voor het gezamenlijke repas. Fijne dagen, hoor.
Lieve groet, Annelies (Théron)
(ik benijd Patrice trouwens niet: met deze hitte een houtoven opstarten!)
Sjoerd zei…
Lekker fikkie stoken, zo'n oven is ideaal voor mijn lievelingsgerecht, een zelf gemaakte pizza.
Marthy zei…
Hij begon vanmorgen al om 7uur.
miekequilt zei…
Goede voorbereiding is het halve werk.
Judy zei…
Geweldig zo'n oven! Maar wat een werk, in de hitte. Maar het brood zal verrukkelijk zijn.
Jolande zei…
Ik wens jullie alvast veel plezier.
Lies zei…
Wordt weer een dag met een stip! Opletten voor brandgevaar...!
Lie(f)s.
Marthy zei…
Er gaat nog veel meer dan alleen brood in de oven, Judy.
Emie zei…
Echt een feest om je op te verheugen! Veel plezier.