Doorgaan naar hoofdcontent

De klokken van Fabras

Nadat we Chateau du Pin bezocht hadden reden we nog even naar het wat hoger gelegen dorpje Fabras waar een mooi kerkje zou staan. In de klokkentoren met vijf bogen, typerend voor de kerken in de Cevennen, hangt rechts een klok die meer dan vier eeuwen oud is en een vermelding verdient: hij dateert uit 1656 en weegt ongeveer 275 kg. In het brons is een Latijnse inscriptie gegraveerd: “Heer, verlos ons van bliksem en stormen. Sint Petrus, bid voor ons”. De klok was jarenlang stom geweest. Het mechanisme werd in 2010 gerepareerd: hij slaat nu weer de uren, maar door het defecte mechanisme kan hij niet langer het Angelus luiden.

Als ik me goed herinner uit mijn jeugd werd het Angelus altijd met een klein klokje geluid. Om twaalf uur liep ik als kind naar huis vanuit school langs de kerk en ik weet nog hoe het klonk. Bij gunstige wind horen we hier om twaalf uur het Angelus kleppen vanuit het kerkje van Issamoulenc. Zo mooi vind ik dat.

Pal tegenover de kerk staat deze prachtige steen met kruis. Hij ziet er oud uit maar ik kon er niets over vinden op internet dus weet niet of dat werkelijk zo is.

Van binnen is het kerkje zoals de meeste Franse kerkjes, eenvoudig, zonder opsmuk. Rechts en links op de pilaren oude fresco's die men heeft gevonden.

Reacties

Sjoerd zei…
En ik maar denken dat daar de midi mee werd aangekondigd en de Fransen massaal het werk aan de kant schoven om te eten.
Judy zei…
Mooi! De klok van de kerk vlakbij mij heeft een tijdje het Angelus geklept. Ook 's morgens vroeg. Maar daar kwamen klachten over, dus nu is het gestopt. Jammer vind ik dat.
Bertiebo zei…
Het Angelus klept in de verte...
Emie zei…
Ook hier in Gubbio wordt om twaalf uur het Angelus geluid maar boven op de berg kunnen we dat niet horen, helaas. Ik hou van klokgelui.
miekequilt zei…
Mooi! Ik vind het altijd heerlijk, dat klokgelui. In ons appartement hoor ik het carillon vaak slaan. En op vakantie in Frankrijk geniet ik er helemaal van.
Mevrouw W. zei…
Ik moest even opzoeken wat Angelus was. Ik bleek het luiden wel te kennen, maar wist niet dat het een betekenis had.
Lies zei…
Mooi is 't!
Lie(f)s.
Edward McDunn zei…
Ik ben niet zo op de hoogte van religie, maar dit eenvoudige kerje vind ik wel mooi.
In de weer zei…
Mooi zonnig geel interieur heeft het kerkje.
Zit net koffie te drinken uit precies zo’n kleur beker.
Matcht goed.
Jolande zei…
Ik heb nog nooit van Angelus gehoord.
Het luiden van klokken vind ik het vreselijkste geluid dat ik kan bedenken.
Ger zei…
Klokken in open bogen zag ik ook vaak in Griekse kerken.Het geluid van Angelusklokje klinkt altijd als muziek in mijn oren,zó lieflijk en helder.De Engel des Heren is een katholiek gebed dat van oudsher driemaal daags gebeden wordt:om zes uur ‘s morgens,twaalf uur ‘s middags en zes uur ‘s avonds.Waar voorheen de gelovigen hun werkzaamheden stopten om te bidden.
Kan me ook herinneren dat er serie ingelijste afbeeldingen bij grootouders aan de muur hing met te tekst,Angelus,en de boer hij ploegde voort en wie zaait zal oogsten.Had ik ze maar gered uit de inboedel net zoals meerdere andere spullen.