Doorgaan naar hoofdcontent

Goed bevonden


Het is natuurlijk wel makkelijk om al het fruit wat we oogsten in de vriezer te gooien maar het zal ook eens verwerkt moeten worden. Vanmorgen drie zakken kruisbessen van een kilo in de jampan geleegd en met een beetje water zacht laten kokken, daarna ging de staafmixer erdoor. Ondertussen vier sinasappels schoongeboend, de schilletjes er af gehaald en die fijngehakt. De sinasappels uitgeperst en sap en schil samen met de suiker toegevoegd. Ik gebruikt altijd de halvageleisuiker van Van Gils, 500 gr suiker op 1250 gr fruit. In dit geval wat minder suiker want die kruisbessen hebben een hoog pectinegehalte, zeker als je ze ook, net als wij, wat onrijp plukt.

Ik vulde twaalf potten en het restant gaat altijd in een schaaltje, kunnen we dezelfde dag nog even proeven hoe het smaakt. Goed bevonden door ons alletwee. De sinasappels halen net dat zure van de kruisbessen weg, er bleef een frisse smaak over. En...wat ook niet onbelangrijk is, de dikte van de jam was uitstekend. Al deze bevindingen schrijf ik met de juiste hoeveelheden op de schutbladen van dit oude receptenboek. Weet ik volgend jaar nog wat ik precies gedaan heb om die lekkere jam te krijgen.



Reacties

Jan uit Perth zei…
Goed gereedschap is het halve werk!
KnutzEls zei…
Jaja, maak ons maar lekker.... 😊
Sjoerd zei…
Dat is heel lang geleden dat ik nog eens kruisbessenjam heb gegeten. Mijn opa maakte die vroeger. Die had verschillende struiken in de tuin.
Wat een leuk boek heb je daar. Volgens mij heb ik een ander boek uit dezelfde serie.
Emie zei…
Je bent toch wel super goed georganiseerd zeg! Ik hang wat meer van losse briefjes aan elkaar.
Bertiebo zei…
Ik kan het bijna proeven!!! En respect voor jou hoor, al dat werk
miekequilt zei…
Wat een werk! En wat een resultaat zeg. Jullie kunnen weer genieten.
Marthy zei…
Dat heb jij goed gezien, Jan;-)
Marthy zei…
Je ziet ze steeds minder, Sjoerd, jammer.
Marthy zei…
Het is al een oudje, Jeanette.
Marthy zei…
Noodzaak, Emie, volgend jaar ben ik het mooi weer vergeten hoe ik die lekkere jam maakte.
Marthy zei…
Bertie, het meeste werk is het plukken, kilo's, en daarna al die kroontjes van de bessen halen. Het plukken doet Mart en die kroontjes eraf halen doen we samen, gezellig kletsend op de tuinbank.
Marthy zei…
Mijn jaarvoorraad jam begint al aardig op peil te komen, Mieke.
Marthy zei…
En lekker is het..
Wieneke zei…
Ja, je kan natuurlijk wel wat aan rotzooien in de keuken, maar onthoud het allemaal maar eens. Dat lukt niet. Opschrijven is een goede zaak. Ik doe het ook altijd. Bij recepten schrijf ik er ook altijd iets bij: ipv 100 gram suiker 75 gram of zo. Als iets gewoon niet voor herhaling vatbaar is gooi ik meteen het recept weg, daar valt dan niet aan te sleutelen. Althans daar ontbreekt mij de zin toe. Kruisbessen met sinaasappels: ik had het niet bedacht, maar het zal zeker erg lekker zijn.
Marthy zei…
Zo doe ik het ook, Wieneke, als ik wat verander aan een recept sla ik het direct op want onthouden doe ik weinig, haha.
In de weer zei…
Een aparte combinatie maar ik geloof meteen dat het smullen was.
'Kroeschele' zou Netty Engels zeggen, lekker. Ik denk dat ik weer eens een struikje plant.
Vlimbouter zei…
Je doet me zin krijgen om het ook nog eens zelf te proberen: jam maken. Ik deed het ooit een twintigtal jaren geleden, maar op al mijn potjes kwam al snel schimmel. Het bleef dus bij die ene poging...
Marthy zei…
Bij ons doen de kruibessen het heel goed, eigenlijk veel beter dan de gewone rode bes. En de zwarte bes wil helemaal niet hier.
Marthy zei…
Potten met een schroefdeksel gebruiken, Lut. Over het hoe en wat vind je veel op deze site: http://www.mooiemoestuin.nl/recepten/inmaakrecepten-2/