Doorgaan naar hoofdcontent

Droog

 Zo droog was de grond afgelopen zaterdag toen we in de polder liepen. We hebben het de afgelopen weken droger en droger zien worden en reken maar dat het hier in het laagste gebied van Nederland met veel water nog het minst erg is. Zeer waarschijnlijk is het in de oostelijke provincies nog veel droger. 

Sinds half maart is er geen regen meer gevallen en door het aanhoudende warme weer verdampte er ook veel vocht. Het beetje regen wat er de laatste dagen is gevallen is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. In 2018 hadden we een uitzonderlijke droge zomer en in 2019 is er ook bij lange na niet genoeg regen gevallen. En op dit moment is 2020 al een van de droogste jaren.

We kunnen met zijn allen deze zomer misschien niet weg om op vakantie te gaan, veel mensen zullen in Nederland blijven dus een mooie zomer zou zeer gewenst zijn in deze moeilijke tijd. Maar als ik dan aan de boeren denk sta ik toch in een spagaat.

Reacties

Anoniem zei…
Er hangt hier een stofwolk. Pas boven de 50 meter is de lucht niet grauw en grijs. Maar dat merk je pas als je iets aan je longen hebt of als je boven die 50 meter komt.
De tuin pitten is heel zwaar, door het stof dat je inademt. De grond zelf is bijna gewichtsloos. Ik groef anderhalve meter diep en nog geen vocht.
Gelukkig gisteren en vandaag het grootste deel miezer. Zodat de grond niet dichtslaat.
Sjoerd zei…
Hier is ook alles kurkdroog, en door die droogte is nu een van de mooiste natuurgebieden van Limburg (Meinweg) bijna volledig in as gelegd. Ook op de brunssumerheide heeft de brandweer al enkele keren moeten ingrijpen. Het mag we even een paar dagen regenen voor mij.
KnutzEls zei…
Vier weken geleden lagen er hier in het wandelgebied nog vlonders wegens te natte paden. Nu is het er droog, al is er geloof ik nog wel genoeg grondwater. Hollen of stilstaan lijkt het wel.
Ja, zelfs in de polder, waar de waterstand zelf te reguleren is zag ik scheuren in de aarde. We waren blij met het miezertje van de afgelopen dagen.
Emie zei…
Wat dacht je van 's nachts een flinke bui en overdag zon? Tot wie moeten we ons daartoe richten?
Gelukkig zijn er een aantal buien overgetrokken, dat doet goed.
Marthy zei…
Hier zal ook Rutte geen antwoord op hebben.
Marlou zei…
Ha Marthy,

grote droogte...
Het lijkt wel een van de zoveel plagen.
Hier valt het nu wel mee.
Het regent zo nu en dan heftig.

Heb het goed dit weekend,
Marlou