Doorgaan naar hoofdcontent

De broodboom

Wij wonen tussen de kastanjebossen. De hellingen rondom ons dorp staan vol met die bomen waar de Ardèche zo bekend om is. Het departement Ardèche is de grootste kastanje producent van Frankrijk, met bijna 5.000 ton per jaar. Er worden geglaceerde kastanjes van gemaakt, de bekende kastanjecrème, maar ook kastanjelikeur, taarten, kastanjesoep en brood gemaakt van kastanjemeel. 

De bomen staan nu in volle bloei bloei. Crème-wit gekleurde katjes groeien dan door de bladeren in de kroon heen. 

De vruchten in de lichtgroene, later bruin kleurende bolsters zijn eetbaar en bestaan uit 2 tot 3 tamme kastanjes. Leuk om te weten: de stekels zijn een soort afweerwapen tegen de voortijdige aanval door vogels en eekhoorns.

Deze vrucht, rijk aan vitaminen, mineralen en vooral koolhydraten, zorgde ervoor dat vroeger veel gezinnen in slechte tijden konden overleven. Vandaar de bijnaam “broodboom”!

Toen ik, alweer jaren geleden, les kreeg van de oudere directrice van de 'Alliance Francaise' moest ik een spreekbeurt houden, in het Frans natuurlijk. Het onderwerp mochten we zelf kiezen en ik besloot te vertellen over de châtaignes of de marrons, zoals de kastanjes in Frankrijk genoemd worden.

Dit onderwerp sprak mijn lerares erg aan, dat was te merken en toen ik klaar was vertelde zij ons dat zij geboren was op Corsica en haar moeder en oma erin slaagde om haar tijdens de tweede wereldoorlog  in leven te houden dankzij de broodboom.

De tamme kastanje komt voornamelijk voor in landen rond de Middellandse Zee, niet te verwarren met de paardenkastanje die op het noordelijk halfrond groeit. Die laatsten hebben één grote ronde vrucht terwijl de tamme kastanje twee tot drie kleine vruchten heeft.

Reacties

Bertiebo zei…
Wat een leuk blogje. Ik heb dat allemaal nooit geweten van de kastanje en die dingen die je noemt heb ik nooit geproefd. Wel heb ik natuurlijk ieder jaar kastanjes geraapt en er mee geknutseld. Ook wel eens een kastanje geplant, die het ook deed, maar al snel te groot werd...
Emie zei…
Ik heb jaren geleden in de Ardeche een blik of pot, dat weet ik niet meer, kastanjecreme gekocht. Dat was lekker maar gepofte kastanjes kunnen mij niet zo bekoren.
Yova zei…
Wat leuk dat je tegen kwam. Ik heb wel eens gehoord dat kastanje wel kan op eten. Moet bakken of zoiets.... Maar bij mij gaat niet erin. Leuke verhaal heb je daarover geschreven.Fijne dag.
Sjoerd zei…
Buiten dat alles vind ik ze gewoon lekker. In het beukenbos hier, stonden vroeger ook een aantal van deze bomen. Die werden meestal door de jeugd leeggeroofd. Nu is het beukenbos een autoweg geworden... Een mooi verhaal Marthy.
In de weer zei…
Die leuke weetjes tussendoor, vond ik altijd het fijnste van de Franse les.
Dat was het voordeel van les krijgen van iemand die er geboren is.
Heb ooit een diner gemaakt met kastanjes in het voor, hoofd en nagerecht.
Genoot weer van je blog Marthy !
Judy zei…
Heerlijk, gepofte kastanjes! Leuk blog over deze bomen!
Wat grappig dat ook deze tamme kastanje broodboom heet. De Aucuba japonica heet in het Nederlands namelijk broodboom. De producten nooit geproefd, maar het klinkt lekker.
Wat een mooi verhaal!
KnutzEls zei…
Tot mijn verbazing zag ik enkele jaren geleden tamme kastanjes in onze wijk tuin. Ze krijgen vruchten maar die zijn vaak klein. Zag ook al veel recepten met kastanjes voorbij komen, naar brood bakken wist ik niet. Leuk om te weten.
Ik heb wel eens een (glutenvrij) brood (proberen te) gebakken met kastanjemeel
miekequilt zei…
Wij kopen ieder jaar kastanjecreme en jam. Heerlijk.
Edward McDunn zei…
Wat mooi en leerzaam, dat wist ik allemaal niet hoor!
Janny zei…
De kastanje crème vind ik heerlijk, vooral om er jouw taartje mee te maken met chocolade!
Jolande zei…
Wat leuk dat je daar een spreekbeurt over hebt gehouden.
Hier zijn in het najaar ook volop kastanjes te koop (en anders in de diepvries) maar het maakt niet uit wat ervan gemaakt is, ik vind ze niet lekker.
Stalletjes met geroosterde kastanjes vind ik wel iets heel gezelligs en winters hebben.
willy zei…
Kastanjes uit de Ardèche een exportproduct Marthy

Een erg gegeerd daar

Prettige dag
Lies zei…
Een lekkernij!
Lie(f)s.
Kastanjes horen voor mij echt bij de herfst, maar de bomen zijn nu natuurlijk juist prachtig. Mooie blog!
Elizabeth zei…
Wat een mooi verhaal vind ik dit... Broodboom, nu snap ik het!
Margriet zei…
Leuk blog om te lezen!