Van hazen en klokken

Terwijl wij in Nederland denken dat op 1e Paasdag de paashaas al die lekkere eitjes in de tuin verstopt leerden wij van onze Belgische vrienden dat onze zuiderburen daar een heel ander idee over hebben. In België en zelfs in Zuid-Limburg wordt de kinderen verteld dat de klokken uit Rome die eieren meebrengen en in de tuin strooien. En die klokken hebben dan ook nog eens vleugeltjes!

Jeetje, nooit geweten van die strooiende klokken maar we kregen uitleg. Het heeft natuurlijk alles met het katholieke geloof te maken. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag worden de kerkklokken nergens geluid. Katholieken zijn dan eigenlijk in de rouw: ze herdenken op deze dagen dat Jezus aan het kruis is gestorven en daarna werd begraven. De paasklokken zijn op weg naar Rome.

En met Pasen, de dag waarop Jezus verrezen is komen alle versiering weer terug in de kerk, de kaarsen gaan weer aan, de Mis wordt uitbundig gevierd en ook de klokken zijn er opnieuw, mét…. paaseieren, terug uit Rome.

Deze uitleg over hoe de paaseieren in de tuin komen vind ik minstens net zo mooi als die van de Paashaas. Trouwens, ook in Frankrijk gelooft men in de Paasklokken, te zien aan deze oude kaart.

Reacties

 1. Ja, hoe feestelijk galmden die klokken dan op zondagochtend............. en dan lagen er eitjes overal! En altijd zonovergoten...........! Sweet memory's!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja.. ik dacht wel dat jij en Inge dit zouden herkennen.

   Verwijderen
  2. Dat van die paaseieren strooiende klokken is mij ergens in mijn katholieke opvoeding ontgaan ....

   Verwijderen
 2. Loeënde klokke van Limburg mie landj...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Marthy, ook ik ben opgegroeid met de klokken die terug kwamen uit Rome en ik weet niet meer wanneer het over is gegaan naar het fabeltje met de Paashazen.
  Maar evengoed smaken de eitjes prima ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er echt nog nooit van gehoord, Toos. Maar leuk is het.

   Verwijderen
 4. Wat leuk om te lezen, nooit eerder van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In mijn herinnering werden op paaszaterdag om twaalf uur s middags de kerkklokken geluid ten teken van het einde van de vastenperiode. Dan was er gebak bij de koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom uit een behoorlijk katholiek gezin maar deze traditie kenden wij niet.

   Verwijderen
 6. In mijn (ex)parochie lieten en laten we nog steeds een grote klok met daarin zakjes met paaseieren vanuit de kerktoren naar beneden zakken(aan een touw) naar het plein en dit voor de kinderen die met pasen in de kerk zijn. Op die dag zit de kerk vol zoals nooit tevoren - ook al is het slechts voor éénmaal per jaar ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke traditie, Mark. Ik kan me voorstellen dat de mensen hiervoor naar de kerk kwamen.

   Verwijderen
 7. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is een mooi verhaal en ik vermoed dat kinderen alles geloven zolang het maar eitjes oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In mijn jeugd waren er geen eierzoektochten en zeker geen klokken. We hadden wel palmpasen broodhaantjes (op een stok) en mandjes met een chocoladehaan en eieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons werden er ook geen eieren gezocht maar aan de palmpasen stokken werd veel aandacht besteed.

   Verwijderen
 9. Nooit van gehoord, maar hoe ging dat dan met die eieren in de klokken? Vlogen ze vanuit Rome dan al die tijd ondersteboven? Anders verloren ze ze toch? Ik kan geweldig zitten met dit soort vraagstukken, Marthy :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor dit soort vraagstukken moet je kunnen geloven als een kind en volgens mij ben jij dat niet meer, haha.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.