Doorgaan naar hoofdcontent

De spenen van Vernon



Wat een verrassende wandeling maakten we gisteren, we zagen twee bijzondere geologische verschijnselen op een dag. We liepen daarvoor vanuit het mooi plaatsjes Vernon wat vlakbij Joyeuse ligt in de zuidelijke Ardèche. Niet groot, dit dorp maar nog wel veel in oude staat. Daar laat ik later nog wat foto's van zien.

De temperatuur was goed maar er stond ontzetten veel wind, dat kun je op deze foto wel zien aan de bomen.

Maar toen we wat hoger kwamen en wat meer door de bomen beschut werden hadden we niet zoveel last meer van de wind. We genoten van de bermen waar van alles in bloei stond, de brem knalt overal tussenuit.

 Al vrij snel kwamen we op deze platen van zandsteen te lopen waar vreemde spenen zich door erosie gevormd hebben. De deskundigen hebben nooit een bevredigende verklaring voor dit verschijnsel kunnen geven maar je bent echt stomverbaasd als je het ziet.

 We volgden onze route over die platen maar telkens stonden we weer even stil om te kijken en een foto te nemen, het is ook zo'n verbazingwekkend gezicht.

En dat ligt daar al zo'n 250 miljoen jaar!

Verder ging het tussen de bomen en daarna dalend naar een rivierbedding waar ons weer wat bijzonders wachtte. Daarover een volgende keer.

Reacties

In de weer zei…
Echt geweldig wanneer je zoiets onverwachts te zien krijgt. Ik krijg daar altijd zo’n blij gevoel van.
Marthy zei…
Zo bijzonder Toos, ik beschouw het maar als een cadeautje.
Bertiebo zei…
Wat ziet dat er prac htig uit. En dan zien wij alleen nog maar een foto
miekequilt zei…
Jaaaren geleden kampeerden wij vlak bij Joyeuse. Toen waren we nog jong en hadden geen aandacht voor dit soort natuurverschijnselen. Heel apart hoor. En dan vooral omdat er geen verklaring voor is.
Marthy zei…
Ik voelde me als in een maanlandschap, het was een beetje onwerkelijk.
Marthy zei…
De wonderen der natuur, Mieke, zijn niet altijd verklaarbaar.
Sjoerd zei…
Dat wordt een opmerkelijke wandeling als ik het verhaal volg. Vreemd die spenen...
Marthy zei…
Ja, opmerkelijk, dat kan je wel zeggen. Nog nooit iets gezien wat er werkelijk maar op leek.
Mooi en bijzonder. Ik vind soms stenen in Denemarken met zo'n ''speen'' zoals jij dat noemt. Heb me ook afgevraagd hoe dat ontstaat. Wij zijn nu een weekje in Denemarken en daar zagen we eergisteren na heel veel regen en daarna harde wind, dat de stenen per stuk op een soort 'podiumpje' lagen, elk apart. Ik kan me voorstellen als het zo ligt en dan komt er een 'ijstijd' overheen, dat het dan kan ontstaan. Maar dat zal het vast niet zijn. Heel bijzonder wat er over te vinden is, ik ga eens even googlen.
Emie zei…
Wat ontzettend apart en leuk om te zien, ook voor ons, de lezers!
Marc Dufraing zei…
Iets soortgelijks vind je op verschillende plaatsen in de Pyreneeën. Het zijn dan geen spenen maar kronkelende aders van meters lang die dan tussen de 5 en 10 cm op de grotere rotsen liggen (met afgeschuinde kanten). Hardere steensoort ? De eerste keer dat ik het zag was in de buurt van Pont d'Espagne.
Onliemie zei…
De natuur is toch wel iets fantastisch. Fijn dat jij ons altijd laat meegenieten van jullie mooie plekje Frankrijk. Kijk al uit naar het vervolg. :-)
Griemmank zei…
Heel bijzonder.
Vlimbouter zei…
Dat is wel iets heel speciaals en ik ben al benieuwd naar wat er nog aan bijzonders volgt.
Marthy zei…
Ja, Jeanette, je gaat je afvragen hoe zoiets ontstaat.
Marthy zei…
Mooi toch Marc, dat je zoiets kan zien. De natuur blijft verrassen!
Bij het zien van je foto's krijg ik spontaan zin in vakantie :-)