Doorgaan naar hoofdcontent

Typisch Frans

Eergisteren, 1 september begonnen alle Franse scholen weer, men noemt dat de Rentrée. Begin augustus waren wij in een grote hobbyzaak in Aubenas waar ook veel schoolspullen verkocht worden en wij verbaasden ons over al die moeders met kinderen. Maar toen ik moeders zag met een lijstje in hun hand die druk aan het overlerleggen waren met hun kinderen begreep ik het, de Rentrée komt er weer aan. Franse leerlingen krijgen lange en gedetailleerde lijsten met schoolspullen om te kopen voor de Rentrée. Alles nauwkeurig omschreven, tot aan het aantal millimeters van de ruitjes (geen lijntjes) in de schriften toe. De schooltassen van jonge kinderen zijn dan ook opvallend zwaar.

 Op veel basisscholen is u-zeggen tegen de leraar nog gebruikelijk en de juf/meester aanspreken met haar/zijn voornaam is ook veel minder wijdverbreid dan in Nederland. Op het schoolplein moeten leerlingen zich vaak nog in een rij opstellen. En mobieltjes zijn in Frankrijk verboden op openbare basisscholen en collèges (leerlingen van 11 t/m 15 jaar). Sinds 2018 moeten leerlingen mobiele telefoons voor de lessen afgeven.

Het Franse onderwijs legt een sterke nadruk op kunst en cultuur. Jonge kinderen leren al hele gedichten van bekende Franse dichters uit hun hoofd en zelfs de kleuters gaan op schooluitjes naar musea met klassieke of moderne kunst. Dat zorgt voor een indrukwekkende algemene ontwikkeling: veel Franse 6-jarigen kunnen al met gemak een schilderij van Monet herkennen… Ja, daar schort het in het Nederlandse onderwijs wel aan. Dat moet beter kunnen.

Ik haalde deze weetjes en de foto uit een artikel op Frankrijk.NL. Als je hier even klikt kan je het zelf ook lezen, er staan wel twintig dingen in die anders zijn in het Franse schoolsysteem. Leuk om te lezen.

Reacties

Sjoerd zei…
Een beetje meer discipline zou hier ook wel mogen. Vaak ontbreekt dat bij de ouders.
Jolande zei…
Voor een gedeelte gaat dat ook op voor de Belgische scholen.
Ik vond het altijd wel prettig dat de schoolvakantie elk jaar op 1 juli begon en de kinderen op 1 september weer naar school moesten tegenover de steeds maar schuivende vakanties in Nederland.
Hier hebben ze nog twee weken vakantie, maar in de winkels is het ook al druk met ouders en kinderen die schoolspullen kopen.
Is het in Frankrijk beter? Ik denk, dat onderwijs altijd in ontwikkeling is en in Nederland is het zoals het is, conform ons dichtbevolkte land, de landsaard en de behoeftes. Van U of jij zeggen, hangt de discipline niet af. Het ligt eraan, hoe je het zegt. Hetzelfde geldt voor in een rij of zonder rij naar binnen lopen. Dat kan beiden netjes of met veel geduw en getrek. Hoe de leerkrachten daar mee omgaan is van belang, niet de vorm waarin. Je merkt, ik spring een beetje in de bres voor het Nederlandse onderwijs. Ongedisciplineerd? Nee, meestal niet. En ik spreek uit ervaring.
Bertiebo zei…
Ik ben het helemaal eens met Jeanne, dwz op de punten die zij noemt.
Ik vind het wel heel goed dat mobieltjes verboden zijn in Frankrijk. Heel goed. Wat de kunst betreft, onze drie 6-jarige kleinkinderen weten heel veel van kunst. Maar zij hebben alle drie het voordeel in een grote stad te wonen met veel museumbezoek. Hoe dan ook het heeft de aandacht. En ik vind het fantastisch dat het eten op school geregeld is. Mijn zoon vertelde gisteren dat op de school waar hij werkt acht kinderen geen ontbijt hadden gehad.
Marthy zei…
Als ik mijn blogbericht nog eens doorlees zie ik nergens staan dat ik het eens ben met die wat strenge regels, ik wilde het alleen maar even aanstippen. En als je het hele artikel zou lezen komt het Nederlandse onderwijs er stukken beter van af. Wel vind ik dat er in Nederland meer aan kunst en cultuur zou mogen gedaan worden.
Lies zei…
Normen, waarden... een leven lang zó belangrijk.
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Ik geniet van die winkels met al hun papier, potloden, pennen en van alles en nog wat. Heerlijk om even rond te neuzen.
Judy zei…
Interessant, al die verschillen. Of je het er mee eens bent of niet. Wij zijn van oudsher helemaal niet gewend aan eten op school. Maar als je hoort hoeveel kinderen zonder ontbijt naar school gaan, dan vind ik dat eten op school wel een goed idee.
Dat samen een warme maaltijd eten vind ik een prima punt
Anoniem zei…
het klinkt als de school uit mijn jeugd (geboren 1950). Per twee naar binnen en beleefd zijn. Warm middagmaal op school en niet praten terwijl je eet. De voornaam van de leraressen wisten we niet eens. We hadden ook af en toe een les ‘omgangsvormen’. Bv. als je een ouder iemand op een smal voetpad kruist, ben jij degene die opzij moet gaan. En al die verpakte snoeptroep en blikjes bestonden niet eens.