Doorgaan naar hoofdcontent

Van bewaarschool naar rijksleerschool

Toen wij afgelopen zondag in Deventer het Stationsplein overstaken naar het station zag ik dit als eerste, een rijwielbewaarplaats. Alleen het woord al, zo mooi. Terwijk ik het las herinnerde ik me dat mijn moeder de kleuterschool vroeger de bewaarschool noemde. Die bewaarschool was eigenlijk de voorloper van de kleuterschool.

De stalling grenst aan de zijkant van het stationsgebouw waar we even de hal binnenliepen. Ik vond het van buiten zo mooi dat ik het van binnen ook weleens wilde zien.

Dat was een verrassing, nog helemaal in de oude staat, prachtig. Het stationsgebouw van Deventer bestaat ruim 100 jaar, het is in 1920 gebouwd en doet nog steeds dienst. Opvallend dat het station zo goed bewaard is gebleven. 

Geweldig toch, zo'n entree met die bogen en die toegangsdeuren. Ik kan daar echt van genieten.

Opeens zag Mart dat we moesten gaan haasten naar de bus die we zouden nemen dus ik had geen tijd meer om een foto van de voorkant te nemen. Maar daar hebben we internet voor, ik vond een mooie oude foto van dit fraaie stationsgebouw.

 Vlak voordat we naar het Staionsplein overstaken nam ik deze foto van de Rijkskweekschool. Leuk even voor alle blogvriendinnen die de kweekschool hebben bezocht en dat zijn er nogal wat.

'In 1877 werd in Deventer een van de eerste kweekscholen voor aanstaande onderwijzers en onderwijzeressen opgericht. In 1882 nam deze opleiding haar intrek in dit nieuwe gebouw aan de Singel. Achter dit gebouw stond een lagere school, de rijksleerschool genoemd, waar de aankomende onderwijzers en onderwijzeressen (de kwekelingen) konden oefenen in het lesgeven. De huidige Deventer Leerschool is daar uit voortgekomen.' (info internet)

Reacties

Bertiebo zei…
Oh ja... die Rijksleerschool. Ik kreeg mijn opleiding in Middelburg en naast de kweekschool was die Rijksleerschool. Je kon zo oversteken. Zelf heb ik er nooit 'gekweekt', wat wel jammer was, want nu kwam ik overal in de regio terecht voor de praktijklessen.
Sjoerd zei…
Ik vind die oude gebouwen ook een echte charme hebben. Naast dat ze ook zeer deskundig gebouwd zijn, zijn het ook architectonische hoogstandjes.
Judy zei…
Ja, dat stationsgebouw is prachtig! Leuk dat je dat in het zonnetje zette.
Emie zei…
Prachtige gebouwen en dat geeft zo'n stad ook direct veel charme.
Zowel mooi aan de buiten- als ook aan de binnenkant, dat stationsgebouw. Eigenlijk een beetje jammer dat er binnen van die moderne toegangspoortjes staan!
Janny zei…
Prachtig zo'n oud stationsgebouw! Al vind ik een moderne zoals in Rotterdam ook best mooi.
Ik kan me het oude stationsgebouw van Sittard ook nog herinneren, met net zulke gele tegeltjes en bakstenen muren
Zo mooi, dat ze die stations in ere houden. In mijn tijd heette de opleiding tot onderwijzeres al geen kweekschool meer maar Pedagogische Academie. Of ik dan ook geen kwekeling ben geweest, weet ik niet.
Lies zei…
Nog zo echt...!
Lie(f)s.