Doorgaan naar hoofdcontent

Schadelijk beestje

Dit beest kwam ik op een van mijn wandelingetjes midden op de weg tegen in Bovenkerk en zonder dat ik er ooit eentje had gezien wist ik meteen waar ik mee te maken had. De Amerikaanse rivierkreeft is een ramp in de Krimpenerwaard, ze teisteren de sloten in onze mooie polder. En het is niet alleen de Krimpenerwaard waar de kreeft zijn vernielingen aanricht, in heel Nederland heeft men te maken met deze plaag.

Waterschappen, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en natuurorganisaties hebben moeten constateren dat maatregelen die tot nu toe tegen de rivierkreeften zijn genomen niet werken. De exotische rivierkreeften zijn in het Nederlands water terechtgekomen doordat mensen hun aquarium in een sloot hebben geleegd. De rivierkreeften graven gangen en holen, waardoor grond langs het water instabiel wordt en kan verzakken. De beesten planten zich heel snel voort en vreten in korte tijd hele sloten kaal. De hoeveelheid waterplanten in de Krimpenerwaard is sterk afgenomen en de biodiversiteit in het water wordt bedreigd. (info ANP)

Dit lieverdje wat ik op de foto nam zal zo'n achtien centimeter lang geweest zijn, groter dan ik had verwacht. Ze schijnen lekker te zijn en worden door broodvissers gevangen en doorverkocht aan restaurants.

De sloten hier worden op het ogenblik geschoond, in november is de waterschouw. Ik denk dat de kreeft met de plantenresten is meegekomen en een wandelingetje op het asfalt aan het maken was.

Reacties

Judy zei…
Ja, ik hoor het vaker dat het een plaag is. Verschrikkelijk.
Sjoerd zei…
Langzaam maar zeken verwoest de mens zijn eigen leefomgeving. Te triest voor woorden eigenlijk.
Jeetje dat wist ik niet.......
Bertiebo zei…
Ik had hier geen idee van. Wat erg!
Tja, ik kwam er ook al eens eentje tegen.
Elizabeth zei…
O ja, hier zie je ze ook volop...
miekequilt zei…
Het was laatst op tv: ze mogen nu gevangen worden. Iets waar eerst moeilijk over gedaan werd, maar de overheid ziet in dat er harder opgetreden moet worden.
Emie zei…
Zo'n beestje heeft geen natuurlijke vijanden, dus dat moet de mens dan maar zijn. Volgende keer je schepnetje mee en een maaltje vangen?
Edward McDunn zei…
Er komen steeds meer van deze diertjes, en daar is lang niet iedereen blij mee hoor.
Anoniem zei…
Net als alles in Nederland jaren discussiëren over van alles en nog wat, en als het kalf verdronken is dempt men de put.

Gr Peter.
Janny zei…
Echt een plaag, ik zie er hier ook regelmatig eentje lopen.
In de weer zei…
Tja, dat is al lang aan de gang en inderdaad, ze schijnen lekker te zijn en gezond.
Regelmatig op het nieuws te zien of in stukjes over de natuur.
Nou, massaal aan het eten dan maar.
Jolande zei…
Ik heb er laatst over gelezen. Geen natuurlijke vijanden, dus ze kunnen hun gang gaan met alle gevolgen...
Hier en ook in Oostenrijk zie ik steeds vaker de Japanse duizendknoop, Amerikaanse rivierkreeften ben ik nog niet tegengekomen
willy zei…
voor het eerst dat ik er van hoor

ik hoef ze zeker niet
Anoniem zei…
Hetzelfde geldt voor de groene parkiet/papegaai, ooit losgelaten en nu steeds vaker te zien, een tropische vogel die ik mis vind staan in NL.
Lies
Het lijkt wel of die krengen steeds groter worden. De Japanse duizendknoop is ook al zo'n onding. De muskusrat. Allemaal geïmporteerd...
Lies zei…
Tja, liever niet hé...!
Lie(f)s.
bemar zei…
Ook in Frankrijk zijn ze al. Mijn dochter boekte een camping waar in de revieuws gezegd werd dat die dieren daar massaal in het meertje vertoeven en dus ook de kant op kruipen...