Doorgaan naar hoofdcontent

Strandvondsten

Wij, mijn broertjes en zusjes, hebben heel wat schelpen geraapt toen we jong waren. Want speurend langs het strand zag je toch net weer een mooiere, grotere of eentje die je nog niet kende. En al die schatten werden mee naar huis genomen en daar gewassen en gedroogd. Mijn moeder moet toch een onuitputtelijk geduld hebben gehad in dat kleine huis met al die kinderen die ook nog van alles naar binnen haalden. 

Als de schelpen goed droog waren beplakten wij er doosjes mee, meestal de sigarendozen van mijn vader. Elisabeth Bas rookte hij en die dozen waar ze in zaten werden goed bewaard want daar kon je van alles in stoppen, bijvoorbeeld je poesieplaatjes. 

'Scheermessen' worden deze schelpen genoemd, die namen we niet vaak mee want het was moeilijk om daar een doosje mooi mee te beplakken.

Aan kwallen heb ik minder prettige herinneringen. Als kind liepen we weleens een kwallenbeet op maar dat was nooit zo ernstig. Maar als jong meisje ging ik op een keer tegen de avond alleen zwemmen en ik werd gebeten door een enorme kwal, hij zat helemaal om mijn bovenbeen gewikkeld waar ik hem met kracht af heb moeten trekken. 

Ik voelde me al snel niet lekker worden, het begon heel erg te jeuken en ik ben als een gek naar huis gefietst. De jeuk ging door mijn hele lichaam en werd zo erg dat mijn moeder me onder een koude douche zette maar dat hielp geen zier. Bleek achteraf ook helemaal niet goed te zijn, spoelen met zoet water. Uiteindelijk naar de huisarts gegaan die mij medicijnen voorschreef. Dat hielp niet zomaar, ik heb een slechte nacht gehad.

Ik heb er geen trauma van opgelopen hoor, heb daarna nog heel vaak in zee gezwommen.

Reacties

Sjoerd zei…
Schelpen verzamelen en zeesterren laten drogen. En stinken die zeesterren. Kwallen had ik ook niets mee...
Onliemie zei…
Vreselijk dat verhaal met die kwal. Ik zou nooit meer gaan zwemmen in zee. Ben al niet zo'n held in zwemmen in natuurlijk water. Flauw hé. Maar ik vind een kwal wel een prachtig beest. Ver weg dan wel. :-)
Bertiebo zei…
Wat een kwal van een kwal was dat!
Ik heb nog steeds een schelpenverzameling. Is de zee altijd dichtbij!
Anoniem zei…
Dus je hebt nu een kwal/ezel been? Of een kwalbeen en een ezelbeen? Beesten hebben wat met die benen van jou ;-)
Lies
KnutzEls zei…
Kan nog niet langs de zee lopen zonder schelpen mee te nemen. Heb er ook heel wat strokransen mee beplakt.
Marthy zei…
Oh ja, dat heb ik ook nog gedaan, leuk was dat.
Marthy zei…
Lies, nu ik er over nadenk, het was hetzelfde bovenbeen, dezelfde plek. Echt waar!
Marthy zei…
We zijn opgegroeid met in zee zwemmen, dus dan ga je ook gemakkelijker denken over kwallen.
Marthy zei…
Ik weet nu nog hoe dat rook. die gedroogde zeesterren. Bah.
Wieneke zei…
Een kwal om je been..... ik krijg daar een wegtrekker van, Marthy :-)
Emie zei…
Er waren ook kinderen die aangespoelde kwallen met hun schepjes in mootjes hakten...brrr
Wieneke zei…
Je doet het erom, he Emie :-)
Marthy zei…
Eh.....dat heb ik als kind ook weleens gedaan.
Annelies zei…
Ach, sigarendozen beplakken: jeugdsentiment! Mijn vader rookte vroeger van die dikke bolknak sigaren van Hofnar of Willem II. Het was altijd 'vechten' om de lege en het liefst de meest grote dozen!
miekequilt zei…
Heerlijk, schelpen zoeken. Tegenwoordig kun je met een lijmpistool heel goed die scheermessen ergens opplakken. Oooo, als ik toch weer naar het strand mag. Dan ga ik lopen, even de zee in, iets eten en drinken en vooral genieten.
Marthy zei…
Moed houden Mieke, we gaan dit overwinnen.
Schelpen, stenen, er moet altijd iets mee naar huis. Onze tuin ligt er vol mee.
Marthy zei…
Klinkt heel bekend.
Lida zei…
Dat deden wij ook. De sigarendozen van mijn vader beplakken met schelpen. En als ik mijn duimen op een bepaalde manier op een schelp hield dan kon ik er een fluittoon op blazen. Grote schelpen kon je aan je oor houden en dan hoorden wij de zee er in ruisen.
Op kwallen was ik altijd heel alert, vooral met oostenwind. Gelukkig ben ik nooit gebeten.
Marthy zei…
Zo herkenbaar allemaal. En vooral van dat fluiten op die schelp want dat kan ik ook heel goed terwijl fluiten met mijn lippen nooit lukt bij mij.
pinpointer zei…
Super leuk artikel weer.