Doorgaan naar hoofdcontent

Avignon, stad der pausen

Via een poort in de stadsmuur konden we gistermorgen vanaf ons appartement zo de stad in lopen, erg makkelijk.

We wandelden eerst door een oude stadswijk waar veel van het leven zich op straat afspeelt.  In deze wijk hebben we op beide avonden op een gezellig plein zitten eten, wel twee verschillende restaurants en alletwee anders maar erg lekker.

Het zijn meestal de Noord Afrikanen die hun waar zo mooi kunnen uitstallen en ik kon niet anders dan deze groenteman een dik compliment geven wat heel erg gewaardeerd werd, hij begon te glimmen van trots. 

Dit is het Pausenpaleis, in het Frans Palais des Papes. Het is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen dat in Europa te vinden is en heeft de stad mede daarom zijn bekendheid gegeven.

Avignon werd in 1309 de verblijfplaats van de pausen, tijdens hun ballingschap uit Rome. Deze duurde tot 1376. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten het paleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône (inf: internet)

Hoe dat zat met die pausen die niet in Rome huisden moet je maar eens op internet opzoeken, er is genoeg over te vinden. Het waren in ieder geval in veel opzichten geen nette jongens.

We hebbeb Avignon al vaker bezocht en nu dat beroemde paleis weer eens op de foto stond hadden wij verder geen behoefte aan al die drukte rondom die bekende bouwwerken. We haalden bij de toeristen informatie een kaart op met wat stadswandelingen en gingen aan de wandel.

Meteen naast de gebouw van de toeristeninformatie lag dit prachtige park. Het leunde als het ware tegen het oude  gebouw met de gotische bogen.

Dit zagen we op versschillende plekken in de stad maar op dit oude gebouw stond het wel heel mooi. Ramen die dichtgemaakt zijn en dan een muurschildering laten zien, meestal met personen in historische klederdracht.

Als je goed naar boven kijkt zie vaak de mooiste dingen. Deze prachtige timpaan boven een oude deur liet een voorstelling zien van de heilige Maagd omringt door engelen.

Een paar stappen verder dit mooie balkon met daarnaast een beeldje in een nis.

 Ooit was dit grote gebouw de woonstee van een kardinaal.

Zou deze geschilderde afbeelding  op de zijmuur van het huis die kardinaal moeten voorstellen? Geen idee hoe de kerkelijke gezagsdragers er in die tijd uitzagen.

Ik eindig dit blogbericht met een ander beroemd bouwwerk, de Pont d'Avignon. Het is het restant van een historische brug over de Rhône. De oorspronkelijke brug was 900 meter lang en had 22 bogen. De brug werd in de loop der eeuwen vaak beschadigd door overstromingen van de Rhône en werd uiteindelijk niet meer hersteld.

Hier vandaan bleven we buiten de stadsmuren langs de Rhône lopen totdat we vanzelf bij ons appartementengebouw uitkwamen.

Ik heb natuurlijk nog meer foto's gemaakt, die zullen in de loop der tijd nog weleens ergens opduiken.

Reacties

Elizabeth zei…
Geweldig om weer terug te zien!
En heb je het bekende liedje nog gezongen? Sur le Pont...
Judy zei…
Die pausen hadden aardige optrekjes! Mooie stad!
miekequilt zei…
Leuke foto's van bekende plekken. Ooit stonden we op die brug en ik vond het heel bijzonder.
KnutzEls zei…
Prachtige stad en ook buiten het paleis voldoende om te bekijken.
In de weer zei…
Erg leuk die trompe- l’œil Marthy.
Ooit stonden we op het uiterste puntje van de brug.
Heb daar nog een mooie foto van, van onze schaduw op het water.
Fijne reis verder en ik kijk alweer uit naar morgen.
Sjoerd zei…
het lijkt me een erg mooie stad om naar toe te gaan. Mij schoot bij de laatste foto ook een lied in de gedachte...
Sur le pont d'Avignon,
On y danse, on y danse,
Sur le pont d'Avignon,
On y danse, tous en rond.
Janny zei…
Avignon lijkt me een erg mooie stad, leuk dat jullie hier wat langer bleven.
Aleida zei…
Ah, daar waren wij 3 maanden geleden. Zijn jullie ook met dat bootje de Rhone over gestoken en naar Villeneuves les Avignon geweest
Anoniem zei…
Ik wist dat ik dat eerder had gezien, de muurschildering is niet een afbeelding van een kardinaal , die draagt over het algemeen rode kleding, kardinaalsrood, maar een schilderij van Watteau https://www.artsalonholland.nl/meesterwerken/pierrot-watteau Waarom het daar op de muur staat?
bemar zei…
Inderdaad mooi die uitgestalde groenten, compliment waard!