Doorgaan naar hoofdcontent

De kaasfabriek

De kaasfabriek is de laatste roman van Simone van der Vlugt. Het boek kwam verleden jaar al uit, stond al een poosje op mijn e-reder en werd de laatste dagen door mij gelezen. Als ik lees kan ik me goed afsluiten en dat heb ik nu nodig. Zo hoef ik even niet te denken aan de verschrikkingen in Oekraïne.

Ik lees ze graag, de historische romans van Simone van der Vlugt. Het verhaal begint in 1892 nadat ook de vader van Lydia is gestorven, haar moeder was al eerder dood. In het bureau van haar vader vindt zij een boekje met aantekeningen voor het opstarten van een kaasfabriek en samen met een in de buurt wonende vooruitstrevende boer verwezenlijkt ze dat. Zij krijgt een verhouding met deze man en daar vloeit heel wat uit voort.

Het tweede deel van de roman gaat over de Eerste Wereldoorlog in België waarin de dochter van Lydia de hoofdrol speelt. Ik vond het einde van dit deel wat abrubt.

Twee krachtige vrouwen in het begin van de vorige eeuw. Het boek leest vlot, misschien iets te makkelijk voor een historische roman maar toch mooi om te lezen.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja een lekker boek was dat. Ik ben toen nog gaan kijken naar dat huis van Lydia in Purmerend. Leuk was dat . En het andere huis, in Amsterdam, staat nog steeds op mijn lijstje. Maar ja, dat lijstje is een lijst
Bertiebo zei…
Het huis is niet van Lydia, maar van haar vriendinjg
Sjoerd zei…
Ik hou ook wel van historische romans, het brengt je terug naar een tijd die jezelf niet hebt meegemaakt.
KnutzEls zei…
Meteen maar aangevraagd om te reserveren bij de bieb. Las wel meer van haar.
Marthy zei…
Ondertussen al heel wat gelezen van haar, Els. Zij schrijft niet alleen historische boeken
miekequilt zei…
Mooie foto zeg. Dat lokt al aan om te gaan lezen. Ik zet maar even niets meer op mijn lijst, want die is nu echt ellenlang. Nou ja, wat kan het schelen, ik zet hem erbij. Wie weet zie ik het boek ineens in de bieb en dan weet ik dat het de moeite waard is.
Fijne dag nog.
Emie zei…
Dit boek staat al op mijn lijstje, ooit komt het er wel van. Heerlijk om af en toe weg te kunnen duiken in een aangenaam boek!
Lies zei…
Even niet denken is voor mij even in m'n tuintje werken...
Lie(f)s.
Marthy zei…
Dat werkt bij mij ook Lies, maar dat moet nog even wachten, hier heb ik geen tuin.
Je hebt gelijk het einde van het tweede deel was inderdaad abrupt . Een fijn boek om te lezen ook al vond ik dit niet haar beste boek.
Liesbethblogt zei…
Denk niet dat deze op mijn lijst komt, de schrijfster spreek me niet echt aan.
Mooi boek vond ik het.