Doorgaan naar hoofdcontent

Pont de Diable

Toen wij Chateau du Pin bezochten zag ik dat daar vlakbij het dorp Thuyts lag met zijn Pont du Diable, de Duivelsbrug. Een bekende bezienswaardigheid in de Ardèche en wij waren er nog nooit geweest in al die jaren, het kwam er steeds niet van. 

Het was nog voorseizoen dus we schatten in dat het er niet druk zou zijn, 's zomers zal dat wel anders zijn. Ik zocht een wandeling uit op mijn telefoon en we liepen vanaf een parkeerplek in een bos langs de rivier richting brug.

De Duivelsbrug is inderdaad prachtig, een spectaculaire stenen boog over de smalle loop van de Ardèche. Hij wordt omgeven met legendes. De brug schijnt gebouwd te zijn met de inspiratie van de duivel maar er zijn meerdere versies van het verhaal.

Wij zagen veel hardlopers rond de brug en bij navraag bleek er een trailrun bezig te zijn. De grootste afstand was 51 kilometer, wat een afstand, niet te geloven. Om ons heenkijkend zagen we lopers van een steil pad omlaag komen en na de brug werd er weer behoorlijk gestegen. Veel sporters liepen dan ook met stokken.

Wij stegen ook een stuk mee om nog een beter zicht op de brug te hebben. Echt druk langs de route was het niet, wat familie en vrienden die de lopers aanmoedigden of een stukje meeliepen.

Zonder de arm van Mart was ik hier niet gekomen. Vanaf dit punt kan je nog beter zien hoe mooi de brug over die smalle kloof is gebouwd.

Weer terug bij de brug kwamen er nog steeds lopers over. Ik heb even het klassement bekeken en de eerste van de 290 sporters die de trail van 51 kilometer uitliepen deed er 4 uur en 53 minuten over en dat met een hoogteverschil van 2900 meter. Je moet toch wel een ijzersterke conditie hebben om zoiets te lopen, diep respect. Er waren ook nog afstanden  voor mindere goden van 5 en van 20 kilometer. 

Al met al hebben we veel gezien deze dag, een kasteel, mooie tuinen met kunst, een prachtige brug en een mooi sportief gebeuren. Met een voldaan gevoel gingen we huiswaarts.

Reacties

Bertiebo zei…
Prachtig die brug. En ook de prestatie van de sporters!
Yova zei…
Deze duivelsbrug moet je voorzichtig hardlopers doen. Zie je heel goed op de foto's. Mooie omgeving. Echte sporters!!! Fijne dag.
In de weer zei…
Wat een mooie brug en zeker zo van bovenaf gezien.
Groot respect voor de sporters, maar ook voor jou i.v.m je knieën, wat fijn dat je dat weer kan doen.
Judy zei…
Prachtig, die brug! Petje af voor de sporters! En ook voor jou!
Sjoerd zei…
De brug is werkelijk fantastisch, trouwens ook alle respect voor die lopers.
Emie zei…
Wat een mooie beelden van de brug. Het lijkt er op dat ie nog niet heel lang geleden gerestaureerd is. Een prachtig monument in de omgeving. En hulde aan alle dappere lopers!
Prachtige foto`s van de brug, vooral van bovenaf. Dat zal een hele klim geweest zijn!
Mooi zijn die stenen bruggen toch, hè. Dat ze die vroeger toch al zo sterk hebben kunnen bouwen zodat ze er nu nòg zijn!
Volgens mij kleven er aan al dit soort bekende bruggen wel legendes en veelal waar een duivel in voorkomt.
Janny zei…
Knap gebouwd die brug! En wat een prestatie van de lopers, fijn dat je zelf ook weer wat meer kan met je knie.
Je hebt de brug mooi van alle kanten laten zien, prachtig monument!
Lies zei…
Uniek! Je moet 'van goeden huize' zijn om dat uit te lopen...
Lie(f)s.
Jolande zei…
Wat een prachtige brug.
miekequilt zei…
Mooi hoe zo’n brug gebouwd werd. Maar ik heb ook bewondering voor die hardlopers, wat een doorzetters.
willy zei…
Het moet wat geweest zijn om dit bruggetje te bouwen


Enig mooi vind ik dit

Prettige dag
Elizabeth zei…
Prachtige foto's van deze brug! Wij waren er vorige week op een avond, zo tegen half 8... Er was verder niemand.
Wat een goed plekje had je voor die ene foto!
Margriet zei…
Prachtige brug en respect voor al die lopers