Hans en Helena

 Ik wilde het nog even over Hans en Helana hebben, opa en kleindochter. We kwamen ze tijdens onze wandelweek voor het eerst tegen in Aumont-Aubrac waar ze net als wij naar een koffietentje zochten. Toen we 's middags in de gîte in Montgros aankwamen waren zij er al. 

 Opa Hans, 83 jaar en altijd boer geweest. 'Nog', zei hij meteen want hij werkt iedere dag op het land of in de bossen. Zijn kleindochter Helena is 25 jaar jong en studeert voor arts. Samen gaan zij ieder jaar een paar weken wandelen, dit jaar is het plan om drie weken weg te blijven. Ze kwamen uit Duitsland, uit Beieren.

Toen we met zijn allen aan tafel zaten om te eten vroeg ik hem of ik een foto mocht maken. 'Ik heb niets te verbergen, maak maar foto's hoor'. Zowel opa als kleindochter waren goedlachs, hadden schik in het leven. Ze troffen het want er waren nog twee Duitsers, Lukas en Adolf, waar wij al een paar dagen mee opgetrokken hadden, zo kon Hans zijn biertje drinken met een paar landgenoten. En een biertje lustte hij, trots werd er verteld dat hij er iedere dag drie dronk.

De volgende dag kwamen we ze weer tegen op het plateau van de Aubrac. Ze waren eerder vertrokken, hun tempo lag wat lager maar toch waren hun dagafstanden net zo groot als die van de gemiddelde loper. 
Prachtig, op je drieëntachtigste nog zo vol levenslust, geïnteresseerd in de mensen en dingen om je heen, genieten van wat je ziet onderweg. Dit mag je voor jezelf alleen maar hopen…..

Reacties

Emie zei…
Fantastisch verhaal zeg. Leuk dat je hen op de foto mocht zetten. Enne...ik doe het hen op mijn jonge (?) leeftijd al niet na.
Marthy zei…
Mooi hè. Mensen als Hans kom je niet veel meer tegen. Zijn leven lang buiten gewerkt, een stevig karakter en het geluk waarschijnlijk dat hij altijd gezond is gebleven.
Geweldig zolang je goed ter been bent, moet je blijven lopen. Bewegen is belangrijk op welke manier je dat ook doet. Veel plezier nog en groetjes
Sjoerd zei…
Op die leeftijd wil ik ook wel zo fit zijn.
Marthy zei…
Wij gaan er naar streven om ook zo goed ter been te blijven maar of dat werkelijk gaat lukken kunnen we niet voorspellen, dat is koffiedik kijken.
Marthy zei…
Wie niet, Sjoerd.
In de weer zei…
Kijk zo’n verhaal hoor ik graag, dat geeft den burger moed ;-)
Marthy zei…
Zolang jullie nog blijven fietsen op het niveau van nu en wij het wandelend doen, is er misschien een kans.….heel misschien hoor, Toos.
KnutzEls zei…
Graag wil ik ook fit blijven,maar vooral geinteresseerd in het leven om me heen. Leuk om zulke mensen te ontmoeten.
Marthy zei…
Je had hem daar aan tafel moeten zien zitten, zo vol levenslust, pratend met iedereen. En zijn kleindochter en ik maar vertalen, haha.
Annelies zei…
Heerlijk om nog zo vitaal te kunnen zijn en te genieten op die leeftijd maar ik zie jou en Mart dat ook nog wel doen op die leeftijd van 'opa Hans', hoor! Wie weet, ook wel met een kleinkind er gezellig bij!
Marthy zei…
Ik mag het hopen, Annelies, ook dat laatste;-)
Bertiebo zei…
Zegt u dat wel! Ik zou trouwens als ik Duits was geweest, mijn zoon geen Adolf hebben genoemd... jij?
Wat een leuk stel, opa en kleindochter, en ook zo fijn dat ze dit samen doen.
Marthy zei…
Lijkt me geweldig, Jeanette, om dat met een kleinkind te doen.
Onliemie zei…
Inderdaad! Van zo een fijne oude dag kunnen we alleen maar dromen en hopen dat ons dat ook zal lukken. Misschien moet ik maar eens aan de biertjes? Wie weet helpen die een handje. ;-)
Wat bijzonder om zoiets met je opa te kunnen doen (of kleindochter natuurlijk). X
Marthy zei…
Haha, hij had er duidelijk lol in om dat te vertellen. Ouwe boef!
Krek mijn schoonvader een jaar of 10 geleden (hij is nu 92): wandelen, fietsen, autorijden, geïnteresseerd in heel veel. Dat wil ik ook op die leeftijd, daar doe ik mijn best voor :-)
Marthy zei…
Wat geweldig, Inge. Fijn om zo'n 'voorbeeld' in de familie te hebben, daar kun je je aan optrekken. Net als jij doe ik ook mijn best, ik wil nog heel lang blijven wandelen.
Marthy zei…
Ik zou stapelblij zijn als een van mijn kleinkinderen dat over een jaar of tien met mij zou willen doen. Moet ik nog wel goed kunnen wandelen, Alet, maar daar doe ik mijn best voor.