Pizza's en daarna vuurwerk

Het begint al bijna traditie te worden. De avond voor quatorze juillet gaan we met Belgische vrienden eten in Saint Saveur de Montagut om daarna naar het vuurwerk te kijken. Er was die nacht nog een echtpaar aangekomen uit België dus we waren met groot gezelschap, elf personen. Er was gelukkig gereserveerd. Als aperatief dronken we een lekkere Lambrusco, dit om in stijl te blijven want we zaten bij de Italiaan. Bij dit restaurant kan je een halve pizza bestellen en op de andere helft van je grote bord ligt dan een salade. Dat is precies goed voor mij, zo'n hele pizza is teveel en ik wil er graag groen bij. Het smaakte uitstekend, werkelijk alle borden waren leeg.

Voor het vuurwerk begint is er zoals ieder jaar een lampionnenoptocht, voorafgegaan door de fanfare die een tikkie vals speelt. Het is allemaal heerlijk kneuterig maar daarom juist zo leuk. Kleine kinderen, de ene hand stevig in die van hun vader of moeder en aan de andere hand hun lampion. Melige vaders die met de fakkels van hun opgroeiende jeugd in de hand staan. En kinderen die mee mogen rijden in de brandweerauto's die de optocht sluiten. En zoals altijd vinden wij het weer ontzettend leuk en hebben een geweldige avond.

.Reacties

 1. Die bestorming van de Bastille is al meer dan 200 jaar geleden. En dan nog elk jaar zo'n knetterend feest. Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als er een land is wat zijn tradities in ere houdt is het Frankrijk wel, Els.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ach, vergelijk het maar een beetje met onze koningsdag.

   Verwijderen
 3. Heerlijk die optochten.Die hebben we gisteren net gemist maar onze hondjes zijn daar niet rouwig om. Doodsbang zijn ze van het vuurwerk. We genieten nu in de buurt van Colmar maar het is GEEN Ardèche. In de verste verte niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De knallen hier waren zo hard dat ik moeders met hele kleine kinderen in hun armen weg zag lopen en ik deed zelf af en toe mijn handen voor mijn oren. Arme hondjes! Tsja, Colmar....

   Verwijderen
 4. Mijn neefjes van 3 en 7 in Parijs hebben ook zo genoten met hun lampionnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag me zelf weer lopen met een kind aan mijn hand. Iedere Konginnedag hadden we in Stolwijk zo'n lampionnenoptocht, natuurlijk ook achter het fanfarekorps. Leuk dat ze dat toch ook in het grote Parijs doen.

   Verwijderen
 5. Geweldig dit soort tradities. Zelf drinken we ook wijn bij pizza maar de Italiaan neemt meestal een biertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig dat de Italianen dan een biertje drinken. Je zou toch denken....

   Verwijderen
 6. Leuk zo'n echt Frans feest. Lampionnen ken ik hier alleen maar van Sint Maarten. Maar voor kinderen hangt er dezelfde soort magische sfeer, in het bijna donker lopen met een lichtje op de klanken van muziek. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat vergat ik nog te vertellen in mijn blog. Na het vuurwerk is er altijf bal in de meeste Franse dorpen. Geen levende muziek maar ouderwetse disco. Iedereen danst, van jong tot oud. Heel leuk om te zien.

   Verwijderen
 7. Haha, doe mij maar een hele pizza, ik kan me wel vinden in die feesten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mart stopt zo'n hele pizza ook in zijn holle kies en hij nam daarna nog een dessert, o lala...

   Verwijderen
 8. Halve pizza's is ook wel wat voor mij, maar die salades in Frankrijk kunnen vaak voor mij ook gehalveerd worden. Ik kreeg vaak een schaal voor mij waarvan je met vier personen nog royaal kon eten, als bijgerecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh Marthy, ik zie het helemaal voor me. Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.