De straten van mijn jeugd (1)Voordat we een bezoekje brachten aan onze Katwijkse schoonzus stopten we in Noordwijk-Binnen en maakte ik wat foto's in de straten van mijn jeugd. Wij begonnen op de Voorstraat, de voornaamste straat van Noordwijk en tevens de duurste. Hier woonden de notabelen en de rijke bollenboeren. Veel panden zijn gerestaureerd, in mijn jeugd zagen de meesten er niet zo goed uit. In het huis hieronder moest ik vaak verse melk gaan halen. Als ik dan achter de voordeur de melkbus had overhandigd werd er streng gezegd dat ik op de mat moest blijven staan, ik mocht beslist geen stap doen op die mooie marmeren plavuizen. 
Achter deze prachtige voordeur had onze tandarts zijn praktijk. Ik had een niet al te best gebit en bovendien, het was geen plezierige man, ik was doodsbang van hem. 'Paardenslager' noemden we hem. Hieronder het gemeentehuis van Noordwijk. Achter dit oude pand is een modern gebouw aangebouwd. Daaronder de Grote Kerk, vroeger de katholieke St. Jeroenkerk, nu hervormd.

Hieronder het huis van dokter Kruis. De ingang van de praktijk zat om de hoek in de Zwanensteeg waar wij woonden. Hij was niet in onze huisarts maar wij kwamen hier in noodgevallen toch regelmatig. Er gebeurde nog weleens wat met de leden van ons grote gezin. Een van mijn broers bijvoorbeeld die een keer uit een boom viel en zelf ben ik er ook eens behandeld. Een hele grote jaap boven in mij dijbeen. Ik werd gehecht zonder verdoving en heb de hele Voorstraat bij elkaar geschreeuwd. Er zijn nog meer foto’s waarbij ik wat te vertellen heb en die ga ik jullie de komende week laten zien.
Reacties

 1. O, wat leuk deze tour vol met jeugdherinneringen. Wat zijn historische panden in NL toch altijd mooi gerestaureerd. Daar kan men in Italië en misschien in Frankrijk ook wel, een voorbeeld aan nemen. Je ziet ook meteen hoe rijk we feitelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is een prachtige straat, Emie, met prachtige huizen die grotendeels nog in oorspronkelijke staat zijn. En ik kan het weten, haha.

   Verwijderen
 2. Upali heeft niet zo'n mooie voordeur (hihihi) onze tandarts ook al niet. Wat een armoede tegenwoordig 😉 Ook ik heb bij onze huisdokter de boel bijelkaar geschreeud!! Ja echt. Ouders waren in die tijd nog niet zo tactisch. Ik had iets in mijn nek zitten. Dus naar de dokter. Daar aangekomen vroeg de huisarts wat eraan mankeerde? Mijn vader benoemde het als volgt: zij heeft een beest!! in haar nek. Vandaar het geschreeuw. Het was een teek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dit zijn nog de voordeuren uit de tijd dat ik klein kind was, Vera, ik herkende ze onmiddellijk, vooral die van de tandarts, die staat in mijn geheugen gegrift.

   Verwijderen
 3. He super om zo je jeugd herinneringen te laten zien. Het meeste van mijn jeugd is reeds afgebroken, maar dat wat er nog staat kan ik ook wel eens op het web zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oorspronkelijk waren er ook veel winkels op de Voorstraat, Sjoerd. In die panden zijn dan andere ramen gekomen maar verder is er niet veel veranderd. Mooi om te zien.

   Verwijderen
 4. Mooie foto's, mooie verhalen, mooi om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zulke huizen kan ik in Nederland echt waarderen. Prachtig gewoon. Fijn dat we even mochten loeren in je jeugd. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi hé. De mooiste straat van Noordwijk....nee, van Nederland. Met z'n prachtige panden en eeuwenoude lindebomen. Het was in onze jeugd zeker nog niet zo netjes opgeknapt als nu. Het oudste huis uit 1450, daar zat toen toch een garage in? Verhart geloof ik.
  En er staat me vaag bij dat die tandarts Oerlemans heette. Kan dat kloppen Marthy?

  Wist je dat ze in Woerden stiekem ons gemeentehuis hebben gekopieerd! Het plagiaat kwam uiteindelijk zelfs bij de regering terecht. Dat was de reden dat op 23 september 1912 de auteurswet werd opgericht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wis en waarachtig dat die man Oerlemans heette, dat vergeet ik nooit. Dat van dat gemeentehuis in Woerden wist ik niet. Ik kom er weleens, zal het eens gaan bekijken.

   Verwijderen
  2. Het gaat om het voormalige stadhuis van Woerden.

   Verwijderen
 7. Kijk hier maar eens bij de link Marthy.
  http://www.geheugenvannederland.nl/?/indonesie_onafhankelijk_-_fotos_1947-1953/items/NCRD01:108185524/&st=Woerden&sc=(Woerden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed dat jij dat allemaal opdiept uit de krochten van internet. Leuk om te weten.

   Verwijderen
 8. Prachtige foto's van indrukwekkende gebouwen en/of deuren. Maar je verhaal eromheen vind ik het mooist!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik daar liep kwam het allemaal opborrelen, Mirjam, die verhalen.

   Verwijderen
 9. Fijn zo'n wandeling door je jeugdherinneringen! Ik vind het altijd een beetje dubbel om naar mijn geboortestad terug te keren. Dan mis ik namelijk mijn overleden ouders heel erg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp dat dat moeilijk voor je is, Jeanne. Op zo'n plek komen er veel herinneringen naar boven.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.