Doorgaan naar hoofdcontent

Bijzondere bomen

Tijdens onze Singelparkwandeling onlangs in Leiden zagen we een paar monumentale bomen en in een een daarvan huist een kabouter. Deze 188 jarige plataan staat  in het Plantsoen. Zowel de booms als het park zijn gemeentelijk monument.

En nu is het  kabouterhuisje ook tot gemeentelijk monument verklaard. Eenmaal aangewezen als gemeentelijk monument, wordt het object geregistreerd in het gemeentelijk Erfgoedregister van Leiden. Het monumentale boomhuisje van Kabouter is hierin ook te vinden, onder nummer 1024x, Plantsoen2.

De gemeentelijke monumenten zijn in Leiden herkenbaar aan het rood-witte monumentenschildje en dat is hier ook aangebracht. Klik tweemaal op de foto om hem groter te maken, dan kun je het schildje zien achter de bel.

Een van de vredigste plekjes in de Leidse binnenstad is de begraafplaats Groenesteeg. De begraafplaats is in 1813 gesticht op een van de bolwerken van Leiden. En daar staat deze schoonheid.

De onderstam van de boom is een gewone beuk en hierop is een rode kroon geënt. De gigantisch dikke stam en de vele grillige vertakkingen vlak boven de entplaats maken het een heel bijzondere boom. De beuk heeft volgens de website Monumental Trees een stamomtrek van 7.72 meter en is daarmee de dikste boom van Zuid-Holland en de dikste beuk van Nederland. De boom is in 1882 geplant.

Van hele andere orde is deze boom maar door zijn vorm toch een foto waard. Vergroeid, gesteund en loopt nog ieder jaar uit. Oude verzakte graven eronder en als kers op de taart een veld vol met crocussen.

2 maart 2021

Reacties

Sjoerd zei…
Heel mooi die bomen daar, schitterend toch..
Ach, dat schildje, zo leuk!
Bertiebo zei…
Mooi die bomen, maar ik heb lol in dat huisje
In de weer zei…
Geweldig leuk, een echte voordeur.
Zou het binnen gezellig zijn ?
Lies zei…
Wat 'n prachtige bomen! Superschattig huisje!
Lie(f)s.
Emie zei…
Leuk, ik geloof in kabouters (en in mooie bomen) !
Judy zei…
Wat een prachtige bomen zijn dat!
Margriet zei…
Wat een schitterende monumentale bomen!
miekequilt zei…
Wat een mooie bomen. Maar het kabouterhuisje vind ik toch het leukst.