Doorgaan naar hoofdcontent

De Zwarte Tulp (2)

Dit soort kleine paneeltjes met natuurgetrouwe afbeeldingen van bolbloemen werden de eerste helft van de 20ste eeuw door vertegenwoordigers, bollenreizigers, meegenomen naar Europa, Noord-Amerika en Canada als ze daar bloembollen gingen verkopen. Zo kon de klant zien hoe mooi de bollen zouden gaan bloeien. De paneeltjes zijn geschilder door Lucien Louis Manceau.

Hé, die naam en dit verhaal kende ik, ik had eerder over deze schilder geblogd, kijk hier maar even.

Al in 1849 reisde een bollenreiziger  6 maanden lang  door Amerika  om de bollen aan de man te brengen, en met succes. Aan het begin van de twintigste eeuw importeren de Verenigde Staten voor een miljoen dollar per jaar aan Hollandse bloembollen.


Veel van dit materiaal uit de vroegere bollenschuren herken ik nog wel en die zinken schaal gebruikten we ook, die stond naast je op de bollentafel en daar gingen de gepelde bollen in.



Mijn vader teelde naast zijn baan jarenlang bollen op land wat hij pachtte. De bollen werden geveild bij de Hobaho in Lisse en brachten het nodige extra inkomen op voor ons grote gezin met tien kinderen. De opbrengst kwam op het 'bollenboekje' te staan, een bekend gegeven in ons gezin. 

Reacties

Bertiebo zei…
Die tulpen... de verschillende verhalen daarover zijn hartstikke interessant.
Judy zei…
Wat leuk ook, die bollen in de kunst en op tegeltjes!
Emie zei…
Wat leuk ook, die paneeltjes, kleine kunstwerkjes zijn het. Wat een feest van herkenning is dit museum voor jou en je familie.
Yova zei…
Prachtig tegeltjes om te zien. Dit kom je niet vaak tegen. Schilderijen ook apart. Vroeger spullen leuk om eens te zien. Dit is zo lang geleden. Leuke foto's en je verhaal heb je geschreven. Fijne dag.
Wat leuk om te lezen! Die schilderijen en ook tegeltjes vind ik prachtig!
Sjoerd zei…
Een verhaal met dingen die ik nooit wist. Hier in het zuiden vond je dat niet. Mooi om te zien en te lezen.
Jolande zei…
Dat klinkt als een heel leuk museum.
Bij het lezen van de naam Hobaho, ging er gelijk een belletje rinkelen van he dat ken ik, maar meer dan de naam kan ik me niet herinneren.
KnutzEls zei…
Zulke musea zijn zo leuk om te bezoeken. Die plankjes met gaten erin zullen voor bollenmaten zijn, maar ik moest meteen aan spaghetti denken. Destijds werden de bollen dus nog g handmatig gesorteerd.
Janny zei…
Die paneeltjes zijn erg leuk, ook de oude gebruiksvoorwerpen.
Met jouw geschiedenis is dit natuurlijk helemaal een leuk museum!
Ger zei…
Nederland tulpenland en in dit museum veel informatie te vinden.Leuk dat de materialen jou zó bekend voorkomen omdat je er mee gewerkt hebt.
En dan te bedenken dat tulpen van oorsprong afkomstig zijn uit het Tian Shan gebergte in Centraal-Azie.De plant vond vervolgens zijn weg naar Turkije via de Zijderoute. Het was de Vlaamse botanicus Carolus Clusius (1526-1609) die hem mee naar NL bracht. Tussen 1633-1637 waren deze opvallende tulpen zo populair dat de prijs van de bollen snel steeg en waar investeerders uitzonderlijk hoge bedragen voor betaalden, soms wel tien maal het jaarsalaris van een vakman. Dit leidde tot een buitengewone periode van prijsinflatie die bekend staat als Tulpenmanie, ook wel tulpenwindhandel genoemd.Ik heb me daar lang geleden na mijn eerste bezoek aan de Keukenhof en bollenvelden in verdiept en die periode is ook zeer interessant te noemen,mijn zus en ik haalden stapels boeken uit de bibliotheek.
In de weer zei…
Wat gaaf dat die kleine paneeltjes meegenomen werden door de bollenverkopers.
Prachtig om ze zo allemaal bij elkaar te zien hangen.
Leuk al die wetenswaardigheden over het werken in de bollen !
willy zei…
Daar had ik geen idee van Marthy

Een interessant logje

Prettige avond
Lies zei…
De paneeltjes/het verhaal -> heel mooi!
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Wat een prachtige paneeltjes. Onvoorstelbaar hè, dat vertegenwoordigers daar de hele wereld mee over gingen.
Elizabeth zei…
Ik kan me voorstellen dat dit tot de verbeelding spreekt...
Mooi dat die oude manden bewaard zijn gebleven.
En die paneeltjes.. daar ben ik wèg van! Ik krijg meteen zin om ook paneeltjes te gaan maken!