Doorgaan naar hoofdcontent

De kastanjes van de Ardèche



Ik vond de chocolade-kastanjetaart die mijn buurvrouw Sylvie deze zomer maakte zo lekker dat ik nog maar een paar blikken kastanjecrème heb gekocht. Dit is echt een taart waar mijn kinderen en kleinkinderen gek op zullen zijn. De kastanjepuree- en crème is overal te koop, deze blikken kocht ik in de Intermarché waar ze een hele afdeling hebben met streekproducten uit de Ardèche. Zowel Aubenas, waar deze blikken vandaan komen als Privas zijn een fabriek rijk waar kastanjes verwerkt worden.

In Frankrijk hanteert met 2 benamingen voor wat wij in Nederland kastanjes noemen: châtaignes en marrons. Het verschil is voor veel Fransen ook niet echt duidelijk en je merkt dat de woorden vaak door elkaar worden gebruikt. 

Dit raapte ik vanmorgen op toen we ons wandelingetje maakten. De rechter kastanje is net gevallen, de kastanjes in het midden liggen al even op de grond, te zien aan de kleur van de schil en links kan je de afdrukken van de kastanjes nog zien zitten in de schil. De kastanjes zijn heel stekelig, ik kon dit maar amper in mijn handen houden.

Reacties

Anoniem zei…
Kan je dit net zo als vlavulling op een taart gebruiken? Mvg j.s
Marthy zei…
Een open taart gevuld met kastanjecrème lijkt me niet zo smakelijk. Meestal wordt de crème of puree in een taart-of cakebeslag gebruikt. Purée de marrons bestaat uit enkel (tamme) kastanjes en water, meestal in de verhoudingen 80-20 of 70-30. Crème de marrons is een verder bewerkt product, vijftig procent kastanjes, aangevuld met suiker, vanille en water. Je kan met gebruik van puree zelf suiker toevoegen naar behoefte. Recepten, gewoon zoeken in het Nederlands, zijn er gnoeg te vinden op internet.
Judy zei…
Heerlijk! Ik ken ze niet in een zoet gerecht. In het familierecept van kalkoenvulling voor de kerst zit kastanjepuree. Ik heb die vulling wel eens apart gemaakt voor in een pastei. Hartig dus. En heerlijk.
Janny zei…
Op de blikjes die wij gekocht hebben staat crème de marrons, dus al aangevuld met suiker. Ik zal ze binnenkort eens uitproberen.
miekequilt zei…
Dit zet ik op mijn lijstje voor de super volgend jaar, als we weer in Frankrijk zijn. En dan ga ik er iets lekkers mee maken. We hebben trouwens wel kastanjejam gekocht dit jaar. Ben benieuwd hoe dat smaakt.
De foto van de kastanjes vind ik prachtig.
Emie zei…
Leuk, zo'n typisch streekproduct mee naar NL te nemen. Het wordt echt weer tijd voor lekkere bakkers.
Lies zei…
Ook gepoft, lekker.
Lie(f)s.
bemar zei…
Het is echt weer om lekker taarten te bakken. Ik bakte appeltaart afgelopen vrijdag, met eigen appels.....
Wij name ook 'crème de marrons' mee uit de Ardèche. Gewoon een schepje door de 'fromage blanc' is ook heerlijk!