Doorgaan naar hoofdcontent

De weg kwijt

Gisteravond in het nieuws op tv: 
Oude navigatiesystemen kunnen vanaf morgen massaal de weg kwijt zijn. Door een technisch probleem wordt komende nacht de weektelling van het gps-systeem naar nul teruggezet en dat kan tot allerlei problemen leiden.
Navigatiekastjes kunnen de verkeerde tijd gaan gebruiken of kunnen helemaal geen verbinding meer maken met gps-satellieten waardoor ze niet meer functioneren.
Het heeft allemaal te maken met het systeem dat gps gebruikt om de tijd te bepalen. Daarvoor worden weeknummers gebruikt, maar het systeem kan maximaal tot 1023 weken tellen. We zitten nu in week 1023 sinds de laatste reset in 1999, komende nacht verspringt het systeem naar week 0. Oudere navigatie-apparatuur kan daar soms niet goed mee omgaan.

Nou wil het geval dat wij twee van die dingen in het dashboardkastje van de auto hebben liggen en we gebruiken ze regelmatig. We moesten vanmorgen naar onze kweker in de Rhônevallei dus een mooie gelegenheid om te ontdekken of onze navigatiesystemen nog tot leven te wekken waren. 
De ViaMichelin is heel oud, kan bijna in een museum maar deed het tot nu toe nog altijd prima. Toen ik hem aanzette pikte hij heel snel vijf satelietsignalen op en deed het op de heenweg uitstekend, niets aan het handje.
Maar op de terugweg geen satelietsignaal te vinden voor deze Fransman.

Gek hoor, de TomTom reageerde precies anders om. Had moeite na het opstarten om een satelietsignaal te vinden en vertoonde op de heenweg doorlopend kuren, was de weg regelmatig kwijt. En op de terugweg geen enkel probleem, deed het echt vlekkeloos.

De conclusie is dus dat de werking onzeker is geworden.
Of er voor deze oude jongens nog een update beschikbaar is betwijfel ik en ik heb eigenlijk ook geen zin meer om me daar in te gaan verdiepen.

Ik gebruik mijn telefoon wel zolang we nog geen andere auto hebben. Onze oud bus is weer goedgekeurd zonder al te veel kosten dus voorlopig blijf ik dat met die telefoon nog wel een jaartje doen.

Reacties

Ik ben benieuwd hoe ons oudje het nog doet. Hij was net ge-update, dus misschien valt het dan mee.
Marthy zei…
Die van ons zijn al jaren niet meer ge-updated dus ik heb weinig hoop dat dat nog kan.
Systemen verouderen, die kun je vervangen, maar veel belangrijker is het om zelf de weg niet kwijt te raken. Groetjes
Toevallig vorige week een update gekocht voor navigatie systeem in mijn auto. Kan echt niet zonder. Verdwaal bij wijze van spreken thuis nog ....
Marthy zei…
Haha, gelukkig raak ik de weg niet snel kwijt, El.
Pippa's Hus zei…
Ik heb nog niet naar mijn TomTom gekeken maar ik vrees het ergste..... XX Esther
Onliemie zei…
Volgens mij kennen jij daar de weg intussen wel op je duimpje? Ik rij trouwens met een gps nog verkeerd! Dat is pas "kunnen"! :-(
Marthy zei…
We zijn aardig bekend hier en dankzij de goede kaarten van Michelin (ja, ik heb ze nog steeds) kan je in Frankrijk overal komen.