Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatenoogst

Eindelijk, tomaten uit eigen tuin.Ik ben er niet vroeg mee want ik begon pas begin april met zaaien en voordat je dan een beetje plant hebt duurt het wel even. Daarna is het wachten op de tomaatjes die gaan groeien en dan moeten ze gaan kleuren. Dus al met al ben je vier maanden die planten aan het vertroetelen. Water geven, opbinden, dieven en dat week in week uit. Maar dan krijg je er ook wat voor. Zongerijpte tomaten, de smaak is onovertroffen.

Bij het zaad van deze tomaat, de 'Pendulina Yellow', kreeg ik het advies om ze in pot te zetten, een raad die ik natuurlijk netjes opvolgde. Dit struiktype hoef niet te worden gediefd en te worden opgebonden maar werd de afgelopen week zo zwaar dat ze wat over begon te hellen dus toch maar even een stok bijgezet. De struik staat dichtbij het huis op een oude schoolbank en zowel Mart als ik liepen er vaak even heen om te kijken of er al tomaatjes in kwamen. Het is gek maar zo'n tomatenplant vol met tomaatjes geeft ons net zo veel plezier als een mooie bloeiende plant.




Reacties

Jeanne zei…
Dat begrijp ik wel. Het is leuk, dat je kunt oogsten en opeten, toch?
Sjoerd zei…
Het water loopt me in de mond, ik ben een echte tomatenliefhebber. Heerlijk met wat mozzarella beetje olie en basilicum...
Bertiebo zei…
Heerlijk. Ik ben ook dol op tomaat
Marthy zei…
Zelf kweken geeft ontzettend veel voldoening, Jeanne.
Marthy zei…
En die combinatie is alleen maar lekker met zongerijpte tomaten, Sjoerd.
Marthy zei…
Wij hier ook dus dat wordt smullen de komende weken.
Pippa's Hus zei…
Eet smakelijk! XX Esther
Emie zei…
Wat een zaligheid die oogst. Van tomaten heb je niet snel teveel. Bij ons gaat het dit jaar minder, te weinig aandacht aan besteed. Gelukkig liggen de winkels vol met de meest heerlijke exemplaren...
Marthy zei…
Ook hier zijn er tomaten genoeg te koop maar je eigen tomaten geven toch iets extra's.
Ageeth Mooij zei…
Eigen oogst, dat vind ik het echte zomer-genieten. Dit jaar mis ik het, maar we moesten de keuze maken om weinig met de moestuin en de kas te doen. Smakelijk!
miekequilt zei…
Wat zullen die lekker smaken. Maak je er ook jam van? Dat is ook zo lekker!
Marthy zei…
Er gaat niet boven je eigen oogst, Ageeth.
Marthy zei…
Ik heb al zoveel jam gemaakt van eigen fruit, Mieke. Van de tomaten maak ik passata een een mengsel van tomaten, courgette, ui en paprika. Dat gaat allemaal in potten en daar heb ik de hele winter tot ver in het voorjaar plezier van.
Elizabeth zei…
't Ziet er uit als heerlijk! Mijn tomaatjes zijn nog groen, maar ik ben al blij dat ze het doen en groter worden...
Leuk om te lezen hoe je ze weer gebruikt voor allerlei gerechten!
Lijkt me echt heerlijk, zelfgekweekte tomaten.
Marthy zei…
We hebben hier natuurlijk wat meer zon, Elizabeth, dus de tomaten rijpen wat eerder.
Marthy zei…
Wat zou je van zo'n pot met tomaatjes op je terras vinden, Jeanne?
Heidi zei…
Blij om te lezen en zien dat het gelukt is met die tomaatjes. Het priegelwerk van zaaien en verspenen vergeet je snel als je die onovertroffen smaken proeft hé!
Marthy zei…
Leuk dat je even reageert, Heidi. Alle planten zijn tot volle wasdom gekomen, tien stuks. Ondertussen beginnen ze te kleuren. En je hebt gelijk, je vergeet het gepriegel snel als je dit ziet en proeft.