Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde voor wijn

Afgelopen week bezochten we met vrienden een wijnboerderij in de omgeving van Balazuc. Het domein van 4 ha, wat niet groot is, ligt rond de familieboerderij. Er worden vijf druivensoorten verbouwd: Syrah, Mourvèdre, Grenache, Merlot en Viognier .

We werden ontvangen door de vrouw van het ondernemerspaar en zij leidde ons door de wijngaard terwijl zij er van alles over vertelde. onder andere dat er geen synthetische producten, insecticiden en chemische meststoffen gebruikt worden. 

De wijngaard wordt beheerd op de meest respectvolle manier voor de omgeving. 

Het terroir is van nature gedraineerd door beplanting aan de zijkant en op hellingen.

De oogst gebeurt uitsluitend met de hand, per perceel en per druivensoort. Indien nodig wordt er gesorteerd om de rijpste en gezondste druiven te selecteren. 

Na de rondleiding in de wijngaard gingen we in de kelders kijken om uitleg te krijgen over het wijnbereidingsproces.

De ontsteelde en gekneusde druiven komen terecht in deze kleine thermisch gereguleerde betonnen vaten en daarna volgt een heel proces van overpompen en neerslaan. 

 Afhankelijk van de wijn duurt de rijping 1 tot 2 jaar. Zowel het bottelen als het verpakken wordt op het landgoed op ambachtelijke wijze uitgevoerd, zelfs het handmatig kurken.

Al de wijn rijpt in eikenhouten vaten maar die vaten zijn duur en daarom worden ze 'tweedehands' ingekocht bij een groot wijnkasteel waar de vaten ieder jaar worden vernieuwd.

En dan moet er natuurlijk geproefd worden. 

Waarna wij een paar flesjes meenamen om thuis met de kinderen die ook wijnliefhebbers zijn te proeven. We hebben echt genoten van de rondleiding en hebben diep respect voor deze hardwerkende mensen die hun hart volgden. Lees maar even wat de eigenaar er zelf over zegt:

'Wij zijn al generaties lang wijnbouwers. 25 Jaar lang werd er op het landgoed geen wijn meer gemaakt. In 2002 heb ik na mijn studie oenologie het familiebedrijf overgenomen. Uit passie voor wijnstokken en wijn en uit gehechtheid aan ons land heb ik mijn privékelder gecreëerd. Céline, mijn vrouw kwam met mij mee zodat we dit avontuur samen konden voortzetten.

Domaine des Louanes

Reacties

Bertiebo zei…
Oenologie... terroir... Leve Wikipedia! Interessant.
Judy zei…
Wat een liefdewerk!
Emie zei…
Je snapt dat ik dit blog met extra belangstelling heb gelezen en ook aan de wijnboer ga laten zien. Petje af voor deze ondernemers!
Sjoerd zei…
Heel mooi dat er nog mensen zijn met liefde voor het vak.
In de weer zei…
Een wijngaard naar ons hart !
Prachtig zo'n bedrijf! Leuk om rondgeleid te worden. Wij keken een beetje mee.
Ger zei…

Heel interessant om rondleiding te krijgen en daarna wijnproeverij op zo’n prachtig landgoed. Wijnboer kan je alleen maar zijn wanneer je het vak met liefde en passie uit weet te voeren.
Ik zie het jaarlijks op meerdere adressen aan de Moezel in Trittenheim waar we al jaren in voor en najaar verblijven bij Winzer.
De hardwerkende familie loopt er zelf niet mee te koop:goede wijn behoeft geen krans, maar wanneer we op een zwoele zomeravond op het sfeervolle terras zitten speciaal voor gasten en ik wat vragen stel komen de verhalen los en leer ik veel over hun mooie maar noeste arbeid over de Weinreben die erg schuin tegen de steile hellingen ‘Apotheker’ en ‘Altärchen’ groeien.Toevallig afgelopen week aan laatste doos voorraad uit kelder begonnen,tijd dat we weer eens die kant op gaan.
Lies zei…
Hoe boeiend! Alle respect!
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Leuk! Doet me denken aan het boek 'Het domein' van Lidewij van Wilgen. Ken je dat boek?
Lies
Janny zei…
Mooi zo'n bedrijf waar passie voor het vak is!
Elizabeth zei…
Wow, als ik dat weer zie.. Het zal best hard werken, heel hard werken zijn geblazen, maar wat is dit mooi!
Geweldig dat er nu ook weer door hen zelf wijn wordt gemaakt, zoiets mag toch niet verloren gaan. Mooi dat het allemaal ambachtelijk gedaan wordt!
Marthy zei…
Ja, die heb ik gelezen Lies. Toen ik daar liep moest ik aan haar denken.
Gerda zei…
Het is een geweldig domein, Jérôme en Céline zijn enorm gepassioneerd ,we komen graag bij ze. Hun witte wijn’ La part des Anges’ is een prachtige wijn. Helaas meestal snel uitverkocht.
Marthy zei…
Nu ook en dat was jammer maar ik kom terug, speciaal voor de witte want die drink ik graag.