Doorgaan naar hoofdcontent

Van Pont-Saint-Esprit naar Avignon, langs wijnvelden

Het hotel in Pont-Saint-Esprit was meer dan geweldig, hoe kan een mens het treffen. Onze kamer was al leuk ingericht maar toen ik gistermorgen deze ontbijtkamer zag was ik helemaal blij verrast. En dat ontbijt bestond gelukkig niet uit een paar stukjes brood met jam, Frankrijk eigen. Verschillende soorten brood, een eitje, fruit, yoghurt, kaas en jam die gemaakt was door haar moeder vertelde de charmante eigenaresse van het hotel trots.

Gezicht op Pont-Saint-Esprit vanaf  de brug die dateert uit de vroege 14e eeuw. Door zijn gunstige ligging aan de Rhône werd Pont Saint Esprit al vroeg een handelsplaats en daarom begonnen de Benedictijnen, die hier een klooster bezaten, aan de bouw van een brug.  De werkzaamheden duurden lang en er was wel een steuntje in de rug van de Heilige Geest voor nodig om het bouwwerk van 25 bogen over 191 meter lengte te voltooien. Daarom kreeg de brug de naam Pont Saint Esprit (brug van de Heilige Geest) en werd de gemeente ook van dezelfde naam voorzien.

Hier zitten we aan de koffie in Orange en dat werd wel tijd ook. Er zijn wat stukken in de Via Rhôna die nog niet klaar zijn en daarom was de route die we achter ons hadden niet al te duidelijk wat veel tijd koste.

We zijn afgelopen winter nog in Orange geweest dus nadat we het Romeinse theater nog even aan de buitenkant bekeken hadden zijn we weer op de fiets gestapt.

We fietsten door een groot wijngebied en merkten al snel op dat hier met de hand geplukt werd. Normaal gaat de pluk machinaal, alleen bij dure wijnen komt er geen machine aan te pas. Natuurlijk, we zitten in het gebied van Châteauneuf-du-Pape die een van de  beste wijnen van Frankrijk levert. 

En goede wijn betekent kapitaal, dat was aan de 'chateaus' die we voorbij reden wel te zien. Het ene domaine zag er nog beter uit dan het ander en wat een velden. Kilometers wijnvelden links en rechts van ons, nooit geweten dat een wijngebied zo groot kon zijn.

Na de wijnvelden van Châteauneuf-du-Pape was het niet ver meer naar de mooie stad Avignon waar ik voor twee nachten een klein appartement geboekt hebt in het ApartʹHotel Sainte-Marthe wat ligt tegenover de Université Sainte Marthe.

Vanaf het dakterras hebben we een prachtig uitzicht op de oude universiteisgebouwen en daarachter het historisch centrum van Avignon met het Palais des Papes. Dat gaan we vandaag allemaal bekijken.

Reacties

In de weer zei…
Hé, dat is extra leuk, Sainte-Marthe.
Ik geniet met volle teugen van jullie fietstocht, met als extra onze eigen fotoboeken erbij, heerlijk Marthy !
Judy zei…
Leuk om mee te lezen!
Ina Eijkman-Meddens zei…
Geweldig interessant, die fietstocht van jullie! Wij kennen de streek ook wel, maar vinden al die wijnvelden een beetje saai, behalve dan die mooie, lekkere namen van de wijnen.
Anoniem zei…
O ja! In het Pauselijk paleis even op het balkon gaan staan en Urbi et Orbi roepen! Geweldige stad Avignon, goed dat jullie er twee dagen verblijven, genoeg te zien.
miekequilt zei…
Avignon is zo mooi. Daar hebben we veel leuke herinneringen aan. Ik verheug me nu al op de foto's. Jullie fietsen trouwens lekker door.
Emie zei…
Berichtje van 13.52 is van mij, Emie
Sjoerd zei…
Echt een tocht voor liefhebbers, vroeger kwam ik niet verder dan de eerste wijnboer, daarna wilde mijn benen niet meer...
Bertiebo zei…
Avignon, Orange... ik ben er geweest tijdens een mooie vakantie meer dan veertig jaar geleden. Het komt weer een beetje terug door je foto's. Een klein beetje
Elizabeth zei…
Geweldig zo'n persoonlijke sfeer in je hotel voor het ontbijt, ik houd daar wel van.
Lang geleden waren wij ook in die omgeving, Avignon.. prachtige stad.. De herinneringen komen weer boven.
Geniet ervan!
Margriet zei…
Leuk om via de blog een beetje mee te genieten!
Janny zei…
Wat een leuk hotel hadden jullie en de naam van het appartement is wel erg toepasselijk!
Dat is het fijne van op eigen houtje een tocht fietsen, je kunt een extra dag ergens blijven.