Kersentijd

Het is weer kersentijd en de bomen hier hangen vol met die rode snoepjes. Er zijn veel verschillende soorten kersen, ik heb er geen verstand van maar buurman Robert weet ze hier in het dorp allemaal te benoemen. Bij vrienden waren ze verleden week al rijp, die van ons beginnen nu flink te kleuren en er hangen er dit jaar heel veel.

We waren even in een groot tuincentrum vlak voor Aubenas en daar was men er al helemaal op ingespeeld. Kersontpitters, jampannen en zelfs etiketten, schappen vol.

En rijen jampotten natuurlijk. Ja, op inmaakgebied kan je in Frankrijk alles krijgen. Ik heb nog nooit een jampot hoeven te kopen want ik heb een lieve schoonzus die ze altijd voor mij spaart.

Aan dat ontpitten van de kersen heb ik een hekel, veel werk en het wordt altijd een kledderzooi. Ik denk dat ik ze dit jaar maar in de ontsapper gooi en dan van het sap een kersengelei maak, lekker voor over de yoghurt die wij dagelijks eten. Heeft iemand nog een goed idee over wat te doen met een berg kersen, laat het me gerust weten.

Reacties

In de weer zei…
Wij zagen vandaag op onze fietstocht ook al verschillende tafeltjes, bij mensen aan huis, aan de straat staan met een bordje “kersen te koop” erbij. Fijn het seizoen is weer begonnen.
Lekker ook weer kersen clafoutis maken, jammie !!!
Annelies zei…
Als je ze zo ziet hangen dan kun je er toch bijna niet van afblijven! Wat dacht je trouwens van kersencrumble taart? Of, kwam ik een keer in een blaadje tegen: een hele lekkere, frisse, knapperige salade van heel fijn in reepjes gesneden venkelknol en koolrabi. In mooie schaal doen, olijfolie erover gieten en sap van een uitgeperste citroen, wat zout en peper. Kersen ontpitten (sorry Marthy, tòch ontpitten!) in tweeën snijden en over de salade strooien. Als afmakertje nog wat verse munt erop, een zonnige dag uitzoeken en buiten aan een gezellig gedekte tafel lekker ervan genieten!
Anoniem zei…
Je kan er clafoutis van maken, ze opzetten op alcohol, ze als fruit klaarmaken bij gebraad of worsten............ Lut
Anoniem zei…
wij hebben al 16kg ontpitte kersen in de vriezer , wat we ervan maken zien we nog wel we weten dat zo,n voorraad ieder jaar weer op is. Wij gebruiken een handontpitter die ik 45jaar terug in Brussel gekocht heb en dus zijn geld al dik teru verdiend heeft. Gr. Cisca Servie
Oh, lekker. En die schappen in de winkel, zo mooi!!
Wij vinden ze erg lekker bij chocoladecake met een beetje creme fraiche.
Marthy zei…
Ha Cisca. Manlief heeft net een grote bak rode bessen geplukt die straks de vriezer ingaan. Dan komen de kruisbessen, ook erg veel dit jaar en tussendoor pukken we de kersen. Het geeft aardig wat werk maar dat geeft niet, ik vind het leuk om te doen. Oh, en dan hebben we ook nog frambozen.
Marthy zei…
Ja, dat ga ik doen, goed idee, een kersencrumble want daar ben ik gek op. Flinke lepel crème fraiche erop en smullen maar.
KnutzEls zei…
Jeetje, zit ons eenbeetje lekker te maken. Wij moeten het doen met een doos van de Appie, 500 gr. :-) vroeger heb ik kersenlikeur gemaakt met de krrsen uit de tuin van schoonmama. Simpel, grote weckpot, ontpitte (!) kersen en suiker. Regelmatig schudden en in de zon ???? Zetten. Duurde maanden, maar lekker! Ga kijken of recept er nog is.
Ik eet ze het liefst gewoon direct uit de boom :-) maar een clafoutis is ook erg lekker.
Marc Dufraing zei…
Een aantal in een fles met een draaistop - alcohol erop en wat suiker om het zoeter te maken en de kersenlikeur is na enkele maandan klaar.