Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuinmaandag

Ieder jaar koop ik tien tomatenplanten. Waarom tien? Heel eenvoudig, ik heb tien van die ijzeren tomatenstokken en het is ook het aantal wat we kwijt kunnen in één rij vanaf de muur. Na een aarzelend begin door de kou zijn ze toch aan de groei gegaan en aan sommige planten hangen al tomaten.

Kijk, dat zie ik graag, die mooie gele bloemetjes, dat belooft nog meer nieuwe tomaatjes.

Maar hier schrok ik me een paar dagen geleden echt te pletter van. Vlekken op het blad van een tomatenplant. Iedere moestuinder die hier en daar eens wat leest over het kweken van tomaten weet wat deze vlekken hoogstwaarschijnlijk betekenen: 'Phytophthora infestans'. Het is een besmettelijke schimmelziekte waar tomaten en aardappels heel gevoelig voor zijn. In korte tijd kunnen al je planten besmet zijn en zal je ze moeten ruimen. Het wordt ook wel pseudoschimmel genoemd.

De schimmel verspreidt zich zomers, in natte periodes, razendsnel door de lucht. Als het dan ook nog even koud is, gaat het extra hard. Nou, aan deze weersvoorwaarden hebben wij hier ruimschoots voldaan. 

Onze planten staan ruim uit elkaar zodat de wind de natte bladeren kan drogen en ik dief ze (zijschuiten uit de plantoksels halen) om de  dag.

Het was maar één plant en er waren niet veel bladeren aangetast, ik was er vroeg bij. Alle aangetaste bladeren weggeknipt en zoveel mogelijk bij alle planten het onderste blad weggehaald.

Uit voorzorg ga ik de planten nevelen met water vermengd met wat bakingsoda. Het staat al klaar en zodra de regen hier wat uit de lucht is en het blad goed droog is krijgen alle planten deze behandeling. Voorlopig zien ze er allemaal heel gezond uit en hoop ik maar dat ik op tijd ben geweest.

Reacties

Bertiebo zei…
Ik zal even duimen. Knap dat je dat allemaal weet!
Yova zei…
Tomaten plant kunnen ziek worden. Maar je weet hoe moeten oplossen. Toch vind ik knap dat je dit weet. Hopelijk gaat je lukken. Succes.
Judy zei…
Ik duim voor de planten!
Sjoerd zei…
Dat is minder, ik hoop dat je ze kunt redden.
In de weer zei…
Niet fijn, hopelijk ben je er op tijd bij en heeft de aandacht en behandeling succes.
Zou toch zonde zijn van de mooie tomaten die er al aanhangen en al de gele bloemen.
Emie zei…
Oh jakkes.Maar je bent er vast op tijd bij met het biologische middeltje achter de hand. Succes ermee.
Ger zei…
Oh,dat is zeker schikken wanneer je een enge ziekte op je tomatenplant ontdekt.Het is met planten al niet anders dan bij de mens:zo snel mogelijk behandelen waar kan en dan maar afwachten of het middel aanslaat.Jij bent er vroeg bij en hebt er verstand van en bent zo te lezen een goede planten dokter.
Succes met de behandeling!
Elizabeth zei…
Oeps, ik kan hier nog wat van leren... Ik ga meteen kijken bij mijn 2 tomatenplantjes. Ik kreeg ze van een vriendin die ze gezaaid had, het zullen wel snoeptomaatjes zijn denk ik. Maar de bloemetjes zijn hetzelfde.
Nooit geweten dat die gedraaide stokken voor tomaten bedoeld zijn. Ik had ze al weleens bij Welkoop zien staan...
Nou, het komt vast goed met je tomatenplanten!
Janny zei…
Oei, hopelijk ben je op tijd, je tomaten groeien al lekker. Ik ben benieuwd hoe die van ons erbij staan als we weer thuiskomen.
Lies zei…
'k Wens je alle succes!
Ik spuit met groene zeep, en een aftreksel van knoflook, verdunt met water natuurlijk.
Lie(f)s.
Anoniem zei…

Dat zou jammer zijn. Wij hebben het ook ooit gehad.
Die behandeling klinkt goed, als het blad maar weer droog is voordat de zon ondergaat. Succes hoor.
miekequilt zei…
Geen tomaten? Nee, dat kan niet dus ik hoop dat het bij deze ene plant blijft.
Margriet zei…
Ik zag dat blad ook pas bij mijn tomaten op het balkon, maar nadat ik ze eraf geknipt heb, zie ik niets meer terug. Nu het warm is en de zon schijnt, nemen ze een groeispurt. Ik zie nu pas de eerste bloemetjes komen.