Doorgaan naar hoofdcontent

Cruas - Pont-Saint-Esprit, de bruggendag

Net na Cruas staat aan de Rhône een kerncentrale met vier reactor blokken. Deze zijn in 1984 en 85 gebouwd. Frankrijk heeft nu 56 kernreactoren verdeeld over 18 locaties. Het is de tweede grootste producent van elektriciteit uit kernenergie in de wereld achter de Verenigde Staten.

Op een hoge basaltrots staan de resten van het kasteel van Rochemaure, de kasteelheren hadden hier vroeger een strategisch zich op de vallei van de Rhône.

Moesten we gisteren al over een eng bruggetje, deze brug was nog een graadje erger. De gigantische hangbrug , hij bestaat uit twee delen, wordt vanwege zijn ontwerp ook wel de "Pont Himalayenne" genoemd. Hij is gebouwd in 1859 en stond lange tijd in vervallen staat maar werd in 2013 gerenoveerd en is sindsdien opengesteld voor voetgangers en fietsverkeer langs de ViaRhôna. 

Een geweldige ervaring las ik op internet en vooral als het winderig is kan het in het midden een beetje slingeren. Het was gisteren gelukkig niet zo winderig maar ik vond het een verschrikkelijke ervaring. Al dat water onder me, de hoogte, het idee dat het wiebelig zou zijn, akelig gewoon. Maar ik vond lopen geen optie want dan zou ik er nog langer over doen. Ik moest een paar minuten bij komen toen ik de rit achter de rug had. Mart lachte erom.

Voor een grote sluis naast een waterkrachtcentrale in de Rhône lagen schepen te wachten tot ze geschut konden worden.

Vroeger waren dit deuren, nu zijn er houten panelen in de bogen gezet die mooi beschilderd zijn.
Dit zagen we in de stad Viviers.

Een stad met een prachtig oud centrum.

Ik heb de hele zomer al een folder van deze mooi stad in huis liggen en we zijn er nog steeds niet toe gekomen om het te gaan bezoeken. Het zal waarschijnlijk tot volgend jaar moeten wachten.

Toen ik de foto nam van deze oude boerderij zag ik twee gevelsten links in het gebouw en dat wekte mijn nieuwsgierigheid.

Op 31 mei 1836 stond het water van de Rhône dus zo hoog, de andere steen gaf een waterhoogte van 1840 weer. Niet voor te stellen dat het water zo hoog kan komen, de boerderij lag zeker honderd meter van de oever van de rivier.

Zittend op een betonnen muur met uitzicht op deze brug namen we hier even een theepauze. Ik heb nog nooit zoveel bruggen op één dag gezien als vandaag. De Rhône heeft ontzettend veel zijstromen en en over al dat water gaan bruggen die wij vaak moesten nemen en dan waren er nog veel bruggen zoals deze die we alleen maar hoefden te bewonderen.

Reacties

miekequilt zei…
Doodeng, die brug. Maar ja, je moest erover. Gelukkig ook mooie bruggen en een mooie omgeving.
Sjoerd zei…
Lijkt me nog een heel karwei om zo'n koeltoren te voorzien van een mural. Die oude steden zijn heel mooi, maar ik vraag me af of die huizen van binnen ook bewoonbaar zijn en aangepast zijn aan de huidige tijd.
Emie zei…
Grappig dat er naast de kerncentrale ook windmolens staan. Persoonlijk zie ik die liever.
Bertiebo zei…
Een goed en mooi begin!
anneke zei…
Ja, die brug is zeker eng!!
Ik stond jaren geleden met de fiets voor de Zeelandbrug, dat was ook even diep ademhalen en gaan, 5 km.
Prachtige tocht maken jullie trouwens.
Janny zei…
Dat was weer een mooie fietsdag, alleen die brug, dat zou ik ook eng vinden.
Judy zei…
Wat een prachtige brede rivier! Maar verwoestend als ie overstroomt! Ja, dat bruggetje ziet er wel eng uit.
willy zei…
een mooie streek..

maar bij die brug zou ik getwijfeld hebben

prettige avond voor jullie
In de weer zei…
Leuk om te lezen Marthy, mooie herinneringen komen boven.
Ga onze fotoboeken weer eens inkijken.
Bertiebo zei…
Doodeng die brug. Wat ontzettend stoer van jou. Op die koeltoeren zie ik een mural. Waarschijnlijk van een kunstenaar van wie ik ooit ook eens in Parijs werk zag. Ik kom er niet op...
Elizabeth zei…
Ik houd van bruggen, maar of ik over deze fietsbrug zou durven ... weet ik niet. Maar je had geen keus, en ik vind het heel stoer van je. Tja, die mannen... ze snappen niet wat daar eng aan is!
Wat een prachtige foto's weer, oh... wat is Frankrijk een mooi land!