Doorgaan naar hoofdcontent

Pizza's en daarna vuurwerk

Het begint al bijna traditie te worden. De avond voor quatorze juillet gaan we met Belgische vrienden eten in Saint Saveur de Montagut om daarna naar het vuurwerk te kijken. Er was die nacht nog een echtpaar aangekomen uit België dus we waren met groot gezelschap, elf personen. Er was gelukkig gereserveerd. Als aperatief dronken we een lekkere Lambrusco, dit om in stijl te blijven want we zaten bij de Italiaan. Bij dit restaurant kan je een halve pizza bestellen en op de andere helft van je grote bord ligt dan een salade. Dat is precies goed voor mij, zo'n hele pizza is teveel en ik wil er graag groen bij. Het smaakte uitstekend, werkelijk alle borden waren leeg.

Voor het vuurwerk begint is er zoals ieder jaar een lampionnenoptocht, voorafgegaan door de fanfare die een tikkie vals speelt. Het is allemaal heerlijk kneuterig maar daarom juist zo leuk. Kleine kinderen, de ene hand stevig in die van hun vader of moeder en aan de andere hand hun lampion. Melige vaders die met de fakkels van hun opgroeiende jeugd in de hand staan. En kinderen die mee mogen rijden in de brandweerauto's die de optocht sluiten. En zoals altijd vinden wij het weer ontzettend leuk en hebben een geweldige avond.

.



Reacties

KnutzEls zei…
Die bestorming van de Bastille is al meer dan 200 jaar geleden. En dan nog elk jaar zo'n knetterend feest. Geweldig.
Bertiebo zei…
Vive la France, vooral op 14 juli
Kris zei…
Heerlijk die optochten.Die hebben we gisteren net gemist maar onze hondjes zijn daar niet rouwig om. Doodsbang zijn ze van het vuurwerk. We genieten nu in de buurt van Colmar maar het is GEEN Ardèche. In de verste verte niet
Ageeth Mooij zei…
Mijn neefjes van 3 en 7 in Parijs hebben ook zo genoten met hun lampionnen.
Emie zei…
Geweldig dit soort tradities. Zelf drinken we ook wijn bij pizza maar de Italiaan neemt meestal een biertje.
Marthy zei…
Als er een land is wat zijn tradities in ere houdt is het Frankrijk wel, Els.
Marthy zei…
Ach, vergelijk het maar een beetje met onze koningsdag.
Marthy zei…
De knallen hier waren zo hard dat ik moeders met hele kleine kinderen in hun armen weg zag lopen en ik deed zelf af en toe mijn handen voor mijn oren. Arme hondjes! Tsja, Colmar....
Marthy zei…
Wat grappig dat de Italianen dan een biertje drinken. Je zou toch denken....
Jeanne zei…
Leuk zo'n echt Frans feest. Lampionnen ken ik hier alleen maar van Sint Maarten. Maar voor kinderen hangt er dezelfde soort magische sfeer, in het bijna donker lopen met een lichtje op de klanken van muziek. Prachtig!
Marthy zei…
Oh, dat vergat ik nog te vertellen in mijn blog. Na het vuurwerk is er altijf bal in de meeste Franse dorpen. Geen levende muziek maar ouderwetse disco. Iedereen danst, van jong tot oud. Heel leuk om te zien.
Sjoerd zei…
Haha, doe mij maar een hele pizza, ik kan me wel vinden in die feesten...
Vera zei…
Halve pizza's is ook wel wat voor mij, maar die salades in Frankrijk kunnen vaak voor mij ook gehalveerd worden. Ik kreeg vaak een schaal voor mij waarvan je met vier personen nog royaal kon eten, als bijgerecht.
Marthy zei…
Ik zag me zelf weer lopen met een kind aan mijn hand. Iedere Konginnedag hadden we in Stolwijk zo'n lampionnenoptocht, natuurlijk ook achter het fanfarekorps. Leuk dat ze dat toch ook in het grote Parijs doen.
Marthy zei…
Mart stopt zo'n hele pizza ook in zijn holle kies en hij nam daarna nog een dessert, o lala...
Marthy zei…
Deze salade was te behappen...
In de weer zei…
Oh Marthy, ik zie het helemaal voor me. Geweldig.