Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuinmaandag


De artisjok in onze moestuin schijnt geen last te hebben van kou en regen. Hij groeit flink door en en is nu in een razend tempo zijn bloemknoppen aan het ontwikkelen. Ik heb er inmiddels acht kunnen tellen.

Als je de foto even aanklikt om hem te vergroten zie de onder de bloemknoppen de mieren, het zijn er veel. Zodra ik ze zie begin ik met spuiten met een mengsel van spiritus, groene zeep en water. Na een dag of acht herhaal ik dit nog een keer en daarna zijn de mieren nagenoeg verdwenen. Ik doe dit ook nog weleens bij een struikroos waar de mieren gek op zijn en ik moet zeggen, dit mengsel werkt dan altijd. 

Ik heb even teruggekeken op mijn blog en deze artisjok staat er al zeker sinds 2013 dus daar heb ik al jaren plezier van gehad. Verleden jaar hebben we alle bloemen gedroogd en er veel mensen blij mee gemaakt. Eens kijken of dat dit jaar weer gaat lukken.

Lang gewacht en toch gekregen! De eerste aardbei die nu echt rood gaat worden. Gaan we hem met een scherp mesje doorsnijden zo dat we alletwee tegelijk kunnen proeven?

Maar we blijven hoop houden, we krijgen deze week meer zon en hogere temperaturen.

Maar met de sla is niets mis. Het zijn nog geen volle kroppen maar toch gaan we er deze week van eten. Als ik het blad wat ik nodig heb onder aan de krop afscheur groeit de plant rustig door. 

Rucola heb ik al vaak gegeten. Iedere winter hou ik de twaalf plantjes die ik ooit heb geplant over en ze gaan altijd snel aan de groei. Links staat een plant waar ik in het begin van de week de blaadjes afgeknipt hebt samen met wat andere plantjes en rechts staat er eentje waarvan de blaadjes  gisteravond over de versgebakken pizza gingen.

Moest ik verleden week nog zeggen dat wij geen last van slakken hebben, jammer maar door het doorlopende natte weer hebben wij nu ook slakjes in de tuin. Slakjes ja, die hele kleintjes die gelukkig niet al veel schade aanrichten. Alhoewel, de enige courgette plant die er staat hebben we toch moeten beschermen tegen slakkenvraat met een grote maat doorgeknipte plastic fles waar Mart met een boor gaten in heeft gemaakt. De plastic fles staat nog over de plant maar hij maakt mooi nieuw blad aan dus hij gaat het redden.

Reacties

Sjoerd zei…
Die Artisjok ziet er prima uit, ik vind ze ook nog lekker...
Judy zei…
Mieren, jeetje, nog nooit gehoord dat ze in planten zitten.
In de weer zei…
Ziet er goed en fris uit.
Artisjok heerlijk en gezellig eten, gekookt, blaadjes plukken en dippen in een sausje, mmmmm
Die mieren eten wellicht de luizen op. Dat zie ik in ieder geval bij mijn (stok)rozen. Als er daarin veel mieren rondkruipen, zit er meestal luis in.
Willy zei…
Lekker uit eigen moestuin.
willy zei…
Artisjokken zie ik hier niet zo vaak Marthy

Wel een mooie moestuin

Prettige dag
Janny zei…
Prachtig die artisjokken! Hopelijk komen er snel meer aardbeien, maar dat zal wel als het beter weer wordt.
Edward McDunn zei…
Dat ziet er allemmal goed uit, die artisjokken zijn nog mooi ook om te zien.
KnutzEls zei…
Artisjokharten, die gebruik ik nog wel eens. Maar jij houdt ze voor de bloemen, ook mooi.
Ger zei…
Toen ik net je moestuinblog las dacht ik ook meteen net als Annelies aan luizen in de artisjok.Waar veel mieren op plant aanwezig zijn zitten ook luizen.Mieren die melken luizen als het ware.Door dat melken scheiden luizen een zoete stof af, honingdauw. Dat vinden de mieren een traktatie.Alleen mieren doen geen kwaad aan plant,jou plant vriendelijk spuit goedje dood de luizen maar de mieren zijn ook natuurlijke vijanden van luizen.
Heerlijk dat je al hier en daar kan plukken en proeven.
Jolande zei…
Die artisjokplant vind ik mooi om te zien.
Wij hebben hier regelmatig mieren in de tuin, dat vind ik niet erg, maar zodra ze in huis komen...
miekequilt zei…
Wat een mooie artisjok. Ik ken ze alleen uit blik. Vers heb ik ze nog nooit gegeten.
Lies zei…
Het lekkerst! Uit eigen tuin...!
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Gewoon Anneke.... Mooi verslag van je tuin.... heel bekend natuurlijk leuk dat je in de omgeving woont. Eten uit de eigen tuin is altijd lekker al kan het nu inderdaad wel wat warmte gebruiken. Heb deze week ook al lekker aardbeien gegeten .
Dat ziet er goed uit allemaal! Het is het eerste jaar hier dat de artisjok er zo mooi uitziet. Nog geen knoppen maar ik hoop dat het dit jaar gaat lukken.