Doorgaan naar hoofdcontent

Agapanthus vraag

Zeven bloemen komen er in de agapanthus die in een pot op het terras staat. Vanaf de plek op de tuinbank waar ik tot nu toe veel te weinig zit heb ik er volledig zicht op en ik heb de stengels zien groeien en daarna de bloemen. Deze bloem is het verst, bijna volledig uit. Prachtig in dit stadium!

Aan de andere kant van het terras staat nog een pot met dezelfde plant maar daar komen geen bloemen in terwijl ik die toch ook al een paar jaar heb. En in de border staat de derde agapanthus, piepklein want ik was hem na de hagelbui verleden jaar bijna kwijt. Tot mijn verbazing komen daar nu twee bloemen in, klein maar wel blauw wat ik zo graag wilde.

Wat ga ik nu van de winter doen met die twee op het terras? Tot nu toe gingen ze in het najaar uit de pot en dan in de volle grond in de moestuin. Maar mijn zus in Drenthe laat ze altijd overwinteren in de pot. ze zet ze dan wat beschut weg. Zou ik dat ook aandurven, het is wel weer minder werk. Ik heb even gegoogled op dit onderwerp maar de meningen lopen nogal uiteen. Als er mensen onder mijn lezers zijn die hier wat zinnigs over kunnen vertellen, ik hoor het graag.

Reacties

Judy zei…
Ik zou het je niet kunnen vertellen. Ik googel dat soort dingen altijd. En dan maar hopen. Succes!
Sjoerd zei…
in de pot kan ook, maar dan wel met noppenfolie eroverheen. In de tuin kan ook, maar dan wel stro eroverheen leggen. Aangezien jullie er in de winter niet zijn zou toch het laatste mijn keuze zijn.
Jolande zei…
Alhoewel wij heel wat agapanthussen hebben kan ik je niet helpen met die vraag, want wij hebben natuurlijk geen echte winter en hele gelijkmatige temperaturen.
Schitterende bloemen zijn het.
Katrin zei…
Ik laat ze gewoon in de pot en zet die pot als het echt koud gaat worden in de serre. Zo gauw het iets warmer wordt weer naar buiten en in het voorjaar geef ik wat koemest korrels.
Hij doet het geweldig, ik zal hem zo langzamerhand moeten scheuren.
Maar dan heb ik er 2 of 3😀
Ger zei…
Mijn ervaring met blauwe laag blijvende en kleinbloemige Agapanthus is deze:wanneer het gaat vriezen gaan de planten het stenen schuurtje in(waar het bij strenge vorst wel kan vriezen)er gaat een oude dikke winterjas overheen en komen daar zonder omkijken tot het voorjaar en gaan dan weer naar buiten.Het blad is dan wat gelig van kleur maar eenmaal weer licht,water en koemest krijgt plant snel groen blad.Planten kregen twee keer grotere pot en nieuwe aarde en staan graag in de zon.Zo doet mijn man het al 12 jaar en er komen jaarlijks wel 25 bloemen in,die er na de bloei uitgeknipt worden.Bij warm najaar komen er nog paar late bloemen.
Kocht dit jaar een witte groot bloemige en een blauwe en die gaan op deze wijze ook het schuurtje in.
Zal mij benieuwen of ze het ook zo goed blijven doen.
Onliemie zei…
Die van ons gewoon buiten in de pot en een beetje beschut. En dit jaar hebben we ook bloemen. Blauwe! ;-) Ik zou er wel noppenfolie rond doen bij die van jullie. Het kan best koud zijn in de Ardèche, toch?
Lies zei…
Geen ervaring mee.
Supermooi hé!
Lie(f)s.
Gerda zei…
Hi Marthy, ik laat ze hier in Pradons altijd in hun pot overwinteren. Tot nu toe ging dat steeds goed. Is natuurlijk geen garantie…..
Janny zei…
Ik zou het niet weten, wij hebben wat zaad van agapanthus in een pot gestopt, er is er één uitgekomen en die groeit héééél langzaam, hopelijk wordt het wat.
miekequilt zei…
O, daar kan ik je echt niet mee helpen. Wij hadden ze nooit in de tuin, dus geen enkele ervaring mee.
Emie zei…
Kan er niets zinnigs over zeggen behalve dan dat ik vooral de blauwe bloem echt fantastisch vind.
Marthy zei…
Bedankt voor jullie reacties. Leuk dat veel mensen net als wij ook deze mooie potplanten hebben staan. Ondertussen heb ik gelezen dat de meesten van jullie ze rustig buiten laten staan, wel wat beschut en dat ga ik ook doen. Ondertussen al een plekje op het oog.
Margriet zei…
Ik zet ze inderdaad alleen met strenge vorst binnen. Maar dit jaar heb ik maar 1 bloem, terwijl ik er vorig jaar veel had. Of dat nou aan het balkon ligt???
Anoniem zei…
Heb ergens advies gekregen om de plant de eerste zes weken na de bloei extra voeding te geven omdat dan de nieuwe bloemen voor volgend jaar worden aangelegd.
Groeten Simone