Troost


 Heel voorzichtig komt de eerste kleur weer terug in mijn tuin na de vernietigende hagelbui. Een paar dagen geleden knipte ik alle dode restanten uit de drie geraniums die altijd op de stenen tuintrap staan en nu wordt ik beloond met de eerste bloem. 

Op de begraafplaats beneden staan heel wat stokrozen en die komen nu ook in bloei.  Het is nog maar elf dagen geleden van die hagelbui dus ik had niet verwacht dat de planten zich zo snel zouden herstellen. Er is wel veel blad kapot maar daar kijk ik maar niet naar, die trek ik er nog wel vanaf. 

Jammer dat mijn tuin alleen lichtgele stokrozen voort wil brengen, ik werd jaloers toen ik die prachtige rode en roze exemplaren bij Bertie zag gisteren.

En deze vlijtige liesjes bracht ik mee van de kweker toen we daar nieuwe groenteplanten gingen kopen. Al het moois wat in dit rek stond en ook de andere planten op de cour waren kapot. Ik had kleur nodig om me te troosten en zocht daarom de meest felgekleurde planten uit. Hiermee stak ik mijn tong uit naar het onberekenbare weer!

Reacties

In de weer zei…
Gelijk heb je Marthy, puh !!!
Ik had ook ooit zachtgele stokrozen, maar die zijn verdwenen. Die van Bettie hebben inderdaad mooie kleuren, misschien wil ze wel zaad met je ruilen ;-)
Kun je dat trouwens nu al in de tuin zaaien voor volgend jaar ?
miekequilt zei…
Wat ziet het er weer een stuk leuker en vrolijker uit. Goed dat je je niet laat kisten door dat slechte weer. Hopelijk komt er nu wat mooier weer aan ( ook niet zo heet) en kun je weer lekker genieten van en rommelen in jullie prachtige tuin.
P.S. Ik schreef een stukje over ons uitje een paar weken geleden.
Ik heb donkerrode stokrozen, zal zaad voor je bewaren
Moeder Natuur is tot veel in staat en zal altijd blijven verbazen. Geniet van de kleuren!
Marthy zei…
Vanaf juni kun je stokrozen zaaien. Het is een tweejarige plant dus als je zaad aanslaat krijg je volgend jaar alleen een rozet, nog geen bloeiende plant. Dat tweejarige kan je met een korrel zout nemen, meestal staat een stokroos een jaar of zes en zaait zichzelf lekker uit.
Marthy zei…
Graag, Inge.
Bertiebo zei…
Ik wil het ook voor je bewaren hoor, maar het gekke is dat je er niet op kan rekenen dat het rood blijft. De kleur kan geheel anders zijn
Marthy zei…
Ja, dat is het vreemde. Ik heb zelfs weleens plantjes gekocht om zeker te weten dat ik een andere kleur stokroos kreeg en na verloop van een paar jaar hou ik dan toch alleen maar gele over, die zijn dominant bij mij. Maar je mag best wat zaad sturen, Bertie. Misschien is jouw zaad nog wat dominanter, haha.
Emie zei…
Goed zo, lekker strijdbaar met de fuchsia-roze Liesjes. Mooi plaatje!
Sjoerd zei…
Die van mij gaan dit jaar pas voor het eerst bloeien. Ik moet het nog even afwachten. De stokken hebben de eerste twee jaar niet gebloeid, maar zitten nu echt vol met knoppen.
Goed gedaan die kleuren. En onvoorstelbaar hoe het zich herstelt.
Marthy zei…
Lekker even knallen, Emie!
Marthy zei…
Benieuwd wat voor kleur jij krijgt, Sjoerd. Laat je ons een keer meegenieten.
Ja ik kan me goed voorstellen dat deze eerste bloemen en kleur je troost bieden. Ook hier staan de knoprozen in knop en is het afwachten wat de kleur zal worden.
Lot zei…
Ik heb een heel woud gele stokrozen van een meter breed en kijk ernaar vanaf mijn zitplek in huis. Ook hele donkerpaarse en hard roze iets verder. Een bijna zwarte hoop ik volgend jaar in bloei te hebben
Als er iemand zaden wil kan dat natuurlijk over paar maanden.
Hier bloeien de stokrozen ook prachtig!
Marthy zei…
Graag, Lot. Ik ben van plan om ze op veel plekken te gaan zaaien. Mijn adres hier is: Marthy Berends, Le Serret, 07190 Issamoulenc, France.
Vlimbouter zei…
Mijn stokrozen bloeien nog niet, maar staan wel vol knoppen. Het zaad kreeg ik van een lieve dame in de Charente Maritime. De kleuren zouden vele tinten roze moeten worden.