Doorgaan naar hoofdcontent

De natuur kent geen compassie

Gisterenmiddag net na de lunch voltrok zich hier een kleine natuurramp. Een felle hagelbui die niet langer dan tien minuten duurde vernielde alles wat groeide en bloeide. Net na de bui, voordat de regen begon was het even droog en liep ik naar buiten om de schade op te nemen. En die is groot, heel groot zelfs.

Die mooie vlijtige liesjes die ik laatst nog liet zien op mijn blog, helemaal aan snot. Nou ja, ik heb gelukkig de foto's nog😉


Deze muur was helemaal bedekt met klimop en geeft nu een troosteloze aanblik. De twee plantenbakken op het muurtje waar ik zo trots op was, kapot geslagen.

Mijn mooie border, volop in bloei, er nu is bijna geen kleur meer in te bekennen, de ravage is groot.

 Dit bleef er over van de alliums.

En dit van de vlinderstruik. Naar de andere op het tweede terras heb ik nog niet gekeken maar die zullen er slechter aan toe zijn want het is daar meer open dus de harde wind had daar vrij spel.

 Ook de bomen op het terras hebben zwaar te lijden gehad, er is ontzettend veel blad uit geslagen. Ik denk nog maar niet aan wat dit gedaan heeft met alle kastanjebomen in onze omgeving, de oogst zal mager worden. Alle kleur uit de natuur om ons heen is verdwenen, in onze tuinen maar ook op de hellingen om ons heen, er is niets meer te zien van de brem.

Er wacht ons ontzettend veel werk de komende tijd, Mart is al begonnen met het blad van het gras te harken, maar eigenlijk is het nog te nat en er lig hier en daar nog hagel. Gelukkig schijnt de zon nu zodat alles kan drogen en je een beter beeld krijgt wat er precies gedaan moet worden.

Ik had een restaurant besproken voor vandaag om er eens even tussenuit te zijn na alles wat we de laatste tijd meegemaakt hebben. En dat uitje gaat gewoon door hebben we besloten, dat geeft een beetje extra moed. Morgen weer een dag.


Nog een kort bericht wat ik vanmorgen van internet plukte: De weerdienst had gewaarschuwd voor noodweer in negen departementen. In Romans-sur-Isère (Drôme) zorgde hagel voor grote overlast. Hagelstenen zo groot als tennisballen veroorzaakte zware schade aan gebouwen in heel de stad en de stroomvoorziening. Burgemeester Marie-Hélène Thoraval gaat zondag de erkenning als natuurramp aanvragen. In Romans vielen een dozijn lichtgewonden door de hagel en glasscherven.

Reacties

Bertiebo zei…
Jeetje Marthy... Dat kon er nou net niet bij he. Wat een ramp voor jullie en voor vele anderen. Je moet het accepteren omdat je het niet kon voorkomen. Maar ja...
Tjee! niet te geloven he in juni :-( Hier wel heel veel harde regen buien gehad. Wij hebben lekkage gehad maar die was te overzien. Bij mijn buurvrouw op de andere hoek stond haar hele woonkamer blank. Het dak van haar aanbouw kwam bijna naar beneden. Het water kon niet weg omdat alles te verzadigd was. Sterkte met de tuin, hij knap vast wel weer op met wat zon. Maar zonde is het wel ;-)
Fijne dag vandaag. X
Emie zei…
Om te janken! Wat afschuwelijk. Ga maar lekker troosten.
Tjonge jonge, Marthy, het zit niet mee. En bij zo'n natuurramp sta je erbij en je kijkt machteloos toe. Sterkte met alles, maar hou jezelf in acht. Het komt wel weer goed. De zon gaat wel weer schijnen!!
Onliemie zei…
Jongens toch! Wat een ellende. Dat moest er nog bijkomen. Zo jammer want jullie tuin stond er geweldig bij. Hoe zit het met je moestuin? Of vraag ik dat maar beter niet? Geniet in ieder geval van jullie etentje. Dat gaat deugd doen.
miekequilt zei…
O je mooie tuin! Wat vreselijk zeg. Wij zagen hem in volle pracht en nu dit. Straks lekker eten en morgen weer aan de slag. Dikke X
Anoniem zei…
Toch niet de wet van murphy bij jullie? Heel veel sterkte voor je en ook met de tuin
Ga lekker uit eten en GENIET
Groetjes Joke S
Ai, ai, ai, da’s meer dan erg
Petra1945 zei…
Het beste er maar mee... en forceer jezelf niet, laat dat been eerst maar rustig bijtrekken. Die ravage wacht wel.
In de weer zei…
Tsjee, Marthy, het houdt niet op. Helemaal niet leuk en dat is zacht uitgedrukt. Verstandig om het etentje gewoon door te laten gaan. Even wat anders, even je gedachten verzetten. Probeer er van te genieten xxx
Jeetje, daar zit je niet op te wachten. Wat een natuurramp, maar je kunt het niet terugdraaien je moet verder, maar rustig aan. Groetjes
Sjoerd zei…
Dat is wat je noemt te triest voor woorden. Daar zit niemand op te wachten. Je krijgt het wel voor je kiezen op zo'n korte tijd.
Elizabeth zei…
Och vreselijk..., wat een schade overal. Niet te geloven, zulke grote hagelstenen!
Je staat machteloos tegenover zulk noodweer...
Annelies zei…
Je vertelde het gisteren al maar nu ik naar je foto's kijk, zie ik pas echt hoe hard het te keer is gegaan bij jullie! Wat kan het weer toch van het ene op het andere moment zich vreselijk 'misdragen'! Bij ons wel onweer met flink wat regen en even een flinke bui met (gelukkig) kleine hagel maar gelukkig geen schade. Kun je nagaan, we wonen maar zo'n 30 tot 40 km van elkaar af! Heel veel sterkte met het opruimwerk en morgen lekker naar de kwekerij!
Ja, ik moest al aan jullie denken toen ik het journaal zag en vroeg me af of jullie ook getroffen waren...... Wat een toestand! Sterkte met het opruimen en ik hoop dat de tuin wel weer wat bij zal trekken met de nodige zon deze zomer...... X
KnutzEls zei…
Wat een narigheid. Heb je alles gehad dan dut ook nog. Onberekenbare natuur. Maar let in de eerste plaats op jezelf.
Jeroen B 62 zei…
Beste Marthy, wat een sof. Ik heb recent iets soortgelijk meegemaakt met mijn rood fruit struiken. Een enorme wolkbreuk en hoosbui en de struiken lagen er gehavend bij. Afgebroken takken, afgerukte oogst en zwaar beschadigde struiken.
Het werk wat ik eraan had gehad vond ik niet eens zo erg, dat verschaft me veel plezier. Maar de wetenschap dat het weer een groeijaar duurt voordat je weer de situatie hebt bereikt die je twee dagen geleden had vond ik wel erg. Sterkte met het herstel en de redding van wat te redden valt.

Jeroen B, 62
Anoniem zei…
En ik dacht, kijk uit dat je niet uitglijdt met dat been... dan ben nog verder van huis.
Lies
Oh, wat een ravage, dat dat zo snel kan gebeuren he....
Marthy zei…
Ik begrijp precies wat je bedoelt, Jeroen. Morgen blog ik over mijn fruittuin.
Marthy zei…
Ik heb ook uiterst voorzichtig gelopen, Lies en ben niet naar de moestuin gegaan.
Marthy zei…
Erg hè, Mieke.
Vlimbouter zei…
Ai, ik had al beelden gezien op de Franse TV, maar bij jou is het ook heel erg. Wat jammer van al die mooie bloemen en planten. Hopelijk herstellen de meesten zich nog.
Wieneke zei…
Oooooh, wat erg!!! Dit zet je weer eens even aan het nadenken. De natuur is prachtig maar ook erg onverschillig, he? Sterkte met het herstel. Gaat het nu goed met je been?
Marthy zei…
Ik ben nog wel even bezig met dat been maar het gaat de goede kant op, Wieneke.