Gasten aan tafel

We hadden de afgelopen week best een paar mooie dagen met lekker veel zon. Heerlijk om dan na de lunch met een boek op een beschut plekje te gaan zitten, want wind hadden we nog nog wel.

Zit ik daar net lekker te lezen zie ik in mijn linker ooghoek een fladderende vlinder. De Koningspage, ik had hem al een paar keer meer gezien. Blijkbaar is de valeriaan nu op zijn lekkerst voor een vlinder want er wordt hier om me heen heel wat gefladderd.

Eigenlijk moet ik al die beesten lekker laten fladderen maar zo steek ik niet in elkaar dus ik leg mijn e-reader neer en ga mijn fototoestel binnen halen.

En die vlinders zoeken ook niet de makkelijkste plek op, bijvoorbeeld die hele rij valeriaan tegen de linkermuur, nee hoor, precies die pol valeriaan daar rechts, bovenop de muur van de poort is op dit moment favoriet. Dus dat dwingt mij om op die tuinmuur te klimmen.


Ik kon niet dichterbij komen, bang dat ik was om van die muur af te kukelen waar ik met mijn knieën op zat. Dan zou ik twee meter lager in mijn border terechtkomen en wat een ravage zou dat opleveren. Niet voor mij natuurlijk maar voor mijn arme planten daar.

Maar ik zat wel dichtbij genoeg om nog een gast aan tafel op te merken, de kolibrievlinder. Ook niet helemaal scherp, oorzaak was mijn wiebelige positie en dit beest gunt een fotograaf ook niet veel, is doorlopend in beweging.

Wat ben ik toch blij met mijn valeriaan die me met of zonder gasten al zoveel plezier heeft opgeleverd. Vijfentwintig jaar geleden in mijn tuin aangeplant en ondertussen heeft het zich hier in ons hele dorp uitgezaaid. Onze buren zijn er dus ook blij mee.

Reacties

Onliemie zei…
Die Kolibrivlinder vind ik helemaal fascinerend. Die zag ik nog nooit in het echt. Pas toch maar op met op zo'n muurtje te klimmen. Je zou de eerste niet zijn die naar beneden duikelt.
Marthy zei…
Ik maakte met mijn telefoon een mooi filmpje van die kolibrievlinder maar ik krijg het verdorie niet voor elkaar om het goed op mijn blog te krijgen.
KnutzEls zei…
Je maakt het wel spannend. Oei, dacht ik, dat gaat zometeen nog mis. En ja dat zou toch vervelend zijn voor de groentetuin. Gelukkig bleef jij heel 👍🍀
Bertiebo zei…
Mooi die valeriaan
Sjoerd zei…
Ik vrees dat ik ooit eens naar onder zou duiken in mijn pogingen ies vast te leggen. Maar aan de andere kant met gevaar voor eigen leven maak je de mooiste foto's.
Marthy zei…
Het zou niet mijn groentetuin zijn geweest Els, die ligt een verdieping lager. Maar mijn vaste plantenborder zou zeker net zo erg zijn geweest, die begint steeds mooier te worden.
MarijkeO zei…
Grappige en prachtige foto's, zo kan ik toch genieten van de Franse vlinderpracht. Helaas lukt het me dit jaar helaas niet naar het zuiden te trekken. Deze vlinderkenner is ook kritisch: de "kolibrievlinder" is een Glasvleugelpijlstaart. Hij lijkt erg op de Kolibrievlinder en heeft hetzelfde gedrag maar de vleugels zijn prachtig glasachtig/doorschijnend. Hij staat er zo mooi op !!!
vlasje zei…
http://klus-info.nl/tuinieren/bloemen-en-planten/perk-borderplanten/spoorbloem
Ageeth Mooij zei…
Dat lukt mij ook niet (meer). Je kan het op YouTube plaatsen en dan delen op Blogger. Maar dat moet je wel willen.
Ageeth Mooij zei…
Dat is weer genieten Marthy!
Marthy zei…
Wat goed van jou dat je dat kan zien. Hoe zie ik het verschil, Marijke? Er zitten op dit moment heel veel van die Glasvleugelpijlstaarten op de valeriaan die hier overvloedig staat.
MarijkeO zei…
Kolibrievlinder is grijs met een zwarte kont en aan de buitenzijde witte plekjes, vleugels zijn ondoorzichtig grijs met een oranje oksel. De Glasvleugelpijlstaart is intensiever gekleurd: groen/beige lijf met 3 kleurig achterlijf, eerst donker rood dan wit en tot slot zwart. De vleugels zijn opvallend doorzichtig omgeven door een donker rode rand. Als je het weet zie je het zo. Vooral die kont en de vleugels vallen op. Geniet maar van alle mooie vlinders in je tuin! Je maakt mij helemaal blij met die foto's
Marthy zei…
Leuk, Marijke, dat ik dat nu allemaal weet. Nu ga ik natuurlijk goed opletten of ik de kolibrievlinder ook weer eens zie. In het verleden heb ik ze hier al gehad, zie: https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2014/06/kolibrievlinder.html
Wat een fijn plekje daar in de zon. Prachtig die Valeriaan en de bezoekers natuurlijk ook!
Vlimbouter zei…
Ondanks je wiebelige positie toch prachtige foto's, hoor! en foto's van vlinders trekken sowieso mijn aandacht ;-)
Prachtige foto's. Volgens mij heb ik deze ook gezien in Frankrijk. Ik ga eens even zoeken in mijn foto's.