Doorgaan naar hoofdcontent

BAND AID - ♥ ✩ Do They Know It's Christmas? ♥ ✩ (1984) ♥ ✩

Weten jullie het nog? 

Do They Know It's Christmas? werd op 25 november 1984 opgenomen in een studio in Londen door Band Aid, een gelegenheidsgroep van populaire pop- en rocksterren uit het Verenigd Koninkrijk in die tijd. Het was bedoeld om geld in te zamelen voor bestrijding van een acute hongersnood in Ethiopië. 

Het lied confronteert de luisteraar met het feit dat het westen kerst viert, zonder zich te realiseren dat mensen in de derde wereld van de honger sterven. Dit wordt onderstreept in de zin "Well tonight thank God it's them, instead of you", gezongen door U2-zanger Bono.

Ik had in die tijd drie pubers in huis die de aanloop naar het maken van deze single op de voet volgden. Iedere avond aan tafel werd er besproken welke bekende popster zich nu weer had aangemeld om mee te doen aan de opname.

Ik kocht de single voor ze en die werd in die dagen veel gedraaid. Rond de kerst een paar jaar erop was juist die single die niet meer te koop was opeens zoek. Zoon Bas was in die tijd disjockey bij de jeugdsoos en daar is de single nog jarenlang grijs gedraaid vertelde hij me veel later.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja ik weet het nog hoor. Onvergetelijk!
Sjoerd zei…
Een van de mooiste acties ooit. Gelukkig hebben we de beelden nog.
Judy zei…
Ik weet het ook nog. En nog steeds actueel.
KnutzEls zei…
Zoveel jaren later nog steeds en weer actueel. Zelfs in Nederland...
Emie zei…
Nou en of ik het nog weet! Sympathieke actie en ik zie de videoclip ook nog zo voor me.
Een prachtige actie! Kan zo in de herhaling!!
Janny zei…
Ja, dat weet ik nog goed. Het blijft een prachtig nummer en helaas nog steeds actueel.
Ja, dat herinner ik me zeker nog wel. Het is nog steeds goed van toepassing.
In de weer zei…
Dat weet ik zeker nog en honger, overal in de wereld is vandaag de dag nog steeds actueel, zelfs in Nederland.
Weliswaar niet te vergelijken met de oorlogsgebieden en rampgebieden, maar toch !
Dinsdagmiddag gingen we naar het Maaslandcollege, waar onze kleinkinderen zitten. Er was een gigantische Kerstmarkt georganiseerd, alle klassen hadden tentjes met zelfgemaakte spullen en het was door heel het gebouw heen. Ben benieuwd wat het op heeft gebracht voor de voedselbank.
willy zei…
ik herinner me het nog vaag Marthy

jammer dat de geschiedenis zich nog steeds herhaalt

oorlogstoestanden, vluchtelingen enz.

een prettige dag gewenst



Ger zei…
Zeker kan ik het me nog goed herinneren en wanneer ik de muziek weer hoor ben ik even terug in die tijd toen alles en iedereen er mee bezig was.En toen……ging het leven verder en lijden nog steeds mensen honger en armoede en de wereld tussen arm en rijk wordt steeds groter…
Juist de regel die je aanhaalt, vond en vind ik altijd zo confronterend. Je kunt niet helpen waar je wiegje stond/staat, en toch heeft dat zoveel invloed....
Lies zei…
Toch blijft, ook jouw verhaal, onvergetelijk.
Lie(f)s.